handdator

Visa fullständig version : Förmodat uttänjt yttre ledband (lcl) i knät


pcw
2009-03-08, 19:31
Tjenare tänkte höra efter om lite råd för rehabträning för mitt knä. Om ni är intresserad av att veta bakgrunden så finns den här. Orkar ni inte läsa det så skulle jag var hemskt glad om ni skulle kunna föreslå lite bra rehabövningar om man har ett uttänjt ledband. Eller om man inte ska träna överhuvudtaget? Jag har joggat nu en gång i veckan och det känns ganska bra faktiskt. Men det kanske inte är bra som sagt? Tack på förhand!

Bakgrund:

Jag skadade det strax innan julafton på en basketmatch. Fick först en motståndare som sprang in lite lätt i knät. Det smärtade lite men jag fortsatte att spela. 10 min senare fick jag en passning som jag skulle ta och lägga i korgen så jag fick hoppa upp och så landar jag på samma knä som jag skadade innan och det kändes som knät vek sig helt och jag trilla ihop på golvet. Ont som fan gjorde det men jag kunde gå hem från matchen för egen maskin. Samma natt var det självklart svullet och ömt som satan och jag kunde knappt sova. Gick till akuten dagen efter och dem kunde inte känna att knät var brutet eller på något annat sätt allvarligare skadat. Fick en remiss till en slätröntgen där dem också konstaterade att inget var brutet. Och fick allmänna råd om att ta det lugnt och vila o.s.v. för att senare komma igång med träning och basket. Dock fick jag ingen diagnos men det behövs väl en magnetröntgen för att se vad som exakt har hänt.

Så jag började sakteligen träna på gym ett par veckor efter det här hände. Sen började jag spela basket igen på väldigt lugnt tempo. Detta gick bra ett par gånger sen så fick jag en stickande känsla i knät så jag la av att spela. Vilade (tränade gym) ifrån basketen ett par veckor för att sedan börja spela igen. Då på en match så knaka det till som det gjorde första gången men dock inte lika allvarligt. Jag beslutade att gå till ortopeden för att kolla upp detta med någon som är specialist på området. Han kände likt den första allmänläkaren på knät och konstaterade ungefär samma som första läkaren hade gjort (ta det lugnt och vila, och börja sen succesivt att träna igen). Så det gjorde jag i ett par-tre veckor (tränade på gym). Sen var det dags med basket igen och då gick det väl ganska bra att spela, trots att jag hade känningar i knät o.s.v. och att knät kändes stumt och inte haft full rörlighet i det så tyckte jag att det var bättre att spela så länge knät håller. Det höll ganska bra, fick dock en stickning i knät. Dagen efter så var knät svullet och väldigt stelt.

Tidsspannet för allt detta är som sagt strax innan julafton (20 dec) t.o.m. för en vecka sen (1 Mars). Så det har ju gått en tid. Eftersom jag inte fått någon riktigt diagnos så har jag som lekman själv försökt luska ut vad det kan vara som har hänt mitt knä och det jag kommit fram till m.h.a. wikipedia och google är att det är ett uttänjt ledband (lateral collateral ligament). Googlar man på uttänjda ledband så ser man diverse artiklar i sportbilagor där hockey- och fotbollsspelare fått den diagnosen och då har dem skrivit att tiden dem kommer vara skadade är 6-8 veckor. Är det något jag bör rätta mig efter också? Jag har vilat kanske 2-3 veckor max innan jag börjat spela basket vilket kanske varit för kort tid då knät ännu fortfarande inte blivit helt läkt.

pcw
2009-03-13, 19:25
Ingen som har tips på övningar?

Mago
2009-03-13, 20:38
Ligamentet kommer inte dra ihop sig igen, men du kan träna upp styrka, uthållighet och kontroll i musklerna runt knäet. Jag skulle ha tränat på en balansplatta. Först börja med att bara kunna stå på den, på två ben, sen ett ben, sen börja rita åttor med andra benet i luften och böja och räta ut benet. Vid speciella tillfällen som matcher osv. så kan du använda ett knäskydd.

pcw
2009-03-13, 20:47
Tack för ditt svar!

Det drar inte ihop sig igen? När man stukar foten eller trampar snett så dras ju ledband i foten ut, är det samma sak där att dessa ledband inte dras ihop?

Knäskadad123
2009-03-15, 20:48
Hejsan.

Till att börja med, jag är 15 år och har opererat mitt knä 2 gånger för att mitt korsband har gått av, i samma knä! Allt började med att jag spelade fotboll och att drog ut mitt ledband på inre sidan av vänster knä, jag uppsökte specialist som sa att jag skulle ta det lugnt och träna upp det igen, jag började träna efter två veckor och sen spelade jag match efter 2 veckor och 2 dagar!

Jag drog av mitt korsband pga att ledbandet drogs ut igen, nu har jag inte spelat på 10 månader och jag kommer inte få spela på 8 till pga av min skada, mitt råd till dig är att ta det lugnt, uppsöka en sjukgymnast och vänta länge innan du utsätter knät för tuff användning igen...

MvH Fredrik =)

pcw
2009-03-15, 23:20
Tråkig historia. Hoppas du blir återställd.

