handdator

Visa fullständig version : Ofullständiga aminosyreprofiler?


GhostFace
2003-08-08, 11:49
Vilka kosttillskottstillverkare säljer egentligen proteinpulver med ofullständiga aminosyreprofiler?

Läste om en gammal artikel på....uuäärrrk Aftonbladet...om onödigheten med proteinpulver.
Over Here.... (http://www.aftonbladet.se/vss/story/0,2789,4363,00.html)

Där detta stod att läsa;
Kanske är det till och med ohälsosamt att äta proteinpulver. Enligt Konsumentverkets ”Piller, Pulver, Prestation” skriver Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket:
”Ibland har tillverkaren plockat ut någon eller några av de aminosyror som bygger upp protein och säljer dem som enskilda aminosyror. Om man får i sig alldeles för mycket av en särskild aminosyra kan det leda till effekter som man inte räknat med – utöver eller i stället för de man velat ha. Men olika människor är olika känsliga för denna påverkan och man vet inte hur man reagerar förrän efteråt”.


Så, frågorna är då vilka förb...... kosttillskottstillverkare säljer då egentligen dessa proteinpulver?
Vad för slags konsekvenser skulle egentligen kunna hända om man intar för mkt av en aminosyra? Eller är detta endast ytterligare en desperat skrämselartikel från Aftonbladets sida?

Prankie
2003-08-08, 12:21
Man ska snarare oroa sig för de aminosyror som man inte få i sig. Men kosttillskott är ju bara en komplement till vanliga kost. I det vanliga kosten ska man få i sig det fullvärdiga protein.

hej-sällt
2003-08-08, 12:42
intressant och viktig artikel. jag anser att bl.a. aminosyreprofilen i ett protein avgör hur effektivt det är, och med en aminosyra borttagen kan effekten av proteinet bli nullifierad.

Ulla Beckman Sundh bör ju veta vilka pulver det är frågan om. Ännu ett exempel på hur hänsynslösa vissa i branschen är.

Grahn
2003-08-08, 13:06
hallååå det snackas inte om proteinpulver här "Ibland har tillverkaren plockat ut någon eller några av de aminosyror som bygger upp protein och säljer dem som enskilda aminosyror".

Tex L-Glutamin eller BCAA etc.

Hej-sällt spyr galla här och efterfrågar enskilda aminosyror i andra trådar här på brädan, genialt!

hej-sällt
2003-08-08, 14:01
om aminosyreprofilen inte är komplett eller tjänar på att förbättras så efterfrågar man givetvis en/ett kompleterande tillskott av berörd aminosyra, vilket även grahn bör kunna förstå. vart ser du gallan? detta bedrägeri är ju ett faktum som konstaterats av en statlig myndighet!

effekten av ett inkomplett protein kan leda tll deppresivitet hos genetiskt predisponerade, vilket ju givetvis är allvarligt i sig, men dessutom kan nullifiera effekten. hur kan man försvara det?

Grahn
2003-08-08, 14:05
Är du inte läskunnig Hej-sällt den statliga myndigheten pratar inte om proteinpulver överhuvudtaget. istället för att läsa om citatet så raljerar du ännu mer över de stygga kosttilskotts företagen.

hej-sällt
2003-08-08, 14:11
Originally posted by Grahn
Är du inte läskunnig Hej-sällt den statliga myndigheten pratar inte om proteinpulver överhuvudtaget. istället för att läsa om citatet så raljerar du ännu mer över de stygga kosttilskotts företagen. som vanligt så attackerar den osaklige grahn när jag konstaterar faktum som beskrivs i aftonbaldet och också konstaterats av livsmedelverkets toxikolog.

jag låter var och en bedöma kvaliteten av dina inlägg.

EiseltUK
2003-08-08, 14:30
Kul artikel....

"Det går lika bra med mat." Har vi hört det motargumentet mot kosttillskott förr?? :laugh:

"Drick apelsinjuice i stället för dyrt proteinpulver" :thumbup:

Att "plocka" ut aminosyror är nog toxikologens sätt att beskriva fria aminosyror på ett enkelt sätt. Att plocka ut en aminosyra ur en proteinsekvens är praktiskt taget omöjligt och skulle medföra helt orimliga kostnader. Att de klipper in den texten i artikeln känns ganska malplacerat.

/ Henrik

Grahn
2003-08-08, 14:42
Originally posted by hej-sällt
som vanligt så attackerar den osaklige grahn när jag konstaterar faktum som beskrivs i aftonbaldet och också konstaterats av livsmedelverkets toxikolog.

jag låter var och en bedöma kvaliteten av dina inlägg.

Osaklig?
Jadu....har du ens läst citaten i första posten?

har du det så läs det igen...och igen....osv tills du fattar det.

Grahn
2003-08-08, 14:46
Fortsätt läsa citatet Hej-sällt snart förstår du det.

hej-sällt
2003-08-08, 14:47
Originally posted by EiseltUK
Kul artikel....

"Det går lika bra med mat." Har vi hört det motargumentet mot kosttillskott förr?? :laugh:

"Drick apelsinjuice i stället för dyrt proteinpulver" :thumbup:

Att "plocka" ut aminosyror är nog toxikologens sätt att beskriva fria aminosyror på ett enkelt sätt. Att plocka ut en aminosyra ur en proteinsekvens är praktiskt taget omöjligt och skulle medföra helt orimliga kostnader. Att de klipper in den texten i artikeln känns ganska malplacerat.

