handdator

Visa fullständig version : Ny svensk proteinkälla


Nitrometan
2009-06-01, 09:45
Hoppas att ingen har postat denna innan. Tyckte den var intressant.

http://www.vinnova.se/Verksamhet/Bioteknik/Inspirerande-projekt-som-fatt-stod-fran-VINNOVA/Spannmalstempe/

Marie Alminger, docent på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Institutionen för kemi och bioteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, berättar att sojatempe som livsmedel snabbt sprider sig över världen. Tempe är produkten av att en mikrosvamp, Rhizopus oligosporus, växer på ett substrat som traditionellt är sojabönor, men som Marie och hennes samarbetspartners håller på att utveckla för svenska säderslag, havre och korn. Spannmålstempe har visat sig vara mycket näringsrikt och vid Lantmännen Food pågår nu produktutveckling av nya vegetariska livsmedel med tempe som huvudingrediens.

- Vår forskning har visat att järnupptaget fördubblas när man äter en måltid med korntempe, jämfört med en måltid med korn som inte fermenterats, berättar Marie Alminger. Men det är inte den enda hälsobringande effekten tempe har. Fermenteringen ger tempe också höga halter av ergosterol, som är ett förstadium till D-vitamin, och folat som är ett viktigt B-vitamin. Vitamin D har stor betydelse för inlagringen av kalcium i benvävnaden, medan vitaminet folat har en viktig roll i att förebygga av en rad sjukdomar.

Den höga näringskvaliten i spannmålstempe har ytterligare förbättrats genom att man har valt spannmålssorter med hög beta-glukannivå och hög amyloshalt. Hög halt av lösliga kostfibrer i form av beta-glukan påverkar både blodsocker- och kolesterolnivåer i positivt. Korntempe har i humanstudier visat sig ge mycket lågt glykemiskt index vilket troligen är resultat av en kombination av hög amylos- och beta-glukanhalt i produkten.

Intressant med ytterligare ett vegetariskt alternativ.

Alternativ till kött kanske kan behövas och vegetarianerna kanske kan behöva fler livsmedel att variera sig med.


http://www.veggiemind.com/tempe-ett-nytt-svenskt-vegetariskt-livsmedel/

Ett år gammal iofs, men de verkar vara klara för lansering nu.

Scratch89
2009-06-01, 10:43
Bra med ett förstadie till D-vitamin. Förhoppningsvis blir det ett bra upptag.

malfunction
2009-06-01, 11:01
Hade en snubbe från Uppsala som gästföreläsare på KI och han var den som började med sånt här, han använde dock råg. Hans idé patenterades och såldes till Lantmännen men dem verkade inte tycka det fanns en tillräcklig marknad för det. Han föreslog då att dem dessutom skulle göra vanlig traditionell tempeh men fick svaret "vi vill inte ha något med soja att göra", 1 år senare släpptes prdouktlinjen gogreen (läs mkt sojaprodukter). Iaf, deras patent håller på att gå ut och han kommer då leta vidare efter någon som peppar idén på riktigt. Tyvärr verkar det som sånt här tar en väldig tid men jag hoppas verkligen både spannmåls- och sojatempeh slår igenom.

Nitrometan
2009-06-01, 11:51
Här är ett inslag från TV4-nyheterna: http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=767236&treeId=902001&renderingdepartment=2.757

Verkar funka som burglare iaf.

Eddie Vedder
2009-06-01, 11:56
Inlägg 2

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=114448&highlight=tempeh

Nitrometan
2009-06-01, 12:29
Perfa! :thumbup:

Bra där Eddie!

Intressant länk (till Chalmers).

Nu har det gått ett år och de verkar vara närmare lansering.




Hoppas det blir nåt av det.

stafh
2009-06-01, 13:49
Hur är det med aminosyresammansättningen? Verkar inte stå något om det i länkarna.

Tabbe
2009-06-01, 13:58
Låter äckligt om det kommer som ren produkt men jag kanske förstod fel och man behandlar tex spannmål med det och får näringsrikare sånt?

Nitrometan
2009-06-01, 14:10
Hur är det med aminosyresammansättningen? Verkar inte stå något om det i länkarna.
Vet ej.

Svamp - hur är profilen?

Havre - är väl nästan komplett eller komplett?


Som sagt - har ingen aning.

Eddie Vedder
2009-06-01, 14:49
Svamp - hur är profilen?

Havre - är väl nästan komplett eller komplett?

Svampens protein är ett av de absolut bästa vegetabiliska proteinerna. Vet inte hur det står sig i jämförelse med t.ex. hampa och soja men jag tror det anses fullvärdigt.

Hursomhelst är det oväsentligt för svampen i det här fallet är bara ett substrat för fermenteringen, alltså utgör sbampen i sig pyttepyttelite och fungerar som kultur för att jäsa havren. Det är alltså en jästsvamp och ingen matsvamp. Precis som exempelvis Saccharomyces carlsbergensis av vilken man jäser en viss dryck som sägs vara bäst i världen.:D

Havrens protein är inte lika högvärdigt men ändå av god kvalité bland spannmål.

Scratch89
2009-06-01, 15:09
Hampa och öl i samma inlägg? Det finns förhoppningar om den här svampen. :)

Snorkelfarsan
2009-06-01, 20:13
Svampens protein är ett av de absolut bästa vegetabiliska proteinerna. Vet inte hur det står sig i jämförelse med t.ex. hampa och soja men jag tror det anses fullvärdigt.

Hursomhelst är det oväsentligt för svampen i det här fallet är bara ett substrat för fermenteringen, alltså utgör sbampen i sig pyttepyttelite och fungerar som kultur för att jäsa havren. Det är alltså en jästsvamp och ingen matsvamp. Precis som exempelvis Saccharomyces carlsbergensis av vilken man jäser en viss dryck som sägs vara bäst i världen.:D

Havrens protein är inte lika högvärdigt men ändå av god kvalité bland spannmål.

Men då lär en "tempe-biff" inte innehålla lite mycket protein som en sojabiff till exempel? Det kanske landar runt 11-15g protein per 100g och 50g kolhydrater per 100g, eller?

Eddie Vedder
2009-06-02, 06:23
Men då lär en "tempe-biff" inte innehålla lite mycket protein som en sojabiff till exempel? Det kanske landar runt 11-15g protein per 100g och 50g kolhydrater per 100g, eller?

Ja produkter av havre får mindre protein ja. Precis som en kikärtsbiff har mindre protein än sojabönan.

Sedan får vi väl se hur produkterna i sig utformas, vissa kanske får tillsatser av ägg t.ex. Beror ju på hur pass vegetarisk den skall göras.