handdator

Visa fullständig version : Kokböcker


Cilia
2009-06-23, 21:52
Här kan ni tipsa om bra kokböcker. Jag har massor men var länge sedan jag bläddrade i dom. Nu håller jag på att städa ur bokhyllan och hittade en som jag nog aldrig öppnat och som jag blev helt kär i.

Under valnötsträdet - goda idéer från vårt kök
av Anna Bergenström och Fanny Bergenström

Min vardagskokok är
Bonniers stora kokbok

mikaelj
2009-06-23, 22:10
Bröd av Jan Hedh.
Hur man bakar riktigt goda surdegsjästa bröd (tar oftast flera dagar), med bland annat vildjäst gjort på russin.

LCHF-kokboken av Airam och Dahlqvist.
Bra variation mellan förrätt/huvudrätt/dessert, och många recept som inte är jättestrikta.

Snobbe
2009-06-23, 22:23
The silver spoon italiensk kokbok fick den som tips av en holländare och hittade den på engelska. Grymt bra.

LadyG
2009-06-23, 22:33
Mikaku - den japanska kokboken
Eiko Duke Yukiko Duke

"Det här är en kokbok som inte bara lär ut hur man lagar japansk mat, utan också berättar om japansk kultur och om japanska tänkesätt och traditioner. Ett lands matkultur avslöjar ofta mycket om dess historia och nationalkaraktär. Genom att läsa och använda boken får man en inblick i japansk livskänsla och estetik.
Yukiko Duke är kulturskribent och översättare och har tillsammans med sin japanska mamma Eiko skrivit en inspirerande kokbok med massor av läckra och lättlagade recept. Dessa ingår i det traditionella japanska köket och har lagats i generationer tillbaka i Eikos familj. De flesta ingredienser går att få tag på i vanliga svenska mataffärer."

ISBN 9146177477 / 91-46-17747-7
EAN 9789146177470

Min favorit alla kategorier. Vackra bilder, läckra recept och texter som berättar om rättens kulturella sammanhang. Man får lite mer än bara ett recept helt enkelt, man får en liten skymt av Japan också.

3eo
2009-06-24, 07:44
Bröd av Jan Hedh.
Hur man bakar riktigt goda surdegsjästa bröd (tar oftast flera dagar), med bland annat vildjäst gjort på russin.

LCHF-kokboken av Airam och Dahlqvist.
Bra variation mellan förrätt/huvudrätt/dessert, och många recept som inte är jättestrikta.

Bröd-boken är kanon, även om det är vissa recept jag aldrig lyckas med. Gillar dock mer och mer denna blog: http://paindemartin.blogspot.com/

Som kokbok tycker jag min gamla traditionella "Hemmets kokbok" är oslagbar:) Sen har jag en del "Den bästa ..." av fredrik paulun som man iaf kan få lite tips ifrån. Även om GI-tänket är meningslöst:)

vildängel
2009-06-24, 13:39
Soppor, bröd och röror av Monica Eisenmann och Lisa Eisenmann Frisk. Den är riktigt rolig och lite annorlunda.

http://www.gummessons.com/Produkter2006/060816/soppor_brod_&_roror.jpg


Hemma hos Jamie - fyra årstider i köket av Jamie Oliver. Bra recept, odlingstips och ekologisk propaganda :)

http://2.bp.blogspot.com/_xTlMq-tYa8Y/R9qpyF_NfuI/AAAAAAAAAX0/i3npjEGX_Tg/s400/9789100117924.jpg

Cohen
2009-06-24, 19:56
Bästa grundboken är helt klart Kokkonsten av Anne Willan. Visserligen är det kanske inte en regelrätt kokbok, men vill man lära sig matlagningens grunder är det utmärkt.

mikaelj
2009-06-24, 20:03
Bröd-boken är kanon, även om det är vissa recept jag aldrig lyckas med. Gillar dock mer och mer denna blog: http://paindemartin.blogspot.com/

+1 på Pain de Martin. Det var därifrån jag hittade tipset om Manitoba Cream. (fast sedan bytte jag ut det mot dinkelvetemjöl, ännu högre proteinhalt)

bear.flowertwig
2009-06-24, 23:01
ICAs stora rutiga kokbok borde vara obligatorisk. Den är grym att ha framför allt som referenslitteratur när det gäller allt ifrån hur man gör redningar till var på kon vilken köttbit sitter. Rekommenderas! (fynda på bokrea)

http://www.bokrecension.se/images/Q/04c/9153419502.jpg

Cohen
2009-06-25, 00:51
ICAs stora rutiga kokbok borde vara obligatorisk. Den är grym att ha framför allt som referenslitteratur när det gäller allt ifrån hur man gör redningar till var på kon vilken köttbit sitter. Rekommenderas! (fynda på bokrea)

http://www.bokrecension.se/images/Q/04c/9153419502.jpg

Köpte den för 99kr på Akademibokhandeln nu på rean i vintras. Måste dock säga att jag blev lite besviken. Visst finns det en hel del i den som är bra att ha, men mest tycker jag det var en salig blandning ganska tråkiga recept.

Alone_in_the_dark
2009-06-25, 08:41
I o med att jag suger på Sallader så har denna bok räddat mig mer än en gång:D
http://img526.imageshack.us/img526/3782/1244813833mhs.jpg

Cilia
2009-06-25, 15:50
Soppor, bröd och röror av Monica Eisenmann och Lisa Eisenmann Frisk. Den är riktigt rolig och lite annorlunda.
Den gillade jag, ska verkligen överväga att köpa den.


