ChrisDEFC
2009-02-07, 00:34
Har en liten diskusion med en kompis som håller på med LCHF-diet och jag försöker säga att det fungerar som så att man ska göra av med mer kallorier än man stoppar i sig och att man inte behöver bannlysa allt med kallorier eftersom det komplicerar livet aningens mycket. dessutom känns det spontant inte hälsosamt heller att bara dra i sig en jävla massa fett samt även en andel protein men den delen blir väl inte alls lika stor som jag fattat det.
det här skrev kompisen till mig och vill gärna få till ett fyndigt svar samt om det som står skrivet stämmer eller om det är massa dravel som någon hittat på för att övertyga kompisen om att just detta är väldens bästa viktminskningsprogramm?
"Insulin produceras i bukspottskörteln. I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och så kallt “sötsug“, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel alltså.
Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven, och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer. LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara en anledning till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar generellt minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på LCHF istället för “vanlig” mat."
Nu är det ju så att vi kör detta som ett experiment. Dessutom har LCHF-metoden en mängd trevliga hälsovinster som tex en lugnare mage, lägre blodtryck, minskat sötsug osv. Om det funkar, vilket jag tror, så kan jag alltså äta mig mätt på god mat och dessutom förbränna fett utan att göra någonting. Tycker det låter som en jättebra ide, eller hur?
det här skrev kompisen till mig och vill gärna få till ett fyndigt svar samt om det som står skrivet stämmer eller om det är massa dravel som någon hittat på för att övertyga kompisen om att just detta är väldens bästa viktminskningsprogramm?
"Insulin produceras i bukspottskörteln. I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och så kallt “sötsug“, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel alltså.
Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven, och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer. LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara en anledning till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar generellt minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på LCHF istället för “vanlig” mat."
Nu är det ju så att vi kör detta som ett experiment. Dessutom har LCHF-metoden en mängd trevliga hälsovinster som tex en lugnare mage, lägre blodtryck, minskat sötsug osv. Om det funkar, vilket jag tror, så kan jag alltså äta mig mätt på god mat och dessutom förbränna fett utan att göra någonting. Tycker det låter som en jättebra ide, eller hur?