handdator

Visa fullständig version : Kost rik på kasein ökar energiförbrukning, ger förddelaktig protein- och fettbalans.


King Grub
2009-02-24, 19:49
An increase in the protein content of a diet results in an increase in satiety and energy expenditure. It is not clear to what extent a specific type of protein has such effects.

The objective was to compare the effects of 2 diets with either 25% or 10% of energy from casein (25En% and 10En% casein diets), as the only protein source, on energy expenditure, substrate balance, and appetite profile.

During a 36-h stay in a respiration chamber, 24 healthy subjects [12 men and 12 women, body mass index (in kg/m2) of 22.4 ± 2.4, age 25 ± 7 y] received isoenergetic diets according to subject-specific energy requirements: 25En% diet (25%, 20%, and 55% of energy as protein, fat, and carbohydrate, respectively) and 10En% diet (10%, 35%, and 55% of energy as protein, fat, and carbohydrate, respectively) in a randomized crossover design. Three days before the diets began, the subjects consumed a similar diet at home. Energy expenditure, substrate oxidation, and appetite scores were measured.

The 25En% casein diet resulted in a 2.6% higher 24-h total energy expenditure (9.30 ± 0.24 compared with 9.07 ± 0.24 MJ/d; P < 0.01) and a higher sleeping metabolic rate (6.74 ± 0.16 compared with 6.48 ± 0.17 MJ/d; P < 0.001) than did the 10En% casein diet. With the 25En% casein diet, compared with the 10En% casein diet, the subjects were in positive protein balance (0.57 ± 0.05 compared with –0.08 ± 0.03 MJ/d; P < 0.0001) and negative fat balance (–0.83 ± 0.14 compared with 0.11 ± 0.17 MJ/d; P < 0.0001), whereas positive carbohydrate balances were not significantly different between diets. Satiety was 33% higher with the 25En% casein diet than with the 10En% casein diet (P < 0.05).

A 25En% casein diet boosts energy expenditure, protein balance, satiety, and negative fat balance, which is beneficial to body weight management.

Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):831-8. Comparison of 2 diets with either 25% or 10% of energy as casein on energy expenditure, substrate balance, and appetite profile.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/89/3/831

Ganymedes
2009-02-24, 20:13
Någon som orkar göra en liten snabb exempellista som är överensstämmande med ovanstående? Kan man se på något enkelt sätt på en produkt om det är kasein som prioteintyp?

Eddie Vedder
2009-02-24, 20:21
Någon som orkar göra en liten snabb exempellista som är överensstämmande med ovanstående? Kan man se på något enkelt sätt på en produkt om det är kasein som prioteintyp?

Om det är en mjölkprodukt och det inte är messmör eller mesost.

Zera
2009-02-24, 21:14
Fast de jämförde väl inte med något annat protein, utan bara mängden. Så det kan väl vara så man får samma effekt oavsett vad det är för något protein man äter?

Ganymedes
2009-02-24, 21:21
Om det är en mjölkprodukt och det inte är messmör eller mesost.

Så keso är ett bra exempel mao?

Eddie Vedder
2009-02-24, 21:25
Så keso är ett bra exempel mao?

Keso är extremt rikt på kasein. Eftersom det är en ostprodukt är vasslen separerad och nästan allt protein är kasein.

Men stirra dig inte blind på kaseinet bara utifån just den här studien. Det ligger en KLAR poäng i der Zera påpekar. Om 25E% från tonfisk hade varit ett tredje alternativ hur hade det sett ut då t.ex.?

Ganymedes
2009-02-24, 21:34
Keso är extremt rikt på kasein. Eftersom det är en ostprodukt är vasslen separerad och nästan allt protein är kasein.

Men stirra dig inte blind på kaseinet bara utifån just den här studien. Det ligger en KLAR poäng i der Zera påpekar. Om 25E% från tonfisk hade varit ett tredje alternativ hur hade det sett ut då t.ex.?

Nädå, jag är ingen slav för studier. Jag tycker bara att det är intressant. Tack för snabba svar som vanligt, Eddie! *kissass*

Cerberus
2009-02-24, 21:41
intressant! Kasein is the shit då!

mer mjölkprotein för min del då!

Ola Wallengren
2009-02-25, 08:54
intressant! Kasein is the shit då!

mer mjölkprotein för min del då!

Nu driver du med oss.

De jämförde ju bara två olika proteinmängder och resultatet är helt i linje med ökad TEF för protein.
En gissning är att det hade blivit ännu större skillnad med vassle eftersom det är snabbare.