handdator

Visa fullständig version : Olika muskelgrupper och kondition.


xps93
2009-03-21, 00:13
Tja!
Jag är en kille på 15 år och jag brukar träna hemma (för långt till gym).

Jag har gjort lite olika men under en tid har jag kört Armhävningar, Utfall, rygg (när man ligger ner och lyfter benen och överkroppen), sittups, knäböj och någon slags vadövning.

Jag har nu köpt lite mera vikter till de hantlar jag har och tänkte om det är bättre att jag delar upp träningen till olika muskelgrupper varje dag ?

Och jag har alltid kört sittups med en vikt på magen men har tittat runt lite och hört att crunches ska vara bättre ... men jag tycker inte att jag får de att bli bra, får inte det där känslan att det bränner i magen. Vet inte riktigt vad jag gör för fel, om jag går för lång eller kort upp eller om jag tar i med nacken...

Och sen undrar jag under hur lång tid ska man springa för att få ett bra konditionspass, inga intervaller eller sådant utan bara löpning i okey tempo ?

Tack för svar :D

Scratch89
2009-03-21, 07:40
För att få till bra crunches så får du kröka ryggen lite grann. Får du ont i nacken går du upp med för rak rygg, eller så spänner du den. Tänk dig att du har en tennisboll under hakan som du ska försöka hålla fast.

Angående konditionen så är det snarare en fråga om intensitet än längd, men en halvtimma kan väl vara ett bra riktmärke.

xps93
2009-03-24, 19:42
Om man vill bli snabbare/mer explosiv då är det intervaller som gäller antar jag ?

Och sen så undrar jag om jag ska köra alla övningar varje dag eller dela upp även om man tränar hemma, jag har hantlar där man kan lägga till vikter och har ganska mkt vikter.

Zoff
2009-03-24, 20:49
Angående magövningar så skulle jag rekommendera dig att införskaffa en så kallad fitnessboll att göra crunches med eller utan vikt på. Med den kan du också göra många fler olika övningar. Effektiv och rolig träning.

Man sätter sig helt enkelt så långt in på bollen man orkar (center är jobbigast), spänner stjärten som fan, och gör sedan crunches som vanligt. Men gör alltså inga särskilt långa svep, utan upp och ned i kontrollerad takt så att magmusklerna hela tiden är spända. Du får aldrig släppa spänningen, och det gäller för övrigt alla magövningar.

Gör du på golvet så kan du lägga en ihoprullad handduk under ryggen och för att göra det ännu jobbigare så kan du lyfta benen i 90 grader. Men kom ihåg att inte gå upp och ned för högt utan det ska vara korta rörelser. Nacken ska inte svepa hit och dit och det ska vara magen som lyfter kroppen, inte ryggen eller något annat.

Gör du övningar utan handduk, ex köra sina spikraka ben upp och ned (ett i taget eller båda samtidigt), är det väldigt viktigt att ländryggen (alltså där man svankar) är totalt plan mot golvytan, det får inte vara en mikromillimeter mellan ländryggen och golvet. Så fort ryggen lyfter får man göra kortare rörelser. Detta med ländryggen gäller alla magövningar du gör på plan golvyta.

LillSkalman
2009-03-25, 08:32
Bara en kommentar till din ryggövning när du ligger på mage på golvet och lyfter bröst samt ben från golvet. Jag har själv haft problem med ryggen och alla specialister jag vart hos har sagt att övningar där du går längre bak med ryggen än sitt "raka" läge är negativt för ryggen. Då med den enkla motiveringen till mig att ryggen är gjord för att böjas framåt och vara flexibel i den ledden, ej bakåt. Därav avråddes jag att exempelvis träna din ryggövning.

Du skulle även själv kunna "Göra" en hyperextension anordning hemma, likt med att du ställer fram en bänk/stadig pall framför ett stabilt bord och smäller ner låren på den samt hälarna i undersidan av bordet. Wipps ner till golvet och upp igen.

Pullups är sen en jävla klippa för hemmatränandet med. Lite biceps lite övre rygg. Mums.

pwnyou
2009-03-25, 09:40
Lägg till hantelrodd och/eller chins så tränar du i princip hela kroppen.

xps93
2009-03-26, 23:21
Handduken funka as bra. Tack för tipsen pwnyou och lillskalman :)