handdator

Visa fullständig version : Kasein och vassle har olika effekter på insulin- och IGF-1-nivåer.


King Grub
2009-05-28, 09:25
Background/Objectives:

Milk increases both fasting insulin and insulin-like growth factor 1 (IGF-1), and thereby growth, in healthy prepubertal boys. It is, however, unknown which components in milk are responsible for milk's growth-stimulating effect.

Subjects/Methods:

To get closer to the identification of which components in milk that stimulate growth, we have performed an intervention study with 57 eight-year-old boys in which we examined the effects of the two major milk protein fractions, whey and casein, and milk minerals (Ca and P) in a 2 x 2 factorial design on IGFs and glucose-insulin metabolism. The amounts of whey and casein were identical to the content in 1.5 l skim milk. The amounts of Ca and P were similar to 1.5 l skim milk in the high-mineral drinks, whereas the amounts of Ca and P were reduced in the low-mineral drinks.

Results:

There were no interactions between milk mineral groups (high, low) and milk protein groups (whey, casein). Serum IGF-1 increased by 15% (P<0.0001), whereas there was no change in fasting insulin (P=0.36) in the casein group. In the whey group, fasting insulin increased by 21% (P=0.006), with no change in IGF-1 (P=0.27). There were no independent effects of a high milk mineral intake on IGF-1 and insulin.

Conclusions:

The main milk protein fractions exhibit important but different growth-promoting effects by increasing either fasting insulin (whey) or IGF-1 (casein) levels.

Eur J Clin Nutr. 2009 May 27. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a randomized 7-day supplementation study in prepubertal boys.

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/pdf/ejcn200934a.pdf

Snorkelfarsan
2009-05-28, 12:31
Omväxling förnöjer alltså.

Vad menas dock med resting insulin levels, är det hur mycket mycket insulin som utsöndras vid vassleintag under vila eller är det nivåerna under vila efter tidigare intag?

TSullivanM
2009-05-28, 13:59
Låter jätte intressant men jag är inte så hemma på detta.

Vassle höjer alltså insulin vid fasta. Med det menas? Är det positivt?

Kasein höjer IGF-1. Vad är det? Är det positivt?

Eddie Vedder
2009-05-28, 15:17
Vassle höjer alltså insulin vid fasta. Med det menas? Är det positivt?

Kasein höjer IGF-1. Vad är det? Är det positivt?

Allt som stimulerar tillväxt har ju för och nackdelar. Just IGF-1 är vad som tros ligga bakom den ökade risken för vissa cancerformer hos människa som kopplas samman med mjölk. Muskelceller kan växa och så kan även cancerceller.

Höjda nivåer av insulin i vila kan jag inte tänka mig något fördelaktigt med.

Rent generellt kan man ju säga att det som brukar gynna muskeltillväxt bäst knappast är det mest optimala ur hälsosynpunkt.

Seb74
2010-08-25, 09:33
Allt som stimulerar tillväxt har ju för och nackdelar. Just IGF-1 är vad som tros ligga bakom den ökade risken för vissa cancerformer hos människa som kopplas samman med mjölk. Muskelceller kan växa och så kan även cancerceller.

Höjda nivåer av insulin i vila kan jag inte tänka mig något fördelaktigt med.

Rent generellt kan man ju säga att det som brukar gynna muskeltillväxt bäst knappast är det mest optimala ur hälsosynpunkt.

Vad är det, förutom mjölk/vassle, som höjer IGF-1 så mycket att man kan ha anledning att oroa sig?
Verkar som allt protein stimulerar IGF-1, men ett liv utan protein är nog inte så hälsosamt heller, men vissa proteiner/livsmedel är säker värre?

Är detta något som diskuteras, studier och så, eller är cancerkopplingen så exotisk att ingen bryr sig om IGF-1 och kost?

Eddie Vedder
2010-08-25, 09:34
Är detta något som diskuteras, studier och så, eller är cancerkopplingen så exotisk att ingen bryr sig om IGF-1 och kost?

Ja om det inte fanns vetenskapligt underlag som stödjer det så skulle jag ju aldrig ta upp det.

Seb74
2010-08-25, 09:37
Ja om det inte fanns vetenskapligt underlag som stödjer det så skulle jag ju aldrig ta upp det.

