handdator

Visa fullständig version : Påverkar form av tillagning av matvaran mättnadsindex? (SI?)


MrBoris
2009-07-09, 19:43
Som topic. Exempelvis får potatismos sämre mättnadsindex än t.ex hel potatis?

King Grub
2009-07-09, 19:48
Ja, tillagning påverkar. T ex är stekt mat alltid mer mättande än kokt, samma livsmedel.

Eddie Vedder
2009-07-09, 19:51
Kom ihåg att SI enbart är subjektiva siffror. Blir du mer mätt på kokt potatis så blir du. GI och GL är ju något mer applicerbara på gemene man, inte 100% överförbara mellan olika individer men högt GI kommer ge något större blodsockersvar än lågt GI för samma person i alla fall.

Samma sak gäller inte SI. Men i SI-studierna har ju volym och vätskemängd i livsmedlet sammankopplats med mättnad så antagligen är det oftast så, t.ex. kokt potatis jämfört med mos och havgregrynsgröt mer mättande än okokta havregryn. Men det gäller ju den korta mätperioden studierna gjorts under också.

MrBoris
2009-07-09, 20:12
Tack för snabba svar!

Ja, tillagning påverkar. T ex är stekt mat alltid mer mättande än kokt, samma livsmedel.
edit:
Följdfråga: är det isåfall fettet i fallet stekt potatis t.ex. som gör att det mättar bättre?