handdator

Visa fullständig version : Effekten från tre olika dieter på blodfetter och andra markörer


Guddi
2009-04-14, 20:39
Jag tänkte att denna studien skulle kunna vara intressant med tanka på alla diskussioner kring olika dieter som pågått den senaste tiden.

J Am Diet Assoc. 2009 Apr;109(4):713-7
Comparative effects of three popular diets on lipids, endothelial function, and C-reactive protein during weight maintenance.
Miller M, Beach V, Sorkin JD, Mangano C, Dobmeier C, Novacic D, Rhyne J, Vogel RA.

Although popular diets focus on weight loss and their favorable biochemical and physiological effects, fewer investigations have evaluated the biological impact of these diets during weight maintenance. To study this issue, three popular diets-Atkins, South Beach, and Ornish-were tested in a randomized and counterbalanced crossover study between January and December 2006. Participants completed each of the three 4-week isocaloric dietary intervention phases followed by a 4-week washout period. They were weighed weekly and caloric adjustments made if weight change exceeded 1 kg. At the completion of each dietary phase, 3-day food records were analyzed, fasting blood sampled, and brachial artery reactivity testing performed. Eighteen adults completed all three isocaloric dietary phases. During the South Beach and Ornish maintenance phase, there were significant reductions in low-density lipoprotein cholesterol (11.8%; P=0.01, 16.6%; P=0.0006, respectively) compared to prediet baseline. In addition, in contrast to the Atkins maintenance phase, significant reductions in low-density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B levels were observed after the South Beach (P=0.003, P=0.05; repeated measures analyses of variance) and Ornish maintenance phases (P=0.0004, P=0.006, repeated measures analyses of variance). Brachial artery testing revealed an inverse correlation between flow-mediated vasodilatation and intake of saturated fat (r=-0.33; P=0.016). These data suggest that during weight maintenance, less favorable biological effects are observed during a simulated, high-fat Atkins diet when compared to the South Beach and Ornish diet. The findings support additional study in subjects with visceral obesity and the metabolic syndrome, in whom an increased risk of coronary disease at baseline may be accentuated with chronic consumption of a diet that exhibits unfavorable effects on lipids and endothelial function.

Scratch89
2009-04-14, 22:08
Akta insulinet!!11

mikaelj
2009-04-14, 22:34
Det är vanligt att kolesterolnivåerna ökar i början på en högfettkost.

Sverker
2009-04-15, 06:05
Vilka system driver då tillbaka mängderna kolesterol till grundvärdet ?

Har har vi ett öppet fält att upptäcka nya behandlingsmetoder mot förhöjda blodfetter.

mikaelj
2009-04-15, 06:12
Vilka system driver då tillbaka mängderna kolesterol till grundvärdet ?

Har har vi ett öppet fält att upptäcka nya behandlingsmetoder mot förhöjda blodfetter.

Vet inte, och ja, det är intressant. Något (heh) överslätande brukar lågkolhydratförespråkande läkare säga att nivån blir högre för att det pågår "reparationsarbete" i kroppen, och när det är klart så sjunker det. Notera att kolesterolvärdet inte höjs för alla heller, utan för många håller det sig lågt hela vägen.

Hursom vore det intressant med en bättre förklaring till a) varför det ökar, och b) varför det går ned, precis som du säger.

mikaelj
2009-04-16, 09:28
Apo-kvoten var i praktiken oförändrad på Atkins, men rejält försämrad på både South Beach och Ornish. Triglyceridvärdena försämrades dessutom väldigt mycket på Ornish.

Triglycerider:
* Ornish: +16,2 (!)
* South Beach: -4,3
* Atkins: -3,7

ApoB ("antal LDL")
* Ornish: -6,4
* South Beach: -2,9
* Atkins: +4,8

ApoA ("antal HDL"):
* Ornish: -17,8
* South Beach: +1,8
* Atkins: +3,0

LDL (US-mått)
* Ornish: -16,6
* South Beach: -11,6
* Atkins: +8,1

HDL (US-mått):
* Ornish: -8,7
* South Beach: +1,1
* Atkins: +1,2

Jag tycker att de drar en märklig slutsats.

mikaelj
2009-12-18, 20:56
På tal om Ornish: http://heartscanblog.blogspot.com/2009/12/overweight-hungry-diabetic-and-fat-free.html

I eliminated all oils; I removed all meat, eggs, and fish from my diet. I shunned all nuts. I ate only low-fat products like low-fat yogurt and cottage cheese; and focused on vegetables, fruit, and whole grains. Beans and brown or wild rice were a frequent staple. I loved oatmeal cookies--low-fat, of course!

After one year of this low-fat program, I had gained a total of 31 lbs, going from 155 lbs to 186 lbs. I reassessed some basic labs:

HDL 28 mg/dl
Triglycerides 336 mg/dl
Blood sugar 151 mg/dl (fasting)


I became a diabetic. All through this time, I was also jogging. I ran on the beautiful paths along the Chagrin River in suburban Cleveland for miles north and south. I ran 5 miles per day most days of the week.

It was diabetes that hit me alongside the head: I was eating low-fat meticulously, exercising more than 90% of the population, yet I got fat and diabetic!

A.Steinbach
2009-12-18, 21:14
På tal om Ornish: http://heartscanblog.blogspot.com/2009/12/overweight-hungry-diabetic-and-fat-free.html

Han gick upp nästan 15kg.

Alltså måste han ha ätit för mycket helt enkelt. Spelar ju ingen roll hur "nyttigt" man äter då.

Viktuppgång ger sämre värden.

Sen nämnde han något om att han älskade havrekakor. Lär ju varit jättenyttiga och inte alls innehållit något socker. *rolleyes*

malfunction
2009-12-19, 09:54
Den där berättelsen ger verkligen inte en rättvis bild av hur bra dieten faktiskt fungerar för många. Jag känner personligen människor som faktiskt haft precis motsatta resultat jämfört med den där historien (dvs dom har blivit av med sin diabetes) när dom följt Ornish/McDougall och många studier visar tydligt att dieten är mer/lika effektiv som andra dieter när det gäller viktnedgång.
Kakor är inget som egentligen är tillåtet enligt dieten och "lågfetts" mejeriprodukter (i ren energiprocent är fettet fortfarande en ganska hög andel) tillhör knappast ad lib maten (från början var det helt förbjudet vill jag minnas). William Davis kanske borde läst boken/böckerna en extra gång...