handdator

Visa fullständig version : Bygga benmuskler?


Eva
2009-02-02, 12:19
Jag var hos en läkare (ortoped och kirurg som arbetat mycket med idrottare) för några veckor sedan för att få en diagnos angående mina smärtande knän, och enligt honom är det inga som helst funktionella fel på mina knän - däremot är benmuskulaturen minst sagt "dålig". Så jag behöver bygga benmuskler, men hur gör jag det utan att få ont? Hur tränar de som t.ex. legat till sängs länge p.g.a. sjukdom och behöver stärka/träna upp benmusklerna igen?

Whistler
2009-02-02, 12:25
Skynda långsamt!
Om du är väldigt osäker borde din läkare kunna remittera dig till en bra sjukgymnast som kan hjälpa dig att komma igång.

Nu vet vi ju inget alls om din tidigare träningshistorik. Har du tränat något alls? Sprungit? Gått promenader? Om du känner att du kan börja lite smått själv tycker jag du ska börja med lättare cykelpass ute i det fria eller på en cykel på någon motionsanläggning. Du kan ju även be om hjälp av en gyminstruktör, de flesta anläggningar erbjuder gratis kom-igång-instruktion när du tecknar medlemsskap.

Be att få genomgång i grundläggande maskiner och övningar för träning av hela kroppen, man ska inte bara träna benen (eller tvärt om, vilket är vanligare)! Knäböj, utfall och benpress är bra övningar för låren. Ta en titt i övningsbanken här på kolozzeum och se om du hittar något du tycker verkar intressant. :)

Eva
2009-02-02, 14:40
Tack för svar! Jag promenerar ca 60 min/dag sedan många år tillbaka och har styrketränat hyfsat regelbundet sedan 1998, så de grundläggande gymövningarna kan jag. Tyvärr har jag slarvat med benträningen...Men problemet är att jag får ont i knäna så fort jag försöker med t.ex. lårcurl. Benpress i maskin är inte att tänka på, knäböj utan extravikt går möjligtvis om jag inte böjer till 90 grader. Styrketräning bör ju vara det som hjälper bäst i alla fall, musklerna lär ju inte bli starkare av att jag inte tränar. Är det en bra idé att börja med bensträckning och lårcurl i maskin med så låg belastning som möjligt, 3 set x max 5 reps, och så knäböj utan belastning 3 x 5? Är tre ggr/vecka för ofta?

Whistler
2009-02-02, 15:06
Får du ont i knäna av maskinerna ska du undvika dem som pesten och bara köra knäböj.
Försök gå djupare med tiden.

Omkring 9 set per vecka är lagom, om du sen lägger alla nio på samma pass eller tre pass med tre set vardera spelar mindre roll.

Rahf
2009-02-02, 15:06
Hör med din läkare om din knäsmärta är någonting som du kan eller måste träna igenom eller undvika. För min egen del med vissa skador så var det så att ont = bra, men det varierar givetvis med typ av åkomma. Detta är som sagt läkaren som skall avgöra och knappast någonting jag kan rekommendera rakt av.

TheGredde
2009-02-02, 15:22
Jag hade i mina yngre år problem med att träna ben, så fort som jag kom i närheten av maskiner på grym som man tränade benmuskulaturen med så gjorde det ont i knäna, därför lades det på hyllan och jag fortsatte att bara träna kondition för att få lite benträning.

När jag blev några år äldre kom jag i kontakt med en styrkelyftare som sa att det inte alls var några problem och för att komma runt problemet är det bara att fortsätta. Jag hade ont någon dag efter de första passen men efter det har det inte alls varit några större problem.

Det som fortfarande inte försvinner är knäont när jag sitter i längre bilfärder, men det är ett annat problem som jag alltid haft sedan jag var liten. Det är inte alltid dåligt men inte heller bra.

