handdator

Visa fullständig version : Räkna ut kcal, hur?


triscaL
2009-03-10, 20:25
Hejsan!

Om jag skulle göra låt säga en soppa på 400g torsk, 220g rotselleri, 110g purjolök, 105g apelsinjuice och 1l vatten. Hur räknar jag då ut kcal/100g enklast? 400+220+110+105+1000=1835 sen 1835/18,35? Använder sedan Slv för att kolla ut vad maten har i kcal/prot/kolh/fett och sen använder mig av 18,35/40 om nu dom där ingredienserna tillsammans ger 40g prot som ett exempel.
Ledsen om frågan är korkad men min matte suger och vill kunna göra det så enkelt som möjligt.

Finns det något annat sätt eller någon sida där man kan skriva in all ens saker i ett recept som sedan får ut ett näringsvärde per 100g mat?

mvh triscaL

14K
2009-03-10, 20:31
Räkna ut alla kcal sen dela det på mängden vikt du har

Ayla
2009-03-10, 21:24
Funkar mycket bra!

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=27177

triscaL
2009-03-10, 21:28
använder mig av mallen och den är ju hur skarp som helst! men där får jag ju inte heller direkt fram vad en soppa som jag själv gör blir kcal,prot osv/100g.
Tänkte mer ifall jag skulle göra en enorm mängd mat för att sen dela upp det över några dagar och enkelt kunna få ut kcal osv per portion.

mvh triscaL

j2b
2009-03-10, 21:32
räkna ut totalen och dela på antalet portioner? i slutändan blir ju soppans totala kcalmängd den mängd du får i dig

Cohen
2009-03-11, 19:54
Hejsan!

Om jag skulle göra låt säga en soppa på 400g torsk, 220g rotselleri, 110g purjolök, 105g apelsinjuice och 1l vatten. Hur räknar jag då ut kcal/100g enklast? 400+220+110+105+1000=1835 sen 1835/18,35? Använder sedan Slv för att kolla ut vad maten har i kcal/prot/kolh/fett och sen använder mig av 18,35/40 om nu dom där ingredienserna tillsammans ger 40g prot som ett exempel.
Ledsen om frågan är korkad men min matte suger och vill kunna göra det så enkelt som möjligt.

Finns det något annat sätt eller någon sida där man kan skriva in all ens saker i ett recept som sedan får ut ett näringsvärde per 100g mat?

mvh triscaL

Förstår verkligen inte hur du räknar.

Lägg samman energin i alla ingredienser och dela på antalet portioner/totala vikten. Vikt (i hekto) x kcal/100g ger dig energiinehållet.

Billybilly
2009-03-11, 21:23
En soppa på X antal kilo, som du sedan delar upp i 100 grams lådor?

Räkna ut hur många kalorier det är sammanlagt i varje ämne, lägg ihop och dela på den vikt soppan ligger på?
Eller antalet lådor du kommer ha soppan i (förutsatt att all torsk inte ligger i en låda och all purjolök i den andra).

j2b
2009-03-11, 21:25
En soppa på X antal kilo, som du sedan delar upp i 100 grams lådor?

Räkna ut hur många kalorier det är sammanlagt i varje ämne, lägg ihop och dela på den vikt soppan ligger på?
Eller antalet lådor du kommer ha soppan i (förutsatt att all torsk inte ligger i en låda och all purjolök i den andra).

vilket i slutändan egentligen inte spelar nån roll förutsatt att man äter alla lådor själv :)

triscaL
2009-03-12, 22:40
jag äter inte alla lådor själv och jag har heller för den delen inte tillräckligt med lådor för att dela upp en riktigt stor måltid alla i olika lådor.. men om jag har en maträtt som med alla ingredienser väger 2785g och blir sammanlagt 2442 kcal ska jag då ta 2442/2785 för att få fram vad ett gram av denna mat väger eller 2785/2442?

Billybilly
2009-03-12, 22:56
vilket i slutändan egentligen inte spelar nån roll förutsatt att man äter alla lådor själv :)

Njaaajaaaaooo, jo, beror på hur man ser det :)

Men är din förbrukning likvärdig var dag, så, AJJEMEN!