handdator

Visa fullständig version : Riskokare!


imbandit
2003-08-05, 16:08
tjena finns det nån fördel med riskokare? jämfört med vanlig kastrull? det enda jag kan se är väl att den håller värmen men frågan är hur länge? om man kokar ris på spisen ca 20 minuter så är väl det ganska enkelt också, vad är fördelarna med en riskokare och är det värt pengarna?? (har sett dom finns för runt 250kr och uppåt)

King Grub
2003-08-05, 16:17
En nackdel finns det i alla fall: kolhydraterna blir mycket snabbare. Jasminris går från GI 80 om det är kastrullkokt till 140 om det är kokt i en riskokare.

Prankie
2003-08-06, 14:57
Originally posted by imbandit
tjena finns det nån fördel med riskokare? jämfört med vanlig kastrull? det enda jag kan se är väl att den håller värmen men frågan är hur länge? om man kokar ris på spisen ca 20 minuter så är väl det ganska enkelt också, vad är fördelarna med en riskokare och är det värt pengarna?? (har sett dom finns för runt 250kr och uppåt)

Du trycker på en knapp och behöver inte oroa dig nån mer.

emp
2003-08-15, 21:54
140!!! Fyfan asså.. vad ska man göra nu då.. leva på pasta resten av livet? King Grub bara förstör :(

DrP
2003-08-20, 11:10
Vet du orsaken till det höjda GI-värdet när man lagar i riskokaren?

King Grub
2003-08-20, 11:15
Originally posted by DrP
Vet du orsaken till det höjda GI-värdet när man lagar i riskokaren?

Antagligen trycket kombinerat med värmen som påverkar kolhydraternas texturering och struktur.

Muaytudd
2003-08-20, 11:20
Originally posted by King Grub


Antagligen trycket kombinerat med värmen som påverkar kolhydraternas texturering och struktur.


buuhuu tänkte köpa en sådan i veckan.. me ndet blev ju ändrade planer.


Blir det en förändring på riset när man förbereder det till sushi?

Man ska ju behandla det med vinäger då..

DrP
2003-08-20, 11:21
Menar du tryckkokare eller riskokare?

En riskokare är princip en vanlig elplatta med ett lock på. Värmen regleras i två lägen, hög eller låg. När man startar är kastrullen tung och hög värme är aktiverat. När riset är klart och en del vatten förångat blir kastullen lättare och riskokaren går över till varmhållning.

Jag ser inte skillnaden mellan att koka på platta och riskokare. Det är i princip samma sak, och samma koktid. Och inte heller att riskornen skulle kunna förändras mot vanlig kokning.

Men har du läst det nånstans kan du väl skicka en länk eller så.

DrP
2003-08-20, 11:23
Muaytudd - om det stämmer, är högt GI mycket bra ibland, tex efter träningen. Riskokare är suveränt tycker jag.

Muaytudd
2003-08-20, 11:24
Originally posted by DrP
Muaytudd - om det stämmer, är högt GI mycket bra ibland, tex efter träningen. Riskokare är suveränt tycker jag.


helt klart, håller med.

Men köper inte en ny hushållsmaskin för ett mål mat om dagen.

EDIT eller ja när man tänker på det så vilken hushållsmaskin använder du så ofta förutom mixern?

kanske är ngt iaf

DrP
2003-08-20, 11:26
Håller med. Håller också med om att riskokare är en onödig pryl. Dock gillar jag prylar. Och jag använder den max 3 gånger i veckan. Men dock rätt billig pryl.

Precis vilka använder man hela tiden. Min expressobryggare kör jag rätt hårt med. Svarta guldet. Jäkligt gott.

King Grub
2003-08-20, 11:35
Originally posted by DrP
Men har du läst det nånstans kan du väl skicka en länk eller så.

Jag har inte uppmätt GI-värdena själv, av naturliga skäl, men alla uppdaterade GI-tabeller, inklusive de svenska från t ex Paulun, och den världsledande University of Sydney GI Institute anger så högt värde på just jasminris kokt i riskokare.

DrP
2003-08-20, 17:00
Jag är inte säker på att de menar en riskkokare som vi menar, som jag beskrev innan, när de skriver riskokare. Antagligen snackar de om en ristryckkokare, som jag tror de flesta kinaresturanger och dyl. använder. I dessa används ett tryck och en högre värme, något som kommer påverka risets stuktur, och antagligen ge högre GI.

Som jag sa innan är en vanlig riskokare precis som en vanlig platta, fast man inte behöver passa den. Borde inte påverka GI.

King Grub
2003-08-20, 17:07
När jag pratade med Paulun förra året om diskrepanser i tabellerna i hans tidigare böcker nämnde han just jasminriset, och han sade inget om att det skulle vara någon speciell tryckkokare.