/ Henrik tycker du mao att kritiken är osaklig? - det borde ju därför ligga i tillverkarnas intresse att bevisa att produkten verkligen fungerar, vilka de seriösa också gör, eller hur?

var tror du hon fått det ifrån, att det säljs icke kompletta proteiner? fantiserar bara livsmedelverkets toxikolog?

z_bumbi
2003-08-08, 14:55
"Ibland har tillverkaren plockat ut någon eller några av de aminosyror som bygger upp protein och säljer dem som enskilda aminosyror"

....

ivandrago
2003-08-08, 15:13
En sådan här artikel är väldigt nära gränsen för förtal. Vad har hänt med pressetiken (om det någonsin funnits någon sådan)?

Orkar man ens maila idiot-bitchen som skrivit artikeln och påpeka det sjuka i att skriva att man kan dricka apelsinjuice istället för prottepulver? Kanske bör man även påpeka att seriöst tränande inte alls är dumma idioter som tror att proteinpulver är en magisk prestationshöjare, utan helt enkelt ett relativt billigt sätt att få i sig protein enkelt. Men enligt aftonbladet är ju protein onödigt - apelsinjuice bygger muskler mycket bättre! :insane: :insane: :insane: :insane: :insane:

EiseltUK
2003-08-08, 15:53
Originally posted by hej-sällt
...var tror du hon fått det ifrån, att det säljs icke kompletta proteiner? fantiserar bara livsmedelverkets toxikolog?


Det finns ingen tillverkare som har plockat bort aminosyror ur sina proteiner eftersom det är mer eller mindre fysiskt omöjligt. Du måste först spjälka upp hela proteinet och sedan men någon typ av elektrofores-kromatografisk procedur plocka ut aminosyrorna.

Ulla Beckman Sundh påstår inte något sånt i texten heller som jag tolkar det. Hon syftar på fria aminosyror.

/ Henrik

hej-sällt
2003-08-08, 18:16
Originally posted by EiseltUKDet finns ingen tillverkare som har plockat bort aminosyror ur sina proteiner eftersom det är mer eller mindre fysiskt omöjligt. Du måste först spjälka upp hela proteinet och sedan men någon typ av elektrofores-kromatografisk procedur plocka ut aminosyrorna.

Ulla Beckman Sundh påstår inte något sånt i texten heller som jag tolkar det. Hon syftar på fria aminosyror.

/ Henrik ok hela hennes resomemang utgår alltså från fria aminosyror. nån som vet var man kan läsa mer..? eller kan publicera mera av hennes resonemang här?

Hermes
2003-08-08, 18:21
”Ibland har tillverkaren plockat ut någon eller några av de aminosyror som bygger upp protein och säljer dem som enskilda aminosyror. "

Allting ligger väl i att hej-sällt förstår det som att man tar ut aminosyrorna ur protein pulvret och säljer det löst...för att sedan sälja det resterande proteinpulvret...och så menar hon nog inte, även om det kanske var lite fumligt formulerat

Ozz
2003-08-08, 18:26
Hejsällt>>> vi tar det igen...:

"Kanske är det till och med ohälsosamt att äta ”."proteinpulver (1) . Enligt Konsumentverkets ”Piller, Pulver, Prestation” skriver Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket:
”Ibland har tillverkaren plockat ut någon eller några av de aminosyror som bygger upp protein och säljer dem som enskilda aminosyror. Om man får i sig alldeles för mycket av en särskild aminosyra kan det leda till effekter som man inte räknat med – utöver eller i stället för de man velat ha. Men olika människor är olika känsliga för denna påverkan och man vet inte hur man reagerar förrän efteråt

(1) - Här har förmodligen den som skrivit artikeln inte varit så noga. Mer korrekt borde det stå aminosyretillskott.

På dig, hejsällt, låter det som du tolkar artikeln som att en tillverkare "sliter ut" en viss a.a i ett protein, exvis kasein, för att sedan sälja den lösslitna a.a för sig och det "inkompletta" proteinet för sig. Och då ha ett proteinpulver med ofullständig a.a.profil.
Som redan påpekats så är det praktiskt väldigt krångligt att genomföra...frågan är förmodligen varför ngn skulle göra sig besväret? Tillverkaren lär inte gå med vinst på det.

Som grahn redan försökt påpeka så syftar nog Ulla på tillskott som L-glutamin och BCAA. Sedan har artikelförfattaren rört ihop det lite och lyckats förvirra dig hejsällt.

Du pratar också om att effekten av ett protein där en a.a. har tagits bort skulle nullifieras. Kanske om man pratar om dess biologiska effekt hos protein i våran kropp (där en enskild a.a kan vara helt avgörande för biologisk funktion) men inte hos dom protein tränande käkar.

Nu får du ge dig hejsällt, :smokin:

hej-sällt
2003-08-08, 18:38
:bow: jabba dabba dooh - got it :cheers:

z_bumbi
2003-08-08, 19:26
Originally posted by hej-sällt
ok hela hennes resomemang utgår alltså från fria aminosyror. nån som vet var man kan läsa mer..? eller kan publicera mera av hennes resonemang här?

Låna boken ?