handdator

Visa fullständig version : Vilka slutsatser kan man ta av en studie?


pwnyou
2009-07-30, 14:14
Ni vet alla dem där studierna King Grub länkar till/postar här och var.

Men hur ska man ta en sådan studie? Är det absolut sanning, ska man ta det med en nypa salt eller är det ren bullshit?

Låt oss säga att någon lägger upp en ny studie här som säger att man blir starkare av att äta x antal kilogram y i z veckor. Är det då "absolut sanning" att det då verkligen ÄR så?

För det KAN ju vara felkällor när de gör studien. Och jag undrar, brukar man göra samma undersökning/studie flera gånger om samma ämne för att stödja ett resultat eller nöjer man sig bara med en studie?

kjell33
2009-07-30, 14:20
Det finns ju en fastslagen metodik hur en vetenskaplig studie ska gå till, där en grupp får preparatet som ska testas och en annan grupp får sockerpiller eller motsvarande. Det ideala är att inte ens de som gör undersökningen ska veta vilken grupp som får vad. (double-blind test) Dessutom finns det också krav som de vetenskapliga tidskrifterna ställer för att överhuvudtaget publicera. Allt detta sammantaget avgör om studien är godtagbar eller inte.

Trance
2009-07-30, 14:22
Det beror extremt mycket på vad för typ av studie det är. En välgjord studie som visar samma sak som så gott som alla andra studier inom området kan man med ganska stor säkerhet säga att den visar en vettig bild av verkligheten.

En studie som visar något helt nytt är alltid "vänta och se".

Shajjn
2009-07-30, 14:33
Det beror på hur den är utförd, vilka metoder man använder, vad man väljer att mäta och urval, under vilka betingelser i allmänhet, vad man undersöker, vilken hypotes/frågeställning man har, vilket resultat man får, vilket resultat andra forskargrupper får osvosv.
Man gör antagligen sällan samma "studie" igen inom samma forskargrupp, men däremot gör man självklart fler än en "körning" om det är praktiskt och ekonomiskt möjligt.

Svårt att enkelt förklara "hur mycket en studie säger" till en person som ännu inte har större inblick i det..

King Grub
2009-07-30, 14:36
Om studien undersöker, som du nämner, muskeltillväxten hos en grupp efter X veckor efter att ha gjort en förändring i deras liv, samtidigt som dom får leva ett okontrollerat liv i övrigt, då är det svårare att peka på att just den förändringen och inget annat är den eventuella anledningen till tillväxten.

Om studien undersöker den akuta fenylalaninbalansen i plasman under en tvåtimmarsperiod efter fastande EAA-intag, finns det i princip ingen felkälla alls. En sådan studie visar direkt hur det är. Sedan är det lätt för många att dra allehanda långtgående slutsatser av ett så isolerat studieresultat, men det är en annan sak.

stafh
2009-07-30, 14:43
Är man LCHF-anhängare kan man dra nästan vilka slutsatser som helst.

PixelMiner
2009-07-30, 15:57
Något som är viktigt i vetenskapliga studier är ju också återupprepbarheten. Dvs, om någon annan forskargrupp genomför samma typ av studie med samma förutsättningar så bör de komma fram till samma resultat. Annars finns det ju troligtvis en dold felkälla någonstans.

Larsson85
2009-07-30, 16:05
Det som publiceras i en studie är sanning. Sen att folk tolkar och applicerar det fel är deras egna fel.

Trance
2009-07-30, 16:11
Det som publiceras i en studie är sanning. Sen att folk tolkar och applicerar det fel är deras egna fel.

Nej

Chaan
2009-07-30, 16:11
Det som publiceras i en studie är sanning. Sen att folk tolkar och applicerar det fel är deras egna fel.

Ja det är därför professorer stängs av från universitet.

Jockefoten
2009-07-30, 16:17
Det som publiceras i en studie är sanning. Sen att folk tolkar och applicerar det fel är deras egna fel.

Nej snarare ett antagande.

Tolkia
2009-07-30, 16:19
"Vad är sanning?", för att citera en känd romare. Hur jag tolkar en studie jag läser beror helt på vilken studie det är; vill man ha ett allmängiltigt svar på vilka slutsatser man kan/bör/skall dra av en studie vilken som helst känns det som om man har missuppfattat, alternativt inte riktigt fattat, vad studier är.

Larsson85
2009-07-30, 17:00
Ja det är därför professorer stängs av från universitet.

Det är klart att det kan finnas enstaka fall där folk har fuskat, men uppenbarligen ser dom väldigt hårt på det om dom stängs av för det. Det måste ses som undantag att det fuskas med resultatet i en studie.

Larsson85
2009-07-30, 17:02
Nej snarare ett antagande.

I en studie sätter man upp ett testförsök och observerar vad som händer. Sen skriver man en rapport om vad som hände i just den studien. Rapporten tar inget ansvar för att folk tolkar det som att det som hände i studien upprepas om man upprepar försöket.

spoonchest
2009-07-30, 17:12
Är man lchf-anhängare kan man dra nästan vilka slutsatser som helst.




:d

Sniggel
2009-07-30, 17:52
vill man ha ett allmängiltigt svar på vilka slutsatser man kan/bör/skall dra av en studie vilken som helst känns det som om man har missuppfattat, alternativt inte riktigt fattat, vad studier är.

+1
Den här pollen går inte att svara i.