handdator

Visa fullständig version : hållbarhet majonäs


sissa
2009-05-01, 14:52
Vad skulle ni tippa på att hållbarheten är för majonäs på tub? Öppnad förpackning alltså.

http://www.kavli.se/wps/wcm/connect/se/Produkter/Majonn%C3%A4s+%26+Sm%C3%B6rg%C3%A5spickles/%C3%84kta+majonn%C3%A4s


Jo, man kan gå efter smak och lukt men undrar ändå....

mikaelj
2009-05-01, 15:00
En halv evighet. Jag köpte en burk majonnäs första dagen på Roskildefestivalen 2008 och förvarade den i yttertältet. Var jättebra hela veckan, och en vecka efter, trots toppnotering värme på tiotals år.

Den majonnäsen jag köpte innehåll bara minimala mängder äggula för emulgering. Beroende på hur mycket det är i Kavlis majo har du olika hållbarhet. Rapsoljan i sig håller sig längre än att du tröttnar på att glo på tuben.

Sverker
2009-05-01, 15:42
Aluminiumtub är absolut bästa förpackningen för en majonäs. Majonäs i glasburk gulnar rätt fort. Då ska man veta att färsk majonäs är nästan vit.

Det som sitter i halsen på tuben härsknar så släng bort den första centimetern när du klämmer ut majonäsen.



Äggula köps som standardprodukt över hela världen. Det är pastöricerad äggula med ett par procent salt. Eftersom en perfekt bearbetad majönäs innehåller kring 77 - 79 % fett är mängden äggula i princip förutbestämt och lika för de flesta märkena på marknaden.


Pratar vi lättmajonäs, som har förtjockningsmedel, är mängden äggula bara symbolisk för att få kalla produkten majonäs.