handdator

Visa fullständig version : Kcal potatis


Gunfire
2009-06-05, 15:53
Hej

stämmer verkligen detta, 78 kcal per 100 gram kokt potatis ? Låter otroligt lite jämfört med pasta o ris osv

forslund
2009-06-05, 15:56
Ja, det stämmer.

http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=239&vikt=100

King Grub
2009-06-05, 15:57
Det är så mycket vatten per 100 gram potatis jämfört med pasta och ris.

Gunfire
2009-06-05, 16:01
d e samma näringsvärde okokt också va?

King Grub
2009-06-05, 16:05
Ja, väldigt nära. Potatisens vattenvikt förändras inte alls speciellt mycket vid kokning.

Gunfire
2009-06-05, 16:12
Okej tack så mycket :)

Lawgivah
2009-06-05, 17:35
Dock är det snabba kolhydrater i potatis om du jämnför med fullkorn ris/pasta

Fatcan
2009-06-05, 17:38
Vilket inte spelar nån roll.

King Grub
2009-06-05, 17:39
Det är inte säkert att potatis har högt GI. Det varierar kraftigt beroende på sort. Dessutom kan man, om man så önskar, kyla ned potatisen, varpå GI:t sjunker dramatiskt.

Och GL är ju lägre än hos ris och pasta.

isterbuk
2009-06-05, 21:17
Det är inte säkert att potatis har högt GI. Det varierar kraftigt beroende på sort. Dessutom kan man, om man så önskar, kyla ned potatisen, varpå GI:t sjunker dramatiskt.

Och GL är ju lägre än hos ris och pasta.

Gäller det även om man kyler potatisen för att sen steka den? Är riktigt gott att ha stekt potatis i omeletten *popcorn*

Vilken sorts potatis är det man ska satsa på om man ska ha så långsamma kolisar som möjligt?

Snorkelfarsan
2009-06-05, 21:18
Vad påverkar insulinutsöndringen mest totalt sett, GL, GI eller II - om det ens är samma typ av mått?

Snorkelfarsan
2009-06-05, 21:19
Gäller det även om man kyler potatisen för att sen steka den? Är riktigt gott att ha stekt potatis i omeletten *popcorn*

Vilken sorts potatis är det man ska satsa på om man ska ha så långsamma kolisar som möjligt?

Potatis som har kylts ned och sedan värmts upp igen får ett väldigt lågt GI, tror det har att göra med stärkelser som utsöndras osv

mikaelj
2009-06-05, 21:32
Vad påverkar insulinutsöndringen mest totalt sett, GL, GI eller II - om det ens är samma typ av mått?

Du kan inte jämföra GL och GI på det sättet. II är i fallet kolhydrater bara ett annat sätt att se på GL.

Cohen
2009-06-05, 22:20
Hej

stämmer verkligen detta, 78 kcal per 100 gram kokt potatis ? Låter otroligt lite jämfört med pasta o ris osv

Kom dock ihåg att du ska jämföra näringsvärdet i potatis (kokt eller okokt som sagt) med värdena för kokt pasta eller ris. Då blir skillnaden betydligt mindre än om du jämfört med otillagade råvaror.

Eddie Vedder
2009-06-06, 06:17
Vad påverkar insulinutsöndringen mest totalt sett, GL, GI eller II - om det ens är samma typ av mått?

II är ju måttet på insulinfrisättningen. Så högre II innebär ju högre insulinpåslag eftersom det är just vad man mäter. De andra två är ju mått på blodsockersvar.

Så jag gissar att det du EGENTLIGEN undrar över är vilka komponenter i kosten som påverkar hur högt II ett livsmedel får? Och där spelar både blodsockerpåverkan och aminosyreprofil in.

Sverker
2009-06-06, 07:00
Äter du potatisen som den är kommer blodsockret att stiga och insulin frisättas för att återställa blodsockernivån till grundvärdet.

Äter du stekt potatis kommer blodsockerstegringen att bli långsammare och frisättningen av insulin kommer att ske över en längre period, vilket är positivt.
Nackdelen är att det samtidigt kommer att snurra runt fet i blodet som kroppen kan omsätta som energi direkt. Nu kommer alltså glukosen vara mindre eftertraktad och det krävs mer insulin för att "trycka in " glukosen i musklerna och levern. M a o kommer insulinkänsligheten att vara sämre.



Vad som i slutändan ger minst frisatt insulin vet jag inte.

King Grub
2009-06-06, 09:18
Potatis som har kylts ned och sedan värmts upp igen får ett väldigt lågt GI, tror det har att göra med stärkelser som utsöndras osv

Det handlar om nedkylningen. Uppvärmning har inte med saken att göra.

norling
2013-08-28, 10:58
Väcker liv i denna,
Käkar ikea, hur mycket kan en stor portion köttbullar innehålla? (16 köttbullar inkl potatis med lingonsylt och sås)


Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

norling
2013-08-28, 11:00
http://img.tapatalk.com/d/13/08/28/dupyha2y.jpg
Storleken på potatisen är såhär, min skål innehöll 4 men ja tog bara 3 !


Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

421
2013-08-28, 11:44
Eftersom tråden handlar om potatis antar jag du menar hur mycket potatis den kan innehålla?

Den kan innehålla 4 potatisar.

strikt
2013-08-28, 11:51
räkna på 110 gram per potatis och säg 80 kcal per 100.

Matten får du göra själv.

norling
2013-08-28, 11:52
Eftersom tråden handlar om potatis antar jag du menar hur mycket potatis den kan innehålla?

Den kan innehålla 4 potatisar.

Tänkte det var onödigt att starta en ny tråd , undrar på hela måltiden

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

421
2013-08-28, 12:02
Tänkte det var onödigt att starta en ny tråd , undrar på hela måltiden

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

1000kcal-2000kcal

norling
2013-08-28, 12:45
1000kcal-2000kcal

You Mad bro?

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

421
2013-08-28, 12:48
You Mad bro?

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta

Why would I be mad?

Reaper123
2013-08-28, 13:25
Tänkte det var onödigt att starta en ny tråd , undrar på hela måltiden

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 betaEn köttbulle brukar ligga på 10-15g ungefär, sen antar jag det rör sig om 1dl sås och kanske liknande mängd lingonsylt + en obetydande mängd sallad? Näringsvärden hittar du på SLVs databas...

Edit: En normalstor protatis brukar jag höfta till ca 100 gram, men slår inte fel på så mycket kcal på hel måltid eftersom det är så pass kcalsnålt per 100g!

norling
2013-08-28, 13:27
Tack!

Skickat från min trogne vän genom Tapatalk 4 beta