Jag föreslår att du tränar knäböj, det är allsidig benträning som stärker i stort sett hela kroppen. Du kan också prova benpress alternativt komplettera knäböjen. Vanlig lårcurl eller benspark har den inverkan på mig att knät blir överbelastat och på nått sätt "drar" isär leden vi knäet. Undviker dessa övningar då det allt för många gånger gjort ont i knäna dagen efter hårdare träning med den här typen av utrustning.

ceejay
2009-02-02, 17:19
knäböjen <3

Jorgen
2009-02-02, 17:35
knäböjen <3

Du rekomenderar knäböj till någon som har ont?
Men problemet är att jag får ont i knäna så fort jag försöker med t.ex. lårcurl. Benpress i maskin är inte att tänka på, knäböj utan extravikt går möjligtvis om jag inte böjer till 90 grader.

Det verkar inte så klokt.

Pudzianovski
2009-02-02, 18:02
Jag tycker du borde fått en remiss till sjukgymnast eller tips av läkaren. En sjukgymnast är en bra idé. Då kan ni tillsammans testa vad som känns bra och hur du ska träna.

Whistler
2009-02-02, 20:25
Du rekomenderar knäböj till någon som har ont?
Det verkar inte så klokt.

Knäböj är det enda som fått mig att över huvud taget bli smärtfri från mina hopparknä och löparknän. Benpress = sängliggande dagen efter.

värstingen
2009-02-02, 21:00
Benspark?

Jorgen
2009-02-02, 21:08
Knäböj är det enda som fått mig att över huvud taget bli smärtfri från mina hopparknä och löparknän. Benpress = sängliggande dagen efter.

Det låter inte som om TS lider av hoppar eller löparknä.

Whistler
2009-02-02, 21:11
Det låter inte som om TS lider av hoppar eller löparknä.

Nej, och på hennes läkare låter det inte som att hon lider av någon skada över huvud taget. Varför skulle det då vara farligt om hon kör knäböj även om det smärtar? Som jag skrev så ska hon skynda långsamt med vikter som gör så lite ont som möjligt.

enzodiac
2009-02-02, 21:11
Jag tror (har inte undersökt hos läkare) att jag råkade ut för schlatter under mina tidiga tonår. Jag hade problem att sätta mig på huk och när jag väl började träna på gym så hände det inte så mycket med benen för att jag trodde smärtan skulle vara där för alltid.

Nu senaste året har jag dock tagit tag i benträningen och har inga problem alls med knäna! full ROM i bensparkar och sakta men säkert öva in djupet i knäböj fungerade för mig. Tänk på att inte trycka ifrån med tårna osv i benövningar utan tryck med hälen...

Damien Thorne
2009-02-02, 21:12
Excentrisk benspark på lätt vikt är nåt som brukar rekommenderas för rehab.

Börja med en viktplatta (den lättaste vikten). Sparka upp med båda benen (om det inte gör ont). Håll emot med ena benet. Sparka upp med båda igen. Håll emot med andra benet. Gör så kanske 10 reps per ben = 20 reps sammanlagt.

Låter det intressant så kan du söka på excentrisk rehab eller excentrisk benspark på google för att läsa mer. Det är säkert ngra som skrivit om det.

Dan S
2009-02-02, 21:14
Vad låter det som han lider av då?

Damien Thorne
2009-02-02, 21:15
Patellarsenetendinos (hopparknä, ont under knäskålen som förvärras vid belastning) beror nästan alltid på överansträngning. Ofta friidrott eller styrkelyft. Beror sannolikt på partiell ruptur. Diagnos genom klinik samt ultraljud.

Behandling:
Första 2-4 veckorna:
Alternativ avlastade träning (simma, cykla)
NSAID (Voltaren/Ipren)
Stretching av lårets framsida är viktigt.

Sedan (efter 2-4 veckor)
Kontrollerad excentrisk träning. Inte för tungt innan då det är risk för ruptur och viktigt att det enbart blir negativ belastning. Varning för styrketest av quadriceps, förrän åkomman är kliniskt läkt. Ta hjälp av andra benet eller armarna för att inte belasta de drabbade knän i koncentrisk fas. Excentriska Knäböj, benspark etc; 3x15 repetitioner 2 ggr per dag, 7 dagar i veckan i 12 veckor.