Tomten
2003-08-20, 22:48
Jag äter mest parboiled ris, och har faktiskt inte orken att stå och koka ris, så min riskokare får stå kvar :D

Angående Sushi så borde ju det riset ha lägre GI då vinäger sänker GI på maten.

Powerbear
2003-08-21, 09:12
Jag har en undran...hur förändras GI om man kokar ris i micron.
Någon som vet :D

DrP
2003-08-21, 09:16
Om man kokar, och sen ställer i kylen. Och sen dan efter steker. Och avslutar med lite balsamvinäger över. Vilket GI blir det då? :D

Borde finnas en webbsida där man kunde mata in alla variabler på måltiden och hur den är tillagad för att få fram medel-GI på hela måltiden. Det är ju sällan man bara käkar en portion ris.

King Grub
2003-08-21, 09:48
Om man äter riset medan man står på händer får man vända på siffrorna - GI 96 blir 69 istället. :booty:

no1fitness
2003-08-26, 05:40
Originally posted by King Grub
Om man äter riset medan man står på händer får man vända på siffrorna - GI 96 blir 69 istället. :booty:

:laugh: :laugh: :thumbup:
Det låter bra !

MEGA_MAN
2003-08-26, 05:58
Jag vet att man i bland ångkokar ris och då framför allt stickirice, Och då får man koka rätt länge.

Det kan inte påverka risets GI?

King Grub
2003-08-26, 06:04
Originally posted by MEGA_MAN
Jag vet att man i bland ångkokar ris och då framför allt stickirice, Och då får man koka rätt länge.

Det kan inte påverka risets GI?

Ett sådant där klibbigt ris har tokhögt GI, långt över 120.

Ervin
2003-08-30, 00:37
Varför köpa riskokare när man kan koka riset i vanlig kastrul hur enkelt som helst!

Tips...

Ta 1 dl ris och 3 dl vatten, (alltid 3 gånger så mycket vatten)
sedan så häller du det i en kastrull och sätter kastrullen på spisen, därefter så vrider du upp värmen till max och väntar tills vattnet börjar koka.
Sedan när vattnet kokar så stänger du av spisen, sätter på ett lock på kastrullen och låter den stå på plattan i 20 minuter.
Och wips så är riset färdigt!
Bränner aldrig vid och blir kanon! :thumbup:

Sedan :eating: du riset med vad du vill :D

:kickass:

kemm
2009-06-16, 08:26
Köp rispåsar om ni tycker det är så hemskt att koka på vanligt vis.

Fördelar: 1) Slipper mäta vatten 2) Fastnar/bränner aldrig 3) Färdigportionerat och man slipper väga 4) Slipper hälla av vatten
Nackdelar: Är väl nån krona dyrare antar jag, aldrig kollat

rockbell
2009-06-16, 08:29
Rispåsar trodde jag inte folk använde i verkligheten :O Verkar ju jättejobbigt. Nej, riskokare är great. Bara att slänga ner så mycket man vill ha och klicka på knappen typ.

kemm
2009-06-16, 08:31
Vad är det som är jobbigt? Fyll en kastrull med vatten, koka upp, släng ner påsen, kom tillbaka 20 minuter senare, klart

Alone_in_the_dark
2009-06-16, 08:31
Köp rispåsar om ni tycker det är så hemskt att koka på vanligt vis.

Fördelar: 1) Slipper mäta vatten 2) Fastnar/bränner aldrig 3) Färdigportionerat och man slipper väga 4) Slipper hälla av vatten
Nackdelar: Är väl nån krona dyrare antar jag, aldrig kollat

Du glömde en nackdel, det går inte fiska upp dessa påsar (använder gaffel)utan att bränna samtliga fingrar*rolleyes*

Har en riskokare, tja vad ska man säga, ett jäkla åbäke som tar plats, använd kanske 3-4 ggr sen ligger den bra i skåpet.

Eddie Vedder
2009-06-16, 08:34
Du glömde en nackdel, det går inte fiska upp dessa påsar (använder gaffel)utan att bränna samtliga fingrar*rolleyes*

Har aldrig tanken slagit dig att hälla ut vattnet efter att du kokat klart riset?:D

Jag tycker också rispåsar är väldigt bra. Man beöver inte ha koll alls på riset, bara låta det koka den tid man vill och sedan hälla ut vattnet och i med nytt kallt vatten i kastrullen för att kyla ner litegrann.

kemm
2009-06-16, 08:35
Du glömde en nackdel, det går inte fiska upp dessa påsar (använder gaffel)utan att bränna samtliga fingrar*rolleyes*

Inget jag märkt av. Men jag brukar iofs spola riset/påsen med kallt vatten innan jag tar i den.
Tar man i änden där det inte finns något ris märker man inte av värmen ändå :)

Alone_in_the_dark
2009-06-16, 09:23
Har aldrig tanken slagit dig att hälla ut vattnet efter att du kokat klart riset?:D

Ska man göra det?:laugh::laugh:

LadyG
2009-06-16, 10:51
Riskokaren kan man låta stå på varmhållning, vår klarar upp till 5 timmar. Ytterst praktiskt om man inte är helt säker på när man vill att riset ska vara klart (jag är inte någon tajmingspecialist i köket).