ICAs stora rutiga kokbok borde vara obligatorisk.
Fast jag är uppväxt med Bonniers. Jag tror dom fyller samma syfte ungefär. Har kompisar som har den rutiga men jag har aldrig fallit för den.

Tolkia
2009-06-26, 22:10
Jag har nästa kusin i baskokboksfamiljen, "Vår kokbok", det kanske är KF:s? Bra baskokbok, även om ICAs är utförligare som "referensbok" när det gäller matlagningstekniker.

Cilia: Jag antar att du har eller har sett övriga kokböcker av Anna Bergenström? Samtliga (utom möjligen kakboken som är rätt onödig om man har sett de andra redan) är väldigt trevliga om man gillar hennes kåserande sätt att skriva (vilket jag gör).

mikaelj
2009-06-26, 22:26
Visst överlapp med tidigare titlar, kanske.

http://www.bokia.se/jackets/large/19/9789100115319.jpg

Väldigt inspirerande att bläddra i.

pony
2009-06-27, 00:39
http://www.nok.se/nok8titleimages/168/9789127117617.jpg

Koreansk mat - kimchi, bulgogi och bibimbap
Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
ISBN: 9789127117617

Franska, italienska köken m.fl. kan slänga sig i väggen. Rent kulinariskt, Korea is where it's at!

Cilia
2009-06-27, 11:37
Cilia: Jag antar att du har eller har sett övriga kokböcker av Anna Bergenström? Samtliga (utom möjligen kakboken som är rätt onödig om man har sett de andra redan) är väldigt trevliga om man gillar hennes kåserande sätt att skriva (vilket jag gör).
Hur många har dom skrivit? Jag har inte den som Mikaelj visade men jag har 2 andra böcker. Gillar dom men hade glömt bort dom. Trevlig överraskning *s*

Cohen
2009-06-27, 19:57
http://www.nok.se/nok8titleimages/168/9789127117617.jpg

Koreansk mat - kimchi, bulgogi och bibimbap
Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
ISBN: 9789127117617

Franska, italienska köken m.fl. kan slänga sig i väggen. Rent kulinariskt, Korea is where it's at!

Har inte läst boken, men håller med om att koreansk mat bör uppmärksammas mer. Bättre än kinamat och bra variation till det japanska. Kimchi och bimibap ftw!

Tolkia
2009-06-27, 23:32
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Bergenstr%C3%B6m

Jag gillar julboken (men jag är nog biased i julriktningen rent allmänt).

bear.flowertwig
2009-06-28, 20:49
Köpte den för 99kr på Akademibokhandeln nu på rean i vintras. Måste dock säga att jag blev lite besviken. Visst finns det en hel del i den som är bra att ha, men mest tycker jag det var en salig blandning ganska tråkiga recept.

Recept hittar jag till 99% på nätet men som sagt, som referensbok är den perfekt.

Cilia
2009-06-29, 08:44
Visst överlapp med tidigare titlar, kanske.

http://www.bokia.se/jackets/large/19/9789100115319.jpg

Väldigt inspirerande att bläddra i.
Den har jag klickat hem nu plus någon mer som jag inte kommer ihåg. Längtar.



Recept hittar jag till 99% på nätet men som sagt, som referensbok är den perfekt.
Jag kan knarka kokböcker. Behöver inte laga bara sitta och läsa och få inspiration. Kan även göra det på nätet men jag älskar vackra böcker och vackra bilder.

Har du några bra siter förutom dom uppenbara?

jonzy
2009-07-03, 12:57
Mitt tips:

"Mat för liv och lust" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100111473

Anledningen att jag gillar denna bok är att alla recept innehåller en kalori-summering för varje maträtt. Använde denna under min deff för att underlätta kaloriräkningen.

Har någon annan tips på bra kokbok som skriver ut antalet kalorier för maträtterna? Utom rena viktväktarböcker - men de är säkert också bra...

Eddie Vedder
2009-07-03, 14:08
"Husmanskost" av Leif Mannerström:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151850907

"Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denna veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."
Vinnarmotiveringen från Årets Svenska Måltidslitteratur 2006
Nu utkommer Leif Mannerströms succébok i kartonnage!



Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.
Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!, säger Leif Mannerström, och delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter.

Ur recensioner:
Den bästa kokboken på åratal. Man får tacka Mannerström för maten.
Aftonbladet

Off topic: Sverige måste vara det kokbokstätaste landet i världen! Undrar hur många svenskar det går på en kokbok, det lär överstiga invånare per kvadratkilometer.:D

LadyG
2009-07-03, 15:25
"Husmanskost" av Leif Mannerström:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151850907


Den heter faktiskt "Husmanskonst" och är en helt suverän bok! :)

Cohen
2009-07-03, 22:02
Off topic: Sverige måste vara det kokbokstätaste landet i världen! Undrar hur många svenskar det går på en kokbok, det lär överstiga invånare per kvadratkilometer.:D

Om jag inte minns fel kommer det ut fler kokböcker än det finns dagar på ett år. Tycker det är ett intressant fenomen att det sker samtidigt som folk i allmänhet tycks laga mindre och mindre mat hemma.