Före återgång till idrott skall man vara smärtfri, ha återvunnit 90% av styrkan i lårets framsida, ha full rörlighet i knäet och god kondition.

Mvh
/Dr.Demento

Källa: Orto. U.Lindgren. O.Svensson/Liber

Damien Thorne
2009-02-02, 21:19
"Förutom att börja stretcha så är excentrisk träning det som bevisligen fungerar riktigt bra som rehabilitering. Tex liggande benpress eller benspark där man trycker ifrån med båda benen och sedan håller emot på "nervägen" med endast det skadade benet är exempel på övningar. Observera att man inte ska köra med för tunga vikter utan man ska kunna köra en 15-20 reps med det skadade benet. När man sedan blir bättre i knät så kan man börja bygga upp grundstyrka med hjälp av djupa knäböj, gärna med stången på framsidan av axlarna."

tsp
2009-02-02, 21:38
Vad är det för idioter som rekommenderar knäböj och benpress? Märks verkligen att det är rena kvacksalvare som uttalar sig hej vilt här med risk för att skada personens hälsa allvarligt.

Be din läkare om en remiss till en sjukgymnast som kan hjälpa dig med övningar för just DINA behov. I övrigt skulle jag själv inte så mycket som ens titta på knäböj och liknande. Gör lätta övningar med din egen kroppsvikt som motstånd.

Whistler
2009-02-02, 21:47
Damien Thorne: Jag vet vad som är fel på mig och lämpliga metoder för behandling (varav de flesta inte funkat under de sex år jag haft det) och det är endast lätta knäböj som hjälpt mig. Den här tråden handlar om trådskaparen, inte mig. Jag använde bara mig själv som exempel på att knäböj inte alltid är uteslutet.

tsp: Vad är du själv för idiot som kallar folk för idioter? Hon har redan varit hos läkare och diagnosticerats som skadefri. Hon har redan fått rådet att gå till en sjukgymnast om hon känner sig oerfaren (vilket hon inte gör, hon har träningserfarenhet). Hon har antagligen ont för att musklerna helt enkelt är för svaga. Sist jag kollade är knäböj en bra övning för att stärka benen, bålen och i princip allt däremellan. Hon har även fått rådet att köra så lätta knäböj att det inte gör ont för att gradvis öka.

Varför tror folk att så fort man säger "knäböj" så menar man maxning på 2x kroppsvikten?

Damien Thorne
2009-02-02, 23:46
Damien Thorne: Jag vet vad som är fel på mig och lämpliga metoder för behandling (varav de flesta inte funkat under de sex år jag haft det) och det är endast lätta knäböj som hjälpt mig. Den här tråden handlar om trådskaparen, inte mig. Jag använde bara mig själv som exempel på att knäböj inte alltid är uteslutet.

Mina inlägg var riktade till trådskaparen.
Det var bara ett sammaträffande att du skrev hopparknä och att det jag klistade in handlade om knäsmärtor som berodde på hopparknä.

Hon har ont i knäna. Excentrisk träning kan vara lösningen på problemet.

Eva
2009-02-03, 08:11
Lckligtvis har jag som sagt ingen direkt skada att ta hänsyn till, "bara" dåligt utvecklade/för svaga benmuskler. Jag skall börja med att fråga på gymmet om de kan hjälpa mig med ett specialprogram. Tack alla för hjälpen!

-S-T-
2009-02-03, 10:36
Vad är det för idioter som rekommenderar knäböj och benpress? Märks verkligen att det är rena kvacksalvare som uttalar sig hej vilt här med risk för att skada personens hälsa allvarligt.

Be din läkare om en remiss till en sjukgymnast som kan hjälpa dig med övningar för just DINA behov. I övrigt skulle jag själv inte så mycket som ens titta på knäböj och liknande. Gör lätta övningar med din egen kroppsvikt som motstånd.

Typ knäböj?

