handdator

Visa fullständig version : Nötter all-in 1


Figaro
2009-02-14, 10:36
Jag blir väldigt förvirrad varje gång jag ska köpa nötter vilket inte händer så ofta. Men varje gång jag ska köpa så tittar jag bak på påsen och ser att paranötter kan innehålla spår av "jordnötter, pistagenötter sen så fortsätter det med 3 sorter till. Av den andledning köper jag inte påsen.

Nästa tillfälle jag är upp till att köpa nötter har jag glömt bort det faktum igen att en sort av nötter innehåller all-in 1 och köper därav inte påsen med jordnötterna jag så gärna ville ha. Sen går det bara i en enda stor cykel.

Så vet ni på detta forum vart jag kan köpa nötter där endast den sortens nötter existerar och inte spårämnen av andra nötter. Jag tror såklart att detta är något sorts av scam-erier med att blanda massa olika sorters nötter och jag vill ha 100% av en sorts nöt. Ska en påse paranötter innehålla 4 andra sorters nötter eller är det som jag tror bara one of those cheap trick av ett pengakåt företag som inte bryr sig om vad vi får i oss.

Kommentarer och upplysningar, tack.

// Miguel

shut teh face
2009-02-14, 10:38
Det är väl mest en säkerhetsåtgärd, om nötterna kanske eventuellt har vistats i samma maskineri. Allergi gällande sånt här kan ju vara väldigt känslig och lite spår av en jordnött kanske kan ställa till det rejält.

Jag hade en kompis som fick problem om man öppnade en påse jordnöttsringar i samma rum som honom.

Yankeee
2009-02-14, 10:48
Det är ju precis som att viss choklad, müsli och så vidare kan innehålla spår av nötter. Det ska vara uppmärkt.

Tolkia
2009-02-14, 11:32
Är du allergisk mot någon viss sorts nöt? Märkningen avser, som shut the face skrev, att nötterna funnits i samma produktionsapparat, varför det kan finnas spår i skalare, packare etc. som kontaminerar produkten. Lite jordnötsdamm på paranötterna etc. (ofta står det ju också "spår av nöt xyz" ...) För en allergiker är detta viktigt att veta, eftersom nötallergier ofta ger våldsamma reaktioner - därav märkningsreglerna.

Ang. "scam" med att blanda flera olika sorters nötter, så ser du ju lätt med ögat om paranötspåsen skulle innehålla jordnötter? Det vore ett ganska dåligt "cheap trick", ungefär som att försöka sälja äpplen som apelsiner och hoppas att ingen märker dem.

Figaro
2009-02-14, 14:01
Jaja men då så, nu kan jag köpa hem påsen med gott samvete. Alltså för det första så visste jag inte att det var maskinerna som påverkade detta genom produktionen. Om nu det är lite smulor eller "jordnötsdamm" på de bryr jag mig inte om.
Nej jag är inte allergisk, jag är petig när de gäller mat till konsumenter och vill ha äkta produktion det är allt.

// Miguel

Eddie Vedder
2009-02-14, 14:13
Nej jag är inte allergisk, jag är petig när de gäller mat till konsumenter och vill ha äkta produktion det är allt.


Ett klokt förhållningssätt och just därför bör du snarare tolka det här positivt. D.v.s. producenter som följer reglerna och redovisar att det KAN finnas små små "föroreningar" i deras produkt eftersom det skulle kunna leda till en katastrof om man strntade i det och en extremt överkänslig person drabbas.

Vad gäller nötallergi är det ofta så allvarligt att man inte kan sitta i samma rum som en annan person som öppnar en nötpåse och ofta får nötallergiker ringa till flygbolag och försäkra sig om att jordnötter inte serveras på planet.

Figaro
2009-02-14, 19:47
Tack, ett ömsesidigt förhållningsätt är förstås bättre och jag är glad att jag inte har en allergi av sådan art!

// Miguel

NoPainNoGain
2009-08-03, 19:20
Lånar denna tråden lite.

Har börjat äta cashewnötter nu för att få i mig lätt energi samt att det är gott. Men efter jag har ätit ett par börjar det klia i munnen och sticker till lite. Det går över om jag dricker lite eller äter något efter.

Kan detta vara farligt? Kan det bli värre om jag äter nötter ofta? Just nu är det bara lite obehagligt men tar man en stor klunk mjölk efter försvinner det nästan och varar bara i typ 10-15min kanske.

King Grub
2009-08-03, 19:33
Det är ett tecken på allergi och då bör du helt undvika livsmedlet i fråga. Nötallergi kan vara riktigt farligt.

Undefined
2009-08-04, 00:10
Lånar denna tråden lite.

Har börjat äta cashewnötter nu för att få i mig lätt energi samt att det är gott. Men efter jag har ätit ett par börjar det klia i munnen och sticker till lite. Det går över om jag dricker lite eller äter något efter.

Kan detta vara farligt? Kan det bli värre om jag äter nötter ofta? Just nu är det bara lite obehagligt men tar man en stor klunk mjölk efter försvinner det nästan och varar bara i typ 10-15min kanske.
Allergi. Om du ska undvika eller inte kanske du bör diskutera med allergiläkare om men undvik dem tills dess. Jag är allergisk mot bl a nötter men kunde ändå äta dem när jag var yngre även om jag fick stå ut med att det kliade lite i halsen. Nu rostar jag dem och då är det ok för mig att äta dem eftersom en stor del av allergenerna förstörts.

