handdator

Visa fullständig version : Kortvarigt höga socker får långvarig skadlig effekt


mikaelj
2009-05-19, 21:32
Intresant om epigenitik.

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/kortvarigt-hoega-socker-faar-laangvarig-skadlig-effekt/

I celler som tillfälligt utsätts för höga sockervärden ändras genaktiviteten. En skadlig inflammation startar och den fortsätter även när sockervärdet blivit normalt. Fyndet kan förklara det hittills svårförklarliga fenomenet metabolt minne.
(...)
Den skadliga epigenetiska reaktionen på höga blodsocker kan vara förklaringen till det metabola minnet, till att diabetespatienter, som trots att de lyckas sänka sitt genomsnittliga blodsocker, fortsätter att utveckla komplikationer.

Studien: http://jem.rupress.org/cgi/content/full/205/11/2683 (Transient high glucose causes persistent epigenetic changes and altered gene expression during subsequent normoglycemia)

Sedan kan ni själva följa de andra intressanta länkarna, som

* Epigenetiken slår en brygga mellan arv och miljö (http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/epigenetiken-slaar-en-brygga-mellan-arv-och-miljoe/)
* Kroppens metabola långtidsminne (http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/kroppens-metabola-laangtidsminne/)

Ola Wallengren
2009-05-20, 08:01
Intressant. Ännu en del som kan förklara de olika diabetsekomplikationerna som uppstår. Inte så konstigt egentligen att det beror på högt blodsocker.

Värt att nämna är nog att detta refererar till diabetespatienter med dålig sockerkontroll och att man i studien ovan studerat celler i provrör som legat i sockerlösning med 30 mmol/L i 16h, samt möss med blodsocker på 20 mmol/L i 6 h. Intressant nog verkade effekterna kunna motverkas av antioxidanter, vilket delvis kan förklara t.ex. liponsyrans effekter på diabeteskomplikationer.
Om dessa mekanismer överhuvud taget är relevanta på friska som sällan har blodsocker över 7 mmol/L åter står att se.