Tack :)
Tips på länkar för begriplig översiktlig info om kost som höjer skiten?
Antingen är det bara typ mjölk/vassle/ost, och det går ju att dra ner på så man inte överkonsumerar, typ käka som normalt folk.
Eller så är det typ allt protein, eller alla kolisar, eller ja, allt jäkla mat som höjer det, och då är det ju bara att låtsas som ingenting och käka som vanligt :D

Apos78
2010-08-25, 09:49
http://www.dietandcancerreport.org/

Alzie
2011-07-27, 21:42
Tycker denna tråd var väldigt intressant, vilket protein bör man använda sig utav om man tar det under vila, dvs kanske mitt på dagen? (inte i samband med måltid)

Kasein antar jag? Om man då bortser från cancereffekten. Eller kanske är det bäst med något protein med en blandning av t.ex. både vassle och kasein?

King Grub
2011-07-28, 08:02
Vassle.

exevision
2013-04-22, 17:00
Vassle.

Varför?

Höjer inte vassle IGF-1 överhuvudtaget?
Vilka andra proteiner höjer IGF-1 förutom kasein?

Tjockiz
2013-04-22, 23:16
Varför?

Höjer inte vassle IGF-1 överhuvudtaget?
Vilka andra proteiner höjer IGF-1 förutom kasein?
Protein generellt aktiverar väl IGF-1

FabianH
2013-04-23, 07:37
Vad gäller för EAA/ BCAA? Både från muskeltillväxt- och hälsoperspektiv.

tlk
2013-04-23, 08:01
Är detta något som diskuteras, studier och så, eller är cancerkopplingen så exotisk att ingen bryr sig om IGF-1 och kost?

IGF-1s roll i cancer forskas det en hel del på. Problematiken är inte bara att det potentiellt ökar cellers proliferationstakt utan även att det ökar uttrycket av viss(a) protoonkogen(er) och då rent allmänt ökar risken för att en cell muteras till något vi inte vill ha.

Har inga siffror på saker och ting men skulle verkligen inte bli förvanad om mängden forskning på IGF-1 i de här sammanhangen är betydligt mer förekommande än forskning på IGF-1 i gonna-get-xbax-huge-sammanhang. Nog för allt faller tillbaka på mycket av samma grundforskning..

exevision
2013-04-23, 13:35
Protein generellt aktiverar väl IGF-1

Jo, men finns det något protein som ökar IGF-1 liknande kasein? Vilket protein kommer "tvåa" i att öka IGF-1?

tjing
2013-04-23, 14:46
Proteinrestriktion men inte kalorirestriktion minskar IGF-1 i blodet hos människor. Källorna är förmodligen inte lika viktiga i det stora hela:

Long-term effects of calorie or protein restriction on serum IGF-1 and IGFBP-3 concentration in humans.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1474-9726.2008.00417.x/full

"...Here we report data from two long-term CR studies (1 and 6 years) showing that severe CR without malnutrition did not change IGF-1 and IGF-1 : IGFBP-3 ratio levels in humans. In contrast, total and free IGF-1 concentrations were significantly lower in moderately protein-restricted individuals. Reducing protein intake from an average of 1.67 g kg−1 of body weight per day to 0.95 g kg−1 of body weight per day for 3 weeks in six volunteers practicing CR resulted in a reduction in serum IGF-1 from 194 ng mL−1 to 152 ng mL−1. These findings demonstrate that, unlike in rodents, long-term severe CR does not reduce serum IGF-1 concentration and IGF-1 : IGFBP-3 ratio in humans. In addition, our data provide evidence that protein intake is a key determinant of circulating IGF-1 levels in humans, and suggest that reduced protein intake may become an important component of anticancer and anti-aging dietary interventions.

tjing
2013-04-23, 14:54
Jo, men finns det något protein som ökar IGF-1 liknande kasein? Vilket protein kommer "tvåa" i att öka IGF-1?

Mjölk, mjölkprodukter, kalcium och kolhydrater och proteinintag är mest korrelerade med IGF-1 och relaterade bindningsprotein, om vi ser till observationsstudier.

exevision
2013-04-23, 15:07
Mjölk, mjölkprodukter, kalcium och kolhydrater och proteinintag är mest korrelerade med IGF-1 och relaterade bindningsprotein, om vi ser till observationsstudier.

