handdator

Visa fullständig version : Axelproblem (supraspinatus ?)


roosm
2009-06-01, 09:24
Tjena,

Torsdag 21e maj drog jag till axeln på något sätt när jag åkte wakeboard. Något form av våld / trauma riktat mot axeln var det iaf. Jag fick även en smäll på armbågen så att jag var öm på den, kanske satte jag armbågen i knät eller brädan när kroppen komprimerades av landningen på något vis.

Under kvällen den 21e kände jag inte av axeln alls, men när jag vaknade dagen efter fick jag smärta i utsidan av axeln när jag försökte lyfta armen, både utåt sidan och framför kroppen. Redan på kvällen kändes det bättre och jag kunde iaf röra armen tillräckligt för att gå ut och springa och på morgonen den 23e kändes det nästan helt bra igen, bara lite öm. Den 24e var jag i full funktion igen och påbörjade gym-träning igen.

Inga problem med träningen under hela veckan och körde alla övningar som vanligt utan smärta. Åkte till och med wakeboard utan problem torsdagen den 28e. Men i lördags när jag var ute och åkte wakeboard igen så drog jag till axeln igen. Den här gången smärtade det direkt och jag avbröt åket. Under kvällen smög smärtan på mig och ökade sakta i styrka. Jag knaprade någon voltaren och smorde in axeln med zon samt behandlade med ispåse.

Min egen diagnos är att det är i supraspinatus det smärtar, men jag är ju ingen expert. Min moster som e operationssköterska trodde på en cuff-skada. Jag kan lyfta armen med den andra armen eller låta någon annan lyfta armen utan att det smärtar. (åtminstone smärtar det nästan obefintligt).

Igår var det ingen förändring från kvällen i lördags och idag är det lite bättre, men det har inte förbättrats i samma takt som förra gången. Jag har behandlat med ispåse ung fem gånger sedan i lördags nu och tar regelbundet både zon och voltaren i tablettform.

Några idéer?
Planen är att uppsöka läkare om det inte släpper inom ett par dagar. Jag har haft ledskador innan (knä bl a) och då var alltid svaret från läkaren när jag var där de första dagarna att: "vänta en vecka och om det inte har gått över så återkom". Det är inte värt pengarna eller tiden att få reda på att jag ska vänta några dagar eller en vecka.

Mikael

grimfish
2009-06-01, 09:33
Jag tycker också att det låter vettigt att vänta ett par dagar och vid utebliven förbättring söka vård. Jag skulle rekommendera att i första hand gå till en idrottsskademottagning, eller någon som är van vid axelskador.

roosm
2009-06-01, 10:00
Min moster jobbar som tur är på Ortho Center som har nära samarbete med IFK-kliniken i Göteborg som är inriktade på idrottsskador. Deras Axelspecialist är tydligen en av de bättre i landet. Blir ett besök hos honom isf, bättre att betala 3-4 ggr så mycket för att få rätt diagnos direkt. =)

roosm
2009-06-01, 10:03
Förresten är ju det som egentligen är mest intressant vad jag ska göra om det blir som förra gången att axeln känns bra igen efter ett par dagar.
Det givna hade väl varit för de flesta att undvika wakeboardåkningen eftersom det uppenbarligen är vad som skadar axeln, men problemet är att wakeboard är det bästa som finns och jag har precis införskaffat en wakeboardbåt: http://www.supraboats.com/launch22ssv/ med planen att spendera hela sommaren med att åka wakeboard... Inte läge att skada axeln... :(

Martin Löwgren
2009-06-01, 20:36
Min moster jobbar som tur är på Ortho Center som har nära samarbete med IFK-kliniken i Göteborg som är inriktade på idrottsskador. Deras Axelspecialist är tydligen en av de bättre i landet. Blir ett besök hos honom isf, bättre att betala 3-4 ggr så mycket för att få rätt diagnos direkt. =)Exakt, rätt diagnos är a och o inom idrottsmedicin enligt mig.

Mvh

roosm
2009-06-05, 09:10
Var på ett besök hos en ortoped på axess akuten i förrgår. Hans diagnos var ordagrant:
"Det verkar som att senan har fått sig en kyss". Kändes lite halvt oseriöst och han undersökte mig i ca 20 sekunder. Det han kom fram till var att jag inte hade ont när han tryckte på muskeln, att jag kunde hålla armen utåt/framåt men det gjorde ont och att det gjorde jävligt ont när han tog tag i underarmen och roterade min överarmsled då jag höll den ut från kroppen. Svårt att förklara känner jag...
Typ som hawkins test (finns bl a på youtube) fast han höll armen ut mot sidan av kroppen istället för rakt fram.