Samma sak med äpplen, när jag var yngre kunde jag äta dem, efter ett uppehåll på flera år från äpplen så började jag äta ett och fick en kraftig reaktion. Hade jag inte tagit uppehållet hade jag förmodligen kunnat fortsätta äta dem utan större problem men tåligheten försvann med uppehållet. Därför råder jag dig att diskutera med en allergispecialist om hur du bör göra. Nötallergi kan vara väldigt allvarligt och man ska vara försiktig, samtidigt kan det vara dumt att sluta med dem om man har en tålighet emot dem för det kan bli värre när du stöter på dem ofrivilligt och ovetandes efter långt uppehåll.

Man vaccinerar ju t o m mot en del allergier idag och det görs genom att utsätta sig för små mängder allergener med allt eftersom ökande doser under kontrollerade former för att uppnå tålighet.

NoPainNoGain
2009-08-04, 00:29
Har också liknande sak när jag äter äpplen, typ kliar i munnen, fast det gäller bara helt färska äpplen. All typ av behandling tar bort detta (ex uppvärmning). Kan äta äppelkräm/mos utan problem. Var ett tag sedan jag åt färska äpplen i och för sig.

Hur som helst skippar nog nötterna i så fall. Brukar inte äta nötter annars ändå, ingen större förlust. Tack för svaren.

Sniggel
2009-08-04, 09:37
Har också liknande sak när jag äter äpplen, typ kliar i munnen, fast det gäller bara helt färska äpplen. All typ av behandling tar bort detta (ex uppvärmning). Kan äta äppelkräm/mos utan problem. Var ett tag sedan jag åt färska äpplen i och för sig.

Hur som helst skippar nog nötterna i så fall. Brukar inte äta nötter annars ändå, ingen större förlust. Tack för svaren.

Du är björkallergiker skulle jag misstänka?

-Englund
2009-08-04, 12:12
Jag känner mig otroligt träffad av innehållet i denna tråd. Jag har nämligen upplevt båda det med äpplena och det med nötterna. Det är väldigt lika men inte exakt samma sak, enligt mig. Valnötter är det som jag har känt av ibland, men det är inte så ofta. Jag skulle vilja påstå att jag äter nötter relativt ofta, och några större reaktioner har jag inte fått.
Men äpplena däremot... Det började klia sticka på insidan av äpplena några gånger, jag fortsatte att äta äpplen som vanligt, men till slut en dag började det klia och sticka otroligt mycket, det gjorde verkligen ont, och jag fick som två mini-svullnader på insidan av underläppen, som stora prickar ungefär. De försvann efter kanske 5-6 timmar skulle jag tro. Sen dess har inte jag ätit äpplen.

NoPainNoGain
2009-08-04, 12:23
Du är björkallergiker skulle jag misstänka?

Japp, även gräs tror jag, hur visste du det?

Frumpish
2009-08-04, 12:43
Japp, även gräs tror jag, hur visste du det?

allergenerna för björk, nötter och äpple kanske är likartade i molekylstrukturen? Känner själv flera som har nämda allergier i kombinationen så något samband finns där nog.

Sniggel
2009-08-04, 13:27
Jepp, att reagera på äpple är mer eller mindre vanligt om man är allergisk mot björk. Som frumpish säger har det att göra med liknande molekylstruktur mellan björkallergen och något som finns i äpple, kallas korsreaktion.
Jag är själv björkallergiker men vet inte om jag själv märkt av något från äpplen, men jag undviker dem iaf för jag tycker mig ha inbillat mig nån gång att det kliat eller kännt annan form av retning (eksem, torr hud), dessutom kan det på ett subtilt sätt påverka min astma negativt (enligt min läkare), alltså inte något jag märker av akut, utan snarare att om jag ätit äpplen flera dagar i förra veckan, kommer jag att ha något sämre astma denna veckan.'

Englund, jag har för mig att min läkare, i samband med att varna mig för äpplen, även varnade mig för mandlar och kanske någon annan nöt.

Undefined
2009-08-04, 14:52
För dem som är allergiska mot äpplen så kan jag tipsa om att olika äpplen innehåller olika mängder av det protein som man reagerar emot. Det finns de sorter som har avsevärt mindre av allergenet och i fallet med Gloster så är det så gott som helt utan. Säsongen för Glosteräpplen är ungefär okt-maj om man ser till både den Svenska, Tyska och Polska skörden.

Årets Glosteräpplen var fantastiskt goda, söta och saftiga. Är man väldigt allergisk bör man försiktigt pröva först innan man kastar sig över ett, men jag känner inte ett smack när jag äter dem och vanliga äpplen har jag ingen chans att äta.

Ett annat tips är att ju mer nyskördat ett äpple är ju större chans har man att kunna äta det om man bara skalar det. Allergenerna sitter främst i och strax innanför skalet, men med tiden "kryper det inåt" i äpplet allt mer. Man kan prova att skala ett äpple och micra det 10 sekunder så kan en del allergiekr klara av att äta äpplen. Helt tillagade/upphettade äpplen i t ex äppelpaj och liknande ska gå bra att äta för i princip vem som helst.