handdator

Visa fullständig version : Det här med kolhydrater...


Fors
2003-08-12, 13:02
Är sackaros en snabb kolhydrat? Hur snabb är den i föhållande till...annat?

Är alla kolhydrater lika benägna att hamna som glykogen?

När (hur?) hamnar kolhydraterna som glykogen? Bryts de ner till glukos som sedan flyger in i musklerna i längre kedjor? Eller hur går det till?

Om man laddar musklerna med långsamma kolhydrater inför ett pass. Vad är det då som gör att man inte kan eller bör få i sig snabba innan passet? Det kanske inte har ngn positiv inverkan, men vad gör det negativt? Om man har glykogenlagren fylla borde man väl kunna lyfta även med ett högt blodsocker?

Sjunker blodsockret när man tränar eller utför ngt annat fysiskt arbete?

Prankie
2003-08-12, 13:18
Sackaros är sammansattning av en glukos och en frukos. Detta har GI 92 och räknas till de snabbare kolhydrater.

Inte riktig 100 på den här frågan men King Grub eller Sverker kan säkert fylla i. :) All kolhydrater bryts ner till monosackarider i kroppen för att sedan kunna använda som energi. Levern lagrar främst fruktos medan muskler glukos i form av glykogen. Hur de gör det är mer advancerad biologi som jag inte riktig orka kolla upp i min biologi boken.

Anledning till snabba kolhydrater används sällan före passet är det höga insulin påslaget vilket kan leda till blodsockerkurvan sjunker kraftigt under passet.

Ja, blodsocker sjunker av fysisk träning.

Ozz
2003-08-12, 18:15
Strategin med alla kolhydrater som kroppen får i sig är att omvandla de till glukos.
Fruktos, galaktos omvandlas till glukos i levern. Glukos är det som är blodsockret s.a.s (när glukos är i blodet alltså). Och det är blodsockret som går in i muskeln och bygger upp glykogenet (nedbrytning till glukos av längra polysackarider har skett redan i matsmältningsapparaten)

Glykogen utgörs ENBART av glukosmolekyler (förutom proteinet som det är förankrat i) och är en förgrenad polymer.

Fruktos tas in i levern där det omvandlas till glukos (eller fett) som fyller upp organets egna glykogenförråd.

Käkar du snabba kolhydrater innan träningen kommer du få en insulintopp som i sig är dåligt under träning, dessutom kommer av det en dip i blodsockerkurvan som kommer få dig att bli tom i skallen under passet.

Vill du veta mer om biokemin bakom glykogenuppbyggnad/nedbrytning och reglering får du säga till...