handdator

Visa fullständig version : Hur mycket sämre är frysta grönsaker jämfört med färska


Fredrik_S
2009-04-28, 22:33
Jag har börjat få in vanan att äta grönsaker igen och det jag tycker är lättast är att ångkoka fryst borcolli haricoverts och diverse grönsaksmixar.

Min fråga är hur mycket som förstörs av infrysning och sedan ångkokningen, jämfört med att äta kall färsk grönsak.

tipton
2009-04-28, 22:48
Jag har börjat få in vanan att äta grönsaker igen och det jag tycker är lättast är att ångkoka fryst borcolli haricoverts och diverse grönsaksmixar.

Min fråga är hur mycket som förstörs av infrysning och sedan ångkokningen, jämfört med att äta kall färsk grönsak.

Jag har sett tabeller här, har för mig det var grub'en som postade skillnaden mellan micro/kokning/ångning av diverse grönsaker. Ångkokning var ju klart lindrigast men det beror väl hur länge man utsätter dem för ångan, det är ju en klar fördel att först låta grönsakerna tina i kylen/rumstemperator om man har lite förbehållning när de ska användas, så brukar iaf jag göra :)

Sedan är det väl i princip alltid mer mikronäringsämnen i frysta grönsaker än färska(de man hittar i grönsaksdisken på affären alltså) eftersom de plockats då de mognat klart medans de i affären ofta mognat "på vägen" osv. Själva infrysningen kan jag inte tänka mig "förstör" några större mängder av näringsämnena.

mattilainen
2009-04-28, 22:53
har för mig att frysta inte alls är så dåligt som man har för sig. Det var inte mycket skillnad mot färska. Sedan hur upptiningen på olika sätt förstör vet jag däremot inte

robztr14
2009-04-28, 22:56
Eddie_Vedder har nog skrivit om det i hans blogg om jag inte missminner mig helt! Ta en titt i den.

Exhale_
2009-04-28, 23:04
Jag har börjat få in vanan att äta grönsaker igen och det jag tycker är lättast är att ångkoka fryst borcolli haricoverts och diverse grönsaksmixar.

Min fråga är hur mycket som förstörs av infrysning och sedan ångkokningen, jämfört med att äta kall färsk grönsak.

Ångkokning är :thumbup:
Frysta grönsaker är :thumbup:

Totalt = :hbang:

Fatcan
2009-04-28, 23:32
Jag har börjat få in vanan att äta grönsaker igen och det jag tycker är lättast är att ångkoka fryst borcolli haricoverts och diverse grönsaksmixar.

Min fråga är hur mycket som förstörs av infrysning och sedan ångkokningen, jämfört med att äta kall färsk grönsak.

Jag ställde ungefär samma fråga i den här tråden: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=128127&highlight=gr%F6nsaker

Är näringsvärdet sämre i frysta grönsaker?

Nej ofta bättre.

Eddie Vedder
2009-04-29, 04:15
Eddie_Vedder har nog skrivit om det i hans blogg om jag inte missminner mig helt! Ta en titt i den.

Japp:thumbup:

http://traningslara.se/blogg/tips-for-hantering-av-gronsaker/

Sverker
2009-04-29, 06:10
Japp:thumbup:

http://traningslara.se/blogg/tips-for-hantering-av-gronsaker/


Eddie tar upp att frysta grönsaker är förkokta/blancherade. Det är här förlusterna sker. Eddie har säkert färska undersökningar på hur stora förlusterna är. Jag räknar med 25 - 40 % förluster vid själva blancheringen. Lite beroende på ifall man studerar niacin ( som är tålig mot värme ), askorbinsyra ( som är känsligt ) eller folacin ( som är mycket känslig ).

Men blancheringen är ett nödvändigt ont. Vill vi åt många antioxidanter som beta-karoten eller lycopen måste grönsakerna upphettas.

Eddie Vedder
2009-04-29, 06:36
Nej jag har inga siffror om blancheringsförluster tyvärr.

Dan S
2009-04-29, 15:34
jag tror jag har sett någon post av en mod, som skrev att kokning eller ångkokning så förlorar man upp till eller lika med 98% av näringsvärdet. Någon som kan visa upp de? :)
Har försökt sökt en del utan lycka.

Cerberus
2009-04-29, 15:38
det e de "färska" grönsakerna som suger näringsmässigt och inte tvärtom. Fryst ftw!

Eddie Vedder
2009-04-29, 16:43
jag tror jag har sett någon post av en mod, som skrev att kokning eller ångkokning så förlorar man upp till eller lika med 98% av näringsvärdet. Någon som kan visa upp de? :)
Har försökt sökt en del utan lycka.

King Grub. Liknande (kanske samma) studier finns som referens i min text.

Fatcan
2009-04-29, 16:45
Så mycket? :eek:

Eddie Vedder
2009-04-29, 16:46
Så mycket? :eek:

Det gällde fenaoler tror jag. Självklart kan aldrig varenda biokemiskt aktiv substans dras över samma kam.:)

King Grub
2009-04-29, 18:53
http://www.ingentaconnect.com/content/jws/jsfa/2003/00000083/00000014/art00018;jsessionid=35igovj5u4flr.alice?format=pri nt

Det är i mikro så mycket av vissa mikronutrienter går förlorat.

-Englund
2009-04-29, 20:46
Vad jobbigt, jag som jämt tillagar mina grönsaker i mikro:(

slimbo
2009-04-29, 21:11
vid kokning av frysta grönsaker, den näring som försvinner, "ångar" den bort då eller lägger den sig i vattnet eller förstörs den?

jag slår aldrig ur vattnet utan häller det över maten i ett försök till att vara "optimal"
förutom att det inte blir lika torrt (i brist av sås), är det annars helt onödigt att surpla i sig det kokvattnet?

