handdator

Visa fullständig version : Problem med axel


Whiteriverkid
2009-05-03, 14:39
Kön: Man

Ålder: 21

Längd och vikt. 180cm 77kg

Smärtbeskrivning: Jag får ont i vänsteraxlen under vissa övningar. Problemen med min axel uppkom när jag för ca7 månader sen snubblade på en matta, jag fick ut armarna framför mig och det var vänster arm som bromsade det mesta av fallet. När detta skedde kände jag hur det krasade och smärtade i vänster axel, jag hade rätt ont i axeln nån vecka innan jag gick till läkaren och undersökte mig. Han kunde inte hitta några fel på axeln men jag fick ett recept på inflammationshämmande medicin. Jag käkade dom i några veckor och smärtan upphörde(kanske inte berodde på medicinen, utan bara tiden som gick?). Jag tänkte inte på och kände inte av axeln innan jag vid årsskiftet började träna på gym. Jag märkte genast att jag hade stora problem att utföra vissa övningar. Axelövningar i allmänhet ställer till problem men värst är hantellyft frammåt och åt sidan, axelpress och flyes är mer eller mindre omöjliga att göra. Smärtan kommer lite olika i olika övningar men gemensamt för alla är att i samma sekund som smärtan kommer så knäpper det till i axeln(rätt högt ljud och man känner verkligen att något inte står rätt till för hela axeln "hoppar till")
I hantellyft så kommer smärtan precis innan jag är tillbaka i utgångsläget i axelpressar så kommer den så fort jag börjar övningen och sen håller smärtan i sig genom övningen, i flyes kan den komma när som helst.
Vissa "övningar":cryout: med flickvännen har även blivigt lidande då jag får ont om jag belastar axeln(i vilken vinkel som helst) i mer än någon minut.

Jag känner aldrig av problemen i vardagen, jag har inte nån smärta i axeln när jag inte belastar den. Om man trycker och klämmer på axeln så känns ingen smärta.

Är det någon som har nån aning om vad felet kan vara? bör jag gå till läkaren igen? kanske en specialist av något slag?

Tacksam för svar!

Mvh: Whiteriverkid

Martin Löwgren
2009-05-03, 16:15
Du har alltså vart med om ett axeltrauma men ingen röntgen togs efter skadetillfället?

Black Star Abyss
2009-05-03, 16:19
Gå till sjukgymnast men du måste specifiera tydligt som fan vad du har för problem och vad du vill få hjälp med.

grimfish
2009-05-03, 16:28
Det kan kanske vara en skada på en sena eller ett ledband. Uppsök idrottsintresserad sjukgymnast eller naprapat.

Whiteriverkid
2009-05-03, 17:48
Du har alltså vart med om ett axeltrauma men ingen röntgen togs efter skadetillfället?

Det stämmer, läkaren drog, tryckte, slet och kände enbart på axeln. Han kom fram till slutsatsen att inget verkade vara fel och gav mig ett recept på inflmationshämmande medicin.

Gå till sjukgymnast men du måste specifiera tydligt som fan vad du har för problem och vad du vill få hjälp med.
Det kan kanske vara en skada på en sena eller ett ledband. Uppsök idrottsintresserad sjukgymnast eller naprapat.

Ok, jag skall se om jag kan hitta nån idrottsintresserad sjukgymnast/naprapat här i obygden där jag bor. Men bör jag inte uppsöka en läkare först och främst och se om jag kan få en remiss till en röntgenundersökning?

Martin Löwgren
2009-05-03, 17:54
Men bör jag inte uppsöka en läkare först och främst och se om jag kan få en remiss till en röntgenundersökning?

Alldeles korrekt.

Axeltrauma är väldigt svåra att diagnosticera rent manuellt. Syns inget allvarligt på röntgen är det naprapat/sjukgymnast som gäller.

grimfish
2009-05-03, 18:54
Eftersom besvären främst uppstår i samband med idrott är det bättre att gå till en sjukgymnast eller naprapat som oftare än läkare har hand om liknande saker. En idrottsintresserad sjukgymnast eller naprapat kommer mer sällan att behöva skicka vidare till läkare än vad en läkare kommer att behöva skicka vidare till en sjukgymnast eller naprapat.

Whiteriverkid
2009-07-15, 23:21
Axeln är betydligt mycket bättre idag än den var för några månader sen, jag har dock ett nytt problem som jag antar är relaterat till min axel. Mina armar är olika stora och skillnaden ökar. Efterssom jag inte vågar köra 100% med vänster arm är det den som får bestämma vikten, antal reps etc när jag tränar. Jag skulle lätt kunna köra tyngre vikter med höger arm men avstår efterssom jag vill att storleken och styrkan skall vara mer eller mindre samma i båda armarna. Rent teoretiskt borde väl detta upplägget ge effekten att vänster arm tränas "mer" och den borde sakta ta in på högern? Så verkar dock inte fallet vara. Dom senaste månaderna har jag ökat i styrka och volym rätt mycket på höger sida medans vänstern enbart har haft mycket små förbättringar.
Vad kan detta bero på? kan det ha med axeln att göra eller är det helt enkelt naturligt att det är på detta viset? Det gäller hela vänster arm samt axelmusklerna

(resten av kroppen är numera jämnstark, höger sida hade ett stort övertag när jag började träna för ca7 månader sen)