Tomten
2009-06-17, 11:18
Orka rycka upp gamla döda trådar från 2003.

Det är väl bara att konstatera att GI-hysterin dog för ett antal år sedan.

Idag ska jag då fara och köpa 10 kilo Japonica ris och koka det i min riskokare, jag är bara lite orolig att min sunkiga riskokare från media markt inte är lika bra som riskokaren jag hade i Kyoto, och riset bara blir kasst :(

rockbell
2009-06-17, 14:39
Vad spelar det för roll hur gamla trådarna är? Riskokare finns fortfarande idag vettu... *screwy*


Och dom riskokare jag köpt här (av det dyrare slaget 500-700kr) fungerar exakt lika bra som dom i Japan. Vet inte hur det är med dom billigare.

Tomten
2009-07-09, 10:16
Kan passa på att varna för Waves riskokare. Den gör fullkomligt oätbart ris. Den klarar varken Japanskt ris (Japonica) eller vanligt jasminsris. Jasminriset blir för vattnigt, men på något vänster så lyckas den endå bränna riset i botten. Japonica riset blir för torrt och riset bränns i botten. Riskokaren går på tok för varmt och slutresultat blir inget annat än risigt.

Det är förövrigt en modell med med glaslock och teflonbelagd bytta som man slänger ner riset i. Det här är en modell som jag inte rekommenderar, köp istället en modell som de man brukar se på kinaresturanger, alltså en med ett platslock som man fäller ner så man förlorar mindre vatten under kokningen.

swarre
2009-07-09, 11:07
Det har varit mycket fokus på Jasminris i tråden.

Vilka typer av ris kan kokas i en riskokare?

Tomten
2009-07-09, 12:03
Det har varit mycket fokus på Jasminris i tråden.

Vilka typer av ris kan kokas i en riskokare?

Vilka typer av ris kan kokas i en kastrull?

Man borde ju kunna anse att en riskokare ska klara av att koka alla möjliga sorters ris.

Kjellorix
2009-07-09, 19:52
Köpte min bästa riskokare i Phan Chet i Vietnam, Den kokar riset med pulserande tryck, den gav olika pipsignaler när den bytte program, så man visste när det va klart, helt datoriserad med uppvärmningsprogram, sen pulserande tryck, sen varmhållning.
Helt otrolig maskin Betydligt kraftigare aluminiumbytta med teflonbeläggning, och ett snäppfast-lock med tät gummipackning och special-tryckventil, lätt att göra rent.
Det blev väldigt gott när jag som vanligt blandade allt, ris, bönor, sesam, kikärtor mm.
Kommer tyvärr inte ihåg märket, fick lämna den kvar där när jag åkte hem.

Önskar att det gick att få tag i den (eller likvärdig) här i Sverige men det verkar bara finnas vanliga med glaslock utan tät packning och utan pulserande tryckkokar funktioner, väldigt dåligt utbud här,
men man kanske kan skicka efter från Vietnam eller liknande länder där dom är proffs på riskokare.

Kjellorix
2009-07-10, 09:44
Jag tränar aldrig, om man inte kallar Vindsurf, Kitesurf, Vattensport och ev Vintersport träning.
Blev medlem här bara för jag googlade Riskokare,
försöker hitta en lika bra i Sverige, men det verkar tji, att något stort liknande sortiment kommer finnas här.
Jag har hittills inte hittat möjliheten att köpa beställa skicka efter härifrån Sverige, orkar inte söka mer.

Men kan lika bra skriva lite nu när jag ändå börjat.

Vegan sen födsel, snart 60 bast. Jag kokar Saltå kvarn; råris svart, rött vitt, blandat med azduki-bönor, mung-bönor kikärtor, blackeye-bönor + svarta / röda quinoafrön.
Allt i samma riskokare och på samma tid.
Sen när det kokat nästan klart slänger jag i en näve hel havre, sesamfrön + anis fänkål kummin + och andra torkade kryddväxter + dadlar / aprikoser eller fikon och soja + olja,.
(Ibland använder jag torrmixer och maler sesamfrön med kryddorna)
Sen stå så någon timme och svalna (brukar bli nästan så fast så man kan skära det i skivor), och för mycket, så jag delar upp det i plastburkar med lock och ställer in i kylen.
Sen när jag ska äta, så är det lika gott kallt med t,ex tomater eller gurka mm.

Väldigt nyttigt säkert, för jag mår alltid bra.

