handdator

Visa fullständig version : Hur mycket socker för att öka diabetesrisken?


kalle_banan
2009-04-01, 19:11
Jag brukar göra nyponsoppa och blanda i havre och äta till frukost/kvällsmat, är det nog för att lägga sig i riskzonen för att utveckla diabetes?
2dl nyponsoppa och 3-4dl havre.

mikaelj
2009-04-01, 19:14
"Nej."

Men du säger för lite om ålder, vikt, motion och övriga kostvanor för att kunna ge något vettigt svar.

Eddie Vedder
2009-04-01, 19:20
Självklart gör den måltiden varken till eller från.

Därmed inte sagt att du inte är i riskzonen. Du kanske är extremt fet, totalt inaktiv, röker två paket cigaretter om dagen om kommer från en mycket diabetesdrabbad släkt. Då kan du räkna med diabetes du också men knappast som följd av lite nyponsoppa.

kalle_banan
2009-04-01, 21:29
Jag har ett BMI på 23.6, tränar sporadiskt beroende på studiemängd, har ingen diabetes i släkten alls. I övrigt äter jag bra.

Då fortsätter jag som vanligt.

Ishie
2009-04-02, 01:00
Ja, typ 1 är man aldrig för aktiv eller har för lite gener för..
Fick det när jag va 20, ingen i släkten som haft innan (levande eller död) till min kännedom.
Dessutom är 20 *generellt* uppfattat som för gammal för typ 1. Men men :)

Känner flera äldre med typ 2, å dem har haft rejält onyttiga matvanor, och haft inaktiva jobb. Risken är ju omöjlig att utvärdera. Gå till en läkare de kanske vet bättre, men jag är tveksam.