Jo jag har vilat ifrån basketen i två veckor nu. Skall vila minst fyra veckor till. Vad jag sett så brukar vilotiden ligga på 6-8 veckor på uttänjda ledband. Detta är ju min lekmansdiagnos men jag kan inte tänka mig att det skulle vara något annat. Hade jag vetat detta från första början så hade jag ju självklart varit mer noggrann och vilat dessa 6-8 veckor istället för att börja spela redan efter två veckor. Men det är ju lätt att vara efterklok.

Tolkia
2009-03-16, 09:39
Jag plusettar inlägget ovan, där balansplatta rekommenderades. Det är viktigt att vara jävligt ihärdig med rehabträningen (även om det är skittråkigt) och låta det ta den tid det tar, för att inte åka dit igen (det är ännu skittråkigare). Det tar ganska lång tid att återfå full funktion. Jag skulle rekommendera att du uppsöker t.ex. en sjukgymnast för att få anvisningar om vilka övningar som är lämpliga.

Här en länk till Guddis, Obesogens och Eddie_Vedders blogg (http://traningslara.se/blogg/kategorin-idrottsskador/). Det handlar visserligen om fotledsskador, men då det är en liknande typ av skada tror jag att du kan ha nytta av att läsa, i väntan på att någon kunnig skall hitta tråden.

Edit: Jag har för mig att det finns en hel del skrivet om knärehab i den här boken (http://www.idrottsbokhandeln.se/Shop/Article/View/?articleId=35), om du har ett bibliotek nära.

dream_theater_
2009-03-27, 17:03
Eftersom jag inte fått någon riktigt diagnos så har jag som lekman själv försökt luska ut vad det kan vara som har hänt mitt knä och det jag kommit fram till m.h.a. wikipedia och google är att det är ett uttänjt ledband (lateral collateral ligament).

Du ska absolut se till att bli remmiterad till en ortoped. Jag hade en sjukgymnast och en naprapat som båda var dödligt övertygande om att mitt inre ledband i högerknä var skadat. Träffade en ortoped, och han kunde på fem sekunder avgöra att det var fräre korsbandet som var av. Men, om det nu skulle vara ledbandet som är uttänjt, så tycker jag att du ska göra mycket balansövningar. Utfallssteg, balansplatta, stå på ett ben och blunda. Träna styrka över huvud taget tycker jag är en bra idé. Det tog mig, efter min korsbandsoperation, ca 8 månader att komma tillbaka. Då tränade jag på rehab tre gånger i veckan!

Martin Löwgren
2009-03-28, 11:49
Tråkig historia. Hoppas du blir återställd.

Jo jag har vilat ifrån basketen i två veckor nu. Skall vila minst fyra veckor till. Vad jag sett så brukar vilotiden ligga på 6-8 veckor på uttänjda ledband. Detta är ju min lekmansdiagnos men jag kan inte tänka mig att det skulle vara något annat. Hade jag vetat detta från första början så hade jag ju självklart varit mer noggrann och vilat dessa 6-8 veckor istället för att börja spela redan efter två veckor. Men det är ju lätt att vara efterklok.

Du ska uppsöka ortoped som kan göra en riktig bedömning av ditt knä, inget anant.

Mvh

pcw
2009-03-29, 16:23
Jag har varit hos ortoped (det står i bakgrundsinformation för er som orkat läsa). Han kunde dock inte känna att något skulle vara helt kasst. Han trodde väl som jag att det är ett uttänjt ledband.

Nu har jag vilat ifrån basket i en månad och det känns ju bättre i knät men det är inte 100%. Kanske 65%. Skall vila ett par veckor till och sedan ta ställning till om det verkar läka sig självt eller om jag behöver göra en MR röntgen.

Martin Löwgren
2009-03-29, 20:13
Jag har varit hos ortoped (det står i bakgrundsinformation för er som orkat läsa). Han kunde dock inte känna att något skulle vara helt kasst. Han trodde väl som jag att det är ett uttänjt ledband.

Nu har jag vilat ifrån basket i en månad och det känns ju bättre i knät men det är inte 100%. Kanske 65%. Skall vila ett par veckor till och sedan ta ställning till om det verkar läka sig självt eller om jag behöver göra en MR röntgen.

Vet ej om jag sagt detta men det absolut sämmsta man kan göra vid en uttöjning av ett ledband är att vilo. Man tappar enormt mycket propicieptionsförmåga med mera.

pcw
2009-03-29, 21:40
Alltså jag vilar ju inte helt. Jag spelar bara inte basket. Jag gör ju rehab träningar med knät ett par gånger i veckan. Cyklar en del och så. Men basketen är helt enkelt inte bra för mitt knä då det är för mycket påfrestningar under en basketmatch.

Någon som vet hur pass "dåligt" det är att jogga med ett uttänjt ledband? Är det bättre att låta bli? Jag har anmält mig till göteborgsvarvet nämligen och känner att det hade varit bra att komma igång lite innan starten...

Tolkia
2009-03-29, 21:47
Ang. rehabträning skulle jag tro att det finns vissa småövningar som du skulle ha nytta av att göra dagligen, typ balansplatta (har du ingen så kostar de kanske 2-300 kr på en sportaffär; det kan vara en god investering) och tyngdöverföringar. Allt för att kunna komma tillbaka snabbare.

pcw
2009-03-29, 21:49
Balansplatta har jag lånat av en kompis. Dock tycker jag inte det känns som att den hjälper mycket. Brukar köra 3-4 minuter på varje ben 1-2 ggr om dagen.

Hur menar du med tyngdöverföringar? Är utfall en typ av tyngdöverföring kanske?