handdator

Visa fullständig version : Dosrelaterad effekt av vassleprotein jämfört med kasein- eller sojaprotein.


King Grub
2009-04-24, 10:15
Dietary protein plays a role in body weight regulation, partly because of its effects on appetite. The objective was to compare the effects of high or normal casein-, soy-, or whey-protein breakfasts on appetite, specific hormones, amino acid responses and subsequent energy intake. Twenty-five healthy subjects (mean+/-SEMBMI:23.9+/-0.3 kg/m2; age:22+/-1 years) received standardized breakfasts: custards with either casein-, soy, or whey-protein with either 10/55/35 (normal) or 25/55/20 (high)En% protein/carbohydrate/fat in a randomized, single-blind design. Appetite profile (Visual Analogue Scales) and amino acid concentrations were determined for 4 h whereas plasma glucose, insulin, active Glucagon-like Peptide 1 (GLP-1), and active ghrelin concentrations were determined for 3 h; the sensitive moment for lunch was determined. Subjects returned for a second set of experiments and received the same breakfasts, ad lib lunch was offered 180 min later; energy intake (EI) was assessed. At 10En%, whey decreased hunger more than casein or soy (p <0.05), coinciding with higher leucine, lysine, tryptophan, isoleucine, and threonine responses (p<0.05). At 25En% there were no differences in appetite ratings. Whey triggered the strongest responses in concentrations of active GLP-1 (p<0.05) and insulin (p<0.05) compared with casein and/or soy. There were no differences in EI. In conclusion, differences in appetite ratings between different proteins appeared at a normal concentration; at 10En% whey-protein decreased hunger more than casein- or soy-protein. At 25En% whey-protein triggered stronger responses in hormone concentrations than casein- or soy-protein. The results suggest that a difference in appetite ratings between types of protein appears when certain amino acids are above and below particular threshold values.

Physiol Behav. 2009 Mar 23;96(4-5):675-82. Dose-dependent satiating effect of whey relative to casein or soy.

Gorilla
2009-04-24, 15:52
Nu trodde jag att Kasein gav större mätnadskänsla. Särskilt efter lång tid, men det kanske är fel då. Kasein tar ju längre tid för kroppen att ta upp och borde således mätta längre, but no.

Eddie Vedder
2009-04-25, 06:37
För inte så länge sedan kom ju en studie där man jämförde lågt intag av kasein i en måltid jämfört med mer kasein och kom fram till att en kaseinrik måltid gav bättre mättnad då den med högre halter gav bättre mättnad. Jättekonstig slutsats i den studien.

Den här jämför i alla fall olika proteiner men jag tycker fortfarande att det primära fyndet är proteinhalten som sådan även här. Det var ju bara i den lägrte energiprocentandelen som lunchen faktiskt påverkades av frukosten och vid den högre energiprocentandelen var det "bara" hormonell skillnad.

Det är ju intressant på ett teoretisk plan helt klart, men jag lär inte byta frukosten till vaniljsås med vasslepulver för det.:D