handdator

Visa fullständig version : Vart går gränsen?


Liven
2009-02-13, 14:02
Ja, vart går gränsen för att styrketräning ska ge mer hälsofördelar än nackdelar? Man läser här jämt och ständigt folk som skadar sig pga det. Axelskador, ryggskador, bröstskador, benskador mm mm, rätt så illa också, och man hör även ofta på gymmet att folk dragit på sig skador titt som tätt.

Om man bara vill få ut hälsofördelarna av styrketräning, vart ska man lägga sig nånstans då vad det gäller frekvens, volym och viktbelastning mm?

/Tack på förhand.

Lockzi
2009-02-13, 14:04
Den främsta skadeanledningen är väl felaktigt utförande. Dessutom fungerar inte alla övningar för alla människor då vi alla har olika mekaniskaförslitningar i leder m.m.

Sniggel
2009-02-13, 15:09
Vi är ju olika konstruerade och har olika balans mellan muskler och vävnader. Men att prioritera att lyssna på kroppen framför att öka vikter måste väl ändå vara ett bra generellt råd. Om man t ex får känningar i axeln av någon övning, minska vikt, byt ut övningen (direkt) och hjälper inte det vila från övningen helt ett tag och sen kan man återinföra den med lägre vikt och arbeta sig upp till där man var innan. Får man ont igen har man antagligen felaktigt utförande eller behöver stärka upp någon del av kroppen som man inte tänkt på eller prioriterat. Sök kompetens för att lösa såna problem eller få råd.

Många skadar sig nog pg a att de vill prestera bättre och bättre (tävlingsmänniska med kanske för stort ego) och tycker att små känningar i leder eller muskler inte innebär en tillräcklig risk för att pausa från träningen, förrän de små känningarna helt plötsligt gör ont och inte går bort. Har man hälsa som prioritet så lyssnar man nog ännu mer på kroppen.

Liven
2009-02-13, 21:50
Så för att summera; läs på om anatomi, övningar, utförande och lyssna på kroppen. :)

z_bumbi
2009-02-14, 14:04
För hälsa så räcker* det med ett till två rena styrkepass i veckan och man behöver inte heller blåköra på de passen. Så..
¤1-3 pass
¤Halv, 75% eller helkropp
¤30-60 min per pass
¤Varierat repsantal
¤Variera övningarna under en vecka eller liknande period så att samma övning inte är med alla dagarna.
¤Variera övningarna över en längre period, t ex byt var 3-4 månad (att byta ut en av veckans dagar i taget gör att man får ett nytt program oftare)
¤Se till att träna hela kroppen något så när lika mycket.
¤Tänk på tekniken
¤Kör aldrig eller sällan till failure.

Det stora problemet är att upprätthålla motivationen om man inte lägger in andra mål än att främja hälsan men det går också att fixa.

*I kombination med vardagsmotion och konditionsträning i rimlig mängd.

Liven
2009-02-17, 17:34
Tack för det! Ska nog försöka få in 2-3 helkroppspass per vecka, skönt att köra igenom hela kroppen i ett och samma pass och försöka variera mig så mycket som möjligt.