handdator

Visa fullständig version : Ägg m.m


Mr.Biceps
2009-05-14, 19:47
Tänkte käka kvällsmat nu.

Är ägg nyttigt om man deffar? Eller innehåller det mkt kalorier?
Brukar köra två mackor med två stekta ägg.

Eller så blir det oftast två korv med bröd. Hur är det med kÖrveN btw?

Vad är bäst att käka utav dom två altenativen?

Läst många defftrådar och äggen verkar vara populära ;>

Kauppi
2009-05-14, 19:48
ägg funkar utmärkt! gogo =)

Eddie Vedder
2009-05-14, 19:49
Ägg är en gudagåva.

Scratch89
2009-05-14, 19:49
Korv med bröd under diet?

Crljenac
2009-05-14, 19:50
Tänkte käka kvällsmat nu.

Är ägg nyttigt om man deffar? Eller innehåller det mkt kalorier?
Brukar köra två mackor med två stekta ägg.

Eller så blir det oftast två korv med bröd. Hur är det med kÖrveN btw?

Vad är bäst att käka utav dom två altenativen?

Läst många defftrådar och äggen verkar vara populära ;>

När det gäller korven så kan det knappast vara svårt för dig att titta på förpackningen och läsa innehållsdeklarationen (energivärde osv.)

mikaelj
2009-05-14, 19:52
Jag åt precis 5 kokta skivade XL-ägg täckta med smält ost. I och för sig deffar jag inte, men om jag hade deffat hade jag ätit mycket ägg! Massa näring, massa energi och massa kolesterol. Tre önskningar i ett, liksom!

Mr.Biceps
2009-05-14, 19:55
massa energi är väll något man inte vill ha under deff:P?

Kauppi
2009-05-14, 19:58
nej, han menar nog inte sådan energi som du tänker på :P

men ägg är kanon toppen! nästintill bara protein, så kör på att! :)

Eddie Vedder
2009-05-14, 20:02
nästintill bara protein

Det är större andel fett i ett ägg. Därmed inte sagt att det inte är bra, tvärtom. Helt makalös näringskälla, bra fettsammansättning, mycket bra proteinkvalité och dessutom mättande och supergott.:thumbup:

Eddie Vedder
2009-05-14, 20:11
OBJECTIVE: To test the hypotheses that an egg breakfast, in contrast to a bagel breakfast matched for energy density and total energy, would enhance weight loss in overweight and obese participants while on a reduced-calorie weight loss diet. SUBJECTS: Men and women (n=152), age 25-60 years, body mass index (BMI) >or=25 and <or=50 kg m(-2). DESIGN: Otherwise healthy overweight or obese participants were assigned to Egg (E), Egg Diet (ED), Bagel (B) or Bagel Diet (BD) groups, based on the prescription of either an egg breakfast containing two eggs (340 kcal) or a breakfast containing bagels matched for energy density and total energy, for at least 5 days per week, respectively. The ED and BD groups were suggested a 1000 kcal energy-deficit low-fat diet, whereas the B and E groups were asked not to change their energy intake. RESULTS: After 8 weeks, in comparison to the BD group, the ED group showed a 61% greater reduction in BMI (-0.95+/-0.82 vs -0.59+/-0.85, P<0.05), a 65% greater weight loss (-2.63+/-2.33 vs -1.59+/-2.38 kg, P<0.05), a 34% greater reduction in waist circumference (P<0.06) and a 16% greater reduction in percent body fat (P=not significant). No significant differences between the E and B groups on the aforementioned variables were obtained. Further, total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides, did not differ between the groups. CONCLUSIONS: The egg breakfast enhances weight loss, when combined with an energy-deficit diet, but does not induce weight loss in a free-living condition. The inclusion of eggs in a weight management program may offer a nutritious supplement to enhance weight loss.

Egg breakfast enhances weight loss. Int J Obes (Lond). 2008 Oct;32(10):1545-51. Epub 2008 Aug 5.

OBJECTIVE: To test the hypotheses that among overweight and obese participants, a breakfast consisting of eggs, in comparison to an isocaloric equal-weight bagel-based breakfast, would induce greater satiety, reduce perceived cravings, and reduce subsequent short-term energy intake. SUBJECTS: Thirty women with BMI's of at least 25 kg/M2 between the ages of 25 to 60 y were recruited to participate in a randomized crossover design study in an outpatient clinic setting. DESIGN: Following an overnight fast, subjects consumed either an egg or bagel-based breakfast followed by lunch 3.5 h later, in random order two weeks apart. Food intake was weighed at breakfast and lunch and recorded via dietary recall up to 36 h post breakfast. Satiety was assessed using the Fullness Questionnaire and the State-Trait Food Cravings Questionnaire, state version. RESULTS: During the pre-lunch period, participants had greater feelings of satiety after the egg breakfast, and consumed significantly less energy (kJ; 2405.6 +/- 550.0 vs 3091.3 +/- 445.5, Egg vs Bagel breakfasts, p < 0.0001), grams of protein (16.8 +/- 4.2 vs 22.3 +/- 3.4, Egg vs Bagel breakfasts, p < 0.0001), carbohydrate 83.1 +/- 20.2 vs 110.9 +/- 18.7, Egg vs Bagel breakfasts, p < 0.0001), and fat 19.4 +/- 5.1 vs 22.8 +/- 3.2, Egg vs Bagel breakfasts, p < 0.0001) for lunch. Energy intake following the egg breakfast remained lower for the entire day (p < 0.05) as well as for the next 36 hours (p < 0.001). CONCLUSIONS: Compared to an isocaloric, equal weight bagel-based breakfast, the egg-breakfast induced greater satiety and significantly reduced short-term food intake. The potential role of a routine egg breakfast in producing a sustained caloric deficit and consequent weight loss, should be determined.

Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6):510-515.

Carbohydrate-restricted diets (CRD) significantly decrease body weight and independently improve plasma triglycerides (TG) and HDL cholesterol (HDL-C). Increasing intake of dietary cholesterol from eggs in the context of a low-fat diet maintains the LDL cholesterol (LDL-C)/HDL-C for both hyper- and hypo-responders to dietary cholesterol. In this study, 28 overweight/obese male subjects (BMI = 25-37 kg/m2) aged 40-70 y were recruited to evaluate the contribution of dietary cholesterol from eggs in a CRD. Subjects were counseled to consume a CRD (10-15% energy from carbohydrate) and they were randomly allocated to the EGG group [intake of 3 eggs per day (640 mg/d additional dietary cholesterol)] or SUB group [equivalent amount of egg substitute (0 dietary cholesterol) per day]. Energy intake decreased in both groups from 10,243 +/- 4040 to 7968 +/- 2401 kJ (P < 0.05) compared with baseline. All subjects irrespective of their assigned group had reduced body weight and waist circumference (P < 0.0001). Similarly, the plasma TG concentration was reduced from 1.34 +/- 0.66 to 0.83 +/- 0.30 mmol/L after 12 wk (P < 0.001) in all subjects. The plasma LDL-C concentration, as well as the LDL-C:HDL-C ratio, did not change during the intervention. In contrast, plasma HDL-C concentration increased in the EGG group from 1.23 +/- 0.39 to 1.47 +/- 0.38 mmol/L (P < 0.01), whereas HDL-C did not change in the SUB group. Plasma glucose concentrations in fasting subjects did not change. Eighteen subjects were classified as having the metabolic syndrome (MetS) at the beginning of the study, whereas 3 subjects had that classification at the end. These results suggest that including eggs in a CRD results in increased HDL-C while decreasing the risk factors associated with MetS.

Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J Nutr. 2008 Feb;138(2):272-276.

Onigiri
2009-05-14, 20:22
Jag åt precis 5 kokta skivade XL-ägg täckta med smält ost. Det äter jag mer eller mindre varje dag. Steker ett gäng och fläskar på hushållsost. Deffartider är det, dock hindrar det mig inte.. bara man inte skenar iväg för mycket med osten - skapligt mycket energi men ack så gott och och tokbra näring

mikaelj
2009-05-14, 20:24
Det äter jag mer eller mindre varje dag. Steker ett gäng och fläskar på hushållsost. Deffartider är det, dock hindrar det mig inte.. bara man inte skenar iväg för mycket med osten - skapligt mycket energi men ack så gott och och tokbra näring

Ett tips, från mig till dig, är att prova (om du gillar det) att koka äggen istället. Jag tycker att det mättar bra mycket mer än stekta ägg. Brukade äta det mycket förut, men har de senaste dagarna gått över till kokta ägg. Väldigt praktiskt att koka upp och förvara i kylen.

Går fortfarande att smälta ost på, t.ex. i mikron. Bara de är skivade först. Annars säger det pang i mikron.

Onigiri
2009-05-14, 20:29
Inte provat att koka och osta, skall testas imorgon!

Scratch89
2009-05-14, 20:50
Jag tycker också att kokta ägg mättar bättre än stekta. Mycket bättre, faktiskt.

Morty
2009-05-14, 20:55
Omelett med ost tycker jag bäst om... Men ägg och ost tycks vara en vinnare :P

p-runesson
2009-05-14, 21:08
När man väger ett ägg för att få ut exakta protein/fett mängd, är det innan kokning med skal eller hur väger man ett ägg då? Har aldrig fått knut på hur det funkar med just ägg.

Drast
2009-05-14, 21:17
Japp, tror inte ägget ökar i vikt under kokning, och skalet kan väl inte väga mer än max några gram?

edit: Kollade just slv's databas och dom har förvisso 2 val, rått eller kokt, men det verkar inte finnas någon skillnad i energimängd, och skal verkar dom inte heller ta hänsyn till.

Eddie Vedder
2009-05-15, 05:23
Ingen skillnad på rått eller kokt.

Pontus H
2009-05-15, 05:53
du får skala ägget, ta bort äggvitan och väga den för sig, och äggulan för sig, ifall du vill komma nära sanningen :P