Studien som KG postade sa ju:
In the whey group, fasting insulin increased by 21% (P=0.006), with no change in IGF-1 (P=0.27).
Betyder det att vassle inte höjer IGF-1 överhuvudtaget?

Latissimus Dorsi
2013-04-23, 15:25
Mjölk, mjölkprodukter, kalcium och kolhydrater och proteinintag är mest korrelerade med IGF-1 och relaterade bindningsprotein, om vi ser till observationsstudier.

Så om man vill minska sina cancerchanser bör man inte ha allt för mycket av det där i sin kost?

tjing
2013-04-23, 15:25
Korrelerade skrev jag; det betyder inte att det är kausala samband mellan enskilda matvaror.

Vassleprotein ökar främst mängden insulin och kasein mängden IGF-1 i blodet.

The impact of cow's milk-mediated mTORC1-signaling in the initiation and progression of prostate cancer. (Paleo-kändisen Cordain)

"...However, persistent consumption of cow´s milk proteins in humans provide highly insulinotropic branched-chain amino acids (BCAAs) provided by milk´s fast hydrolysable whey proteins, which elevate postprandial plasma insulin levels, and increase hepatic IGF-1 plasma concentrations by casein-derived amino acids."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22891897

tjing
2013-04-23, 15:31
Så om man vill minska sina cancerchanser bör man inte ha allt för mycket av det där i sin kost?

Calcium och mjölkprodukter har ju andra förtjänster t ex på blodtryck, skelett etc, men är korrelerade med vissa cancerformer och ökade IGF-1 nivåer (och sänkta nivåer av IGFBP-3). Prostatacancer är en sådan cancerform.

Så det är inte så lätt att säga vad som är nyttigt och inte eftersom det beror på kontext och mängd.

stoffe123
2017-12-11, 22:42
Det finns mycket forskning kring IGF-1 och jag har sett flera dokumentärer om ämnet det har dessutom tagits upp i SVT nyheter vid flera tillfälen speciellt i samband BBC-dokumentären "Eat fast and live longer". Den rekommenderar jag att se för alla som har ett intresse av hälsa. Gjord av läkaren och reportern Michael Mosley och han intervjuar många framstående forskare på området verksamma vid namnkunniga universitet.

I korthet är det så att IGF-1 går upp när man äter fullvärdigt protein vilket i stort sett är animaliskt protein. Det finns dock två "stjärnor" i klassen och det är mjölk som triggar IGF-1 dubbelt så mycket som vanligt animaliskt protein och processat soyaprotein som triggar IGF-1 4 ggr så mycket.

Det höga halterna av IGF-1 ökar riskerna för en rad sjukdomar bl.a cancer och ökar åldrandet/DNA-skador i kroppen pga att kroppen stressas och har inte tid att reparera DNA. Jämför med en bil som hela tiden körs på full gas och aldrig får tas till verkstaden.

Föreläsning om IGF-1 och olika livsmedel.
https://www.youtube.com/watch?v=Na5R0bdNjZs

xan
2017-12-11, 23:36
#FreeTjing

Prost
2017-12-12, 11:07
Intressant ämne men tycker det finns lite delade uppfattningen även om detta som om allt annat. Hos äldre människor är högre IGF-1 kopplat till längre livslängd t.ex.

-squat-
2017-12-12, 21:54
#freetjing

+1.

sumialic
2017-12-19, 22:19
Intressant ämne men tycker det finns lite delade uppfattningen även om detta som om allt annat. Hos äldre människor är högre IGF-1 kopplat till längre livslängd t.ex.

Har du möjligtvis någon studie på det? Finns det någon studie som visar att IGF-1 inte skulle vara negativt för yngre?

Sedan jag fick nys om att IGF-1 inte är bra har jag dragit ner på mitt proteinbehov rejält. Om ovanstående stämmer (att mjölk höjer IGF-1 med det dubbla) kanske det vore på plats att försöka undvika mjölkprodukter så gott det går med.

Prost
2017-12-20, 11:03
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19846733?dopt=Abstract

Här står lite mer allt möjligt: https://selfhacked.com/blog/the-truth-about-igf-1-top-10-benefits-and-potential-drawbacks/#1_IGF-1_May_Be_Anti-aging

Jag är inte så väldigt insatt i ämnet men det är intressant. Känner dock inte ännu att jag är beredd att sluta med mitt kära kasein. :-P