Eddie Vedder
2009-04-30, 05:06
vid kokning av frysta grönsaker, den näring som försvinner, "ångar" den bort då eller lägger den sig i vattnet eller förstörs den?

jag slår aldrig ur vattnet utan häller det över maten i ett försök till att vara "optimal"
förutom att det inte blir lika torrt (i brist av sås), är det annars helt onödigt att surpla i sig det kokvattnet?

En del ångas bort men visst finns en del kvar i kokvattnet så det är smart av dig.:) Det brukar rekommenderas att göra sås på avkoket faktiskt.

Något som är riktigt gott är att koka rödbetor i så pass lite vatten att de precis täcks, blir asgött mörkrött "té" av det avkoket.:thumbup:

Sverker
2009-04-30, 05:54
vid kokning av frysta grönsaker, den näring som försvinner, "ångar" den bort då eller lägger den sig i vattnet eller förstörs den?


Du förstör vitaminerna. Helt enkelt ändrar molekylen så att kroppen inte längre känner igen den som ett vitamin.

MasterChief
2009-04-30, 12:56
Jag har en fundering kring de frysta grönsakerna. Alla verkar utgå ifrån att de som skall frysas ned plockas mogna. Är det verkligen så? Ligger alla företag som "fryser ner grönsaker" bredvid plantagerna/odlingarna? Vad har man för garantier att de inte fryser ner samma produkter som landar på grönsaksdiskarna?

Sverker
2009-04-30, 14:32
Garantin är nog mer att vissa sorter passar bäst att säljas färska och vissa sorter passas bäst till djupfrysning. Det är ju inte samma potatis som går till potatismos som går till pommes frittes;)


Detta företag marknadsför att de djupfryser ett par timmar efter skörd:
http://www.newsdesk.se/pressroom/findus/pressrelease/view/156264

MasterChief
2009-04-30, 14:44
Garantin är nog mer att vissa sorter passar bäst att säljas färska och vissa sorter passas bäst till djupfrysning. Det är ju inte samma potatis som går till potatismos som går till pommes frittes;)


Detta företag marknadsför att de djupfryser ett par timmar efter skörd:
http://www.newsdesk.se/pressroom/findus/pressrelease/view/156264

Mmm, hittade även detta:

http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/hantering_gronsaker.html

Tycker nog att de företag som säljer frysta grönsaker varit ganska dåliga på att lyfta fram kvaliten på deras produkter. Än så länge lever ju myten att fryst är skräp kvar.

Prost
2009-04-30, 19:22
http://www.ingentaconnect.com/content/jws/jsfa/2003/00000083/00000014/art00018;jsessionid=35igovj5u4flr.alice?format=pri nt

Det är i mikro så mycket av vissa mikronutrienter går förlorat.



Men gäller det verkligen för att TINA upp grönsaker i mikro? I länken så stod det ju om att TILLAGA färsk broccoli. Man vet ju inte om de hade broccoli i mikron i 8987minuter på 29000W t.ex. Borde inte mikro va ganska skonsamt iaf om man bara tinar upp snabbt?

Fredrik_S
2009-04-30, 20:45
Jag har en fundering kring de frysta grönsakerna. Alla verkar utgå ifrån att de som skall frysas ned plockas mogna. Är det verkligen så? Ligger alla företag som "fryser ner grönsaker" bredvid plantagerna/odlingarna? Vad har man för garantier att de inte fryser ner samma produkter som landar på grönsaksdiskarna?

Det är mycket dyrare att frakta färska grönsaker så att de inte skadas jämfört med frysta som bara är att packa så tätt som möjligt.

Så eftersom frysta grönsaker är mycket billigare än färska så är det väl garanti nog.

Fredrik_S
2009-04-30, 20:55
Japp:thumbup:

http://traningslara.se/blogg/tips-for-hantering-av-gronsaker/

Tack, det var bra text. Nu känner jag att jag har lite mer grönsaker på benen.

slimbo
2009-06-08, 17:19
Du förstör vitaminerna. Helt enkelt ändrar molekylen så att kroppen inte längre känner igen den som ett vitamin.

hur är det med tex grönsakssoppa då? är det värdelöst då eller?
har det att göra med att de har varit frusna och sen hettas upp, eller vad e det jag har missat?

Lacenicienta
2009-06-08, 17:37
Japp:thumbup:

http://traningslara.se/blogg/tips-for-hantering-av-gronsaker/

Fasiken va bra :-) Du har helt klart en ny läsare *cupid*

Sverker
2009-06-08, 18:18
hur är det med tex grönsakssoppa då? är det värdelöst då eller?
har det att göra med att de har varit frusna och sen hettas upp, eller vad e det jag har missat?

Nää, den är inte värdelös. Räkna med kanske 25 - 40 % förluster men resterande 60 -75 % motiverar en god soppa:thumbup:

Eddie Vedder
2009-06-08, 18:24
Fasiken va bra :-) Du har helt klart en ny läsare *cupid*

Kul, alltid glädjande med folk som uppskattar sidan!:)

Nää, den är inte värdelös. Räkna med kanske 25 - 40 % förluster men resterande 60 -75 % motiverar en god soppa:thumbup:

Fördelen med soppan är ju att urlakningen inte är något bekymmer på samma sätt. Det som förstörs av värmen förstörs men det som lakas ur i vattnet och som annars skulle kasseras finns ju kvar i soppan.:)