Fetknoppen
2009-02-03, 13:25
Jag var hos en läkare (ortoped och kirurg som arbetat mycket med idrottare) för några veckor sedan för att få en diagnos angående mina smärtande knän, och enligt honom är det inga som helst funktionella fel på mina knän - däremot är benmuskulaturen minst sagt "dålig". Så jag behöver bygga benmuskler, men hur gör jag det utan att få ont? Hur tränar de som t.ex. legat till sängs länge p.g.a. sjukdom och behöver stärka/träna upp benmusklerna igen?

Innan du får hjälp måste vi ju veta vad som är fel. Då inga skador fanns i lederna kanske diagnosen blev "femuropatellära besvär"?

Om så är fallet så är enda lösningen att bygga muskler och öka cirkulationen i muskulaturen/knäleden. Smärta under träning är inte farligt, men naturligtvis obehagligt. Man kan iså fall förhindra att knäskålen glider iväg åt sidan genom att med tape fixera den på sin plats under dina träningspass. Tapen minskar alltså smärtan genom att hålla knäskålen på plats.

Fetknoppen
2009-02-03, 13:32
Hela den här tråden är galen. Man kan inte ge någon råd om behandling om man inte med säkerhet vet vad som är fel, och något är verkligen fel om man drabbas av smärta vid vardagliga sysslor och träning. Det kan faktiskt vara så att knäna är skadade men att läkaren inte hittade felet.

Tråden kan jämföras med att lämna in bilen på verkstaden och låta mekanikern byta ventiltätningarna utan att undersöka om de verkligen är skadade, bara för att ventiltätningarna ibland går sönder. Hur länge skulle den verkstaden gå med vinst tror ni?

tsp
2009-02-03, 17:35
tsp: Vad är du själv för idiot som kallar folk för idioter? Hon har redan varit hos läkare och diagnosticerats som skadefri. Hon har redan fått rådet att gå till en sjukgymnast om hon känner sig oerfaren (vilket hon inte gör, hon har träningserfarenhet). Hon har antagligen ont för att musklerna helt enkelt är för svaga. Sist jag kollade är knäböj en bra övning för att stärka benen, bålen och i princip allt däremellan. Hon har även fått rådet att köra så lätta knäböj att det inte gör ont för att gradvis öka.

Varför tror folk att så fort man säger "knäböj" så menar man maxning på 2x kroppsvikten?

Knäböj med vikt (även mycket lätt vikt) har hög skaderisk om den utförs felaktigt och belastar oavsett utförande knäna ganska bra. Knäböj är enligt mig inte en rehab-övning även om det är en mycket bra övning annars.

Din sista mening bryr jag mig inte ens om att svara på..

Typ knäböj?

Med endast sin egen kroppsvikt som motstånd, ja eventuellt.

Jorgen
2009-02-03, 17:39
hela den här tråden är galen. Man kan inte ge någon råd om behandling om man inte med säkerhet vet vad som är fel, och något är verkligen fel om man drabbas av smärta vid vardagliga sysslor och träning. Det kan faktiskt vara så att knäna är skadade men att läkaren inte hittade felet.

Tråden kan jämföras med att lämna in bilen på verkstaden och låta mekanikern byta ventiltätningarna utan att undersöka om de verkligen är skadade, bara för att ventiltätningarna ibland går sönder. Hur länge skulle den verkstaden gå med vinst tror ni?

+1!

Eva
2009-02-03, 21:43
Jag litar på min läkare som säger att enda felet är dålig benmuskulatur som alltså måste tränas/byggas upp. Gymmet kan förhoppningsvis hjälpa till med ett lämpligt träningsprogram, annars får jag vända mig till en sjukgymnast. Tack igen för alla råd!

Jorgen
2009-02-03, 21:45
Är det inte en specialist så hade jag inte litat på läkaren. Jag tycker att du skall skaffa en "second opinion" hos någon annan först.

Eva
2009-02-04, 07:59
Läkaren är otoped och kirurg med lång erfarenhet av att behandla idrottare. Han har rykte om sig att vara duktig just på knän, så jag litar faktiskt på honom. Annars vore det helt riktigt en bra idé att låta någon annan undersöka knäna också.