handdator

Visa fullständig version : Öka magens effektivitet?


Vagans
2009-02-07, 14:44
Det är mycket snack på detta forum om viktuppgång (såklart) och egentligen det enda tipset man får om man säger att det står still är att äta mer. Sen finns det en uppsjö av kosttillskott hit och dit, men vore det inte fiffigt om det fanns ett piller eller dylikt som istället ökar magens förmåga att ta upp näringen i den mat man äter? Kanske redan finns till och med?

För vi är väll alla överens om att en del har hög respektive låg ämnesomsättning, och då finns det iaf en teoretisk möjlighet att göra något åt det.

Nån som har några tankar kring detta?

King Grub
2009-02-07, 15:10
Den är redan tillräckligt effektiv, om man inte har någon sjukdom. Man hittar inga nämnvärda energimängder i avföringen.

Human faeces never normally contain starch or sugars. Moreover, it is likely that the capacity of the small intestine to digest and absorb carbohydrates and fats is several times higher than normal nutritional needs demand, and though the rate of absorption may be reduced, there is little evidence that this can lead to a reduction in total uptake.

FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Energy and Protein Requirements

Fett kan passera ut i större mängder, men det handlar inte om något som förhindrar en viktökning vid överätning.

saab900
2009-02-07, 15:45
Det är väl inte näringsupptaget i den mat man äter som begränsar. I mitt fall och säkert många andras är det hur mycket man känner att man bekvämt kan stoppa i sig innan man börjar må illa och känner sig uppsvälld och däst. Genom att äta mindre fullkorn och sånt och mer enligt "olja på pastan- modellen" kan man få i sig mer kalorier än man tror. Alla bantare som misslyckas som "bara" äter lite kakor godis och läsk då och då är väl ett nog så tydligt exempel på att vad man äter spelar en stor roll på hur mätt man blir och hur länge och hur mycket man upplever sig ha ätit.

EDIT: Piller som Xenical? kan ju minska upptaget genom att blockera fettnedrytningen så att det passerar rakt igenom, så åt det hållet fungerar det ju i alla fall.