Kjellorix
2009-07-10, 09:53
Glömde en "viktig" detalj i mitt recept, jag ser alltid till att mängden råris olika sorter och ibland lite hel dinkel blir drygt 50% , mer bönor / ärtor inte speciellt gott, ofta blandar jag in hel mandel cashew och hasselnötter när det kokat klart.

Kjellorix
2009-07-10, 10:21
Synd att det inte går att redigera tidigare inlägg.
Kom just på en sak ni som tränar kan va intreserade av.
Jag har forskat om hälsokost i 60 år, och en viktig sak jag läst om, ska ni veta.
Forskare har grubblat över varför dom vita blodkropparna ökar när man äter het mat (det ser ut som kroppen försvarar sej mot hettan, på samma sätt som vid en infection, med att producera fler vita blodkroppar, (blodet insätter mer försvar)

Jag äter aldrig het mat, det ser jag resultatet av när jag blodgiver (dom blir jätteglada för mitt blod, hon sa att dom får dubbelt så mycket röda blodkroppar från mitt blod)
Så varför blod-doping, när det bara är att sluta med het mat.
kan va därför jag mår så bra, och aldrig blir sjuk.

Kjellorix
2009-07-11, 07:17
En annan sak som många inte gillar att veta, men alla vet.
att få i sej för mycket protein är en belastning för systemet, som gör att man åldras i förtid.
Säkrast för ett långt liv, är för lite protein, (som jag, aldrig proteintillskott, eller proteinrik mat), då är man senig och barnunge hela livet.
Bättre för lite, än för mycket.
Och förstås, aldrig pressa upp pulsen för länge, utan att varva ner pulsen igen ännu längre (t,ex,meditera), tänk; hjärtat är en motor byggd för att klara ett visst antal pumpslag under en livslängd, om pumpen går dubbelt så fort, så går den bara halva tiden, enkelt räknat.
Kul att folk blir förvånade, när jag säjer att jag är 60, dom trodde jag va runt 40.

Eddie Vedder
2009-07-11, 08:09
En annan sak som många inte gillar att veta, men alla vet.
att få i sej för mycket protein är en belastning för systemet, som gör att man åldras i förtid.
Säkrast för ett långt liv, är för lite protein, (som jag, aldrig proteintillskott, eller proteinrik mat), då är man senig och barnunge hela livet.
Bättre för lite, än för mycket.
Och förstås, aldrig pressa upp pulsen för länge, utan att varva ner pulsen igen ännu längre (t,ex,meditera), tänk; hjärtat är en motor byggd för att klara ett visst antal pumpslag under en livslängd, om pumpen går dubbelt så fort, så går den bara halva tiden, enkelt räknat.
Kul att folk blir förvånade, när jag säjer att jag är 60, dom trodde jag va runt 40.

Jodå det är känt. Det här är dock forumdelen för recept och matlagningstips, det du pratar om diskuteras för närvarande i två trådar i kostdelen. Välkommen dit och bidra med dina erfarenheter vet jag.:)

syrén
2009-07-11, 09:13
Sen när det kokat nästan klart slänger jag i en näve hel havre, sesamfrön + anis fänkål kummin + och andra torkade kryddväxter + dadlar / aprikoser eller fikon och soja + olja,.
(Ibland använder jag torrmixer och maler sesamfrön med kryddorna)
Sen stå så någon timme och svalna (brukar bli nästan så fast så man kan skära det i skivor), och för mycket, så jag delar upp det i plastburkar med lock och ställer in i kylen.
Sen när jag ska äta, så är det lika gott kallt med t,ex tomater eller gurka mm.

Väldigt nyttigt säkert, för jag mår alltid bra.


Detta lät lite intressant, har du någon bild på hur det ser ut?

Kjellorix
2009-07-12, 19:15
Nej nu bor jag ett par månader på sommarstället vid havet för vindsurf, kitesurf mm, och där har jag ingen riskokare, här äter jag bara en egen mix av olika musli, som varieras varge gång, som jag låter svälla i kallt vatten,
sen innan jag äter så går jag omkring på tomten och plockar en stor näve med; groblad, daggkåpa, pepparmynta, nyponblom, klöverblom och röllekablom mm.
Vilda örter är jättenyttigt, bättre än odlat. Jättegott.

Kjellorix
2009-07-12, 19:27
Bra med Sverige, här kan man smaka och äta allt utom svamp, och va helt lugn-
Om något är onyttigt, giftigt så känner man det omeddelbart på den bittra smaken.
Bara att spotta ut.

Blomstrande
2009-07-14, 09:24
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Kjellorix, alltid kul att höra mer om alternativa sätt att äta.

Jag gillar riskokare eftersom man kan laga annat i dem också, inte bara ris.
Praktiskt och bekvämt. http://www.recipezaar.com/cookbook.php?bookid=80457