handdator

Visa fullständig version : Kokt flÄskstek?


_Robbie_
2009-01-31, 17:26
Jag älskar revben eller fläskkarré när den är kokt i samband med en grönsakssoppa. Köttet smälter i munnen och det finns inga tecken på seghet.

Nu har jag köpt en fläskstek av pic-nicbog. Fläsk som fläsk tänkte jag i förhoppning om att köttet ska bli lika saftigt och gott av kokningen som vid fläskkarré och revben.

Tänkte snart koka den så länge som de krävs. Blir den seg?

Tolkia
2009-01-31, 19:27
Inte om du kokar den tillräckligt länge. Konsultera en kokbok, eller någon du känner som är bra på att koka kött (man brukar kunna fråga mormorsgenerationen om inte annat).

1684_
2009-01-31, 20:57
Mamma har kokat fläskstek som vi ska äta imorn :P hyper gott.

_Robbie_
2009-01-31, 20:58
DET BLEV FANTASTISKT!

Älskar köttet. Smälter i munnen.

Det fick koka med soppan ganska länge. 1-2 timmar.

Trance
2009-01-31, 21:49
Recept?

_Robbie_
2009-01-31, 22:22
Recept?


Nja väldigt enkelt. Inget speciellt egentligen.

(Öka alla ingredienser efter tycke)

Fläskkött (flaskkarré eller fläskstek) cirka 800-1000 gram vilken storlek som helst går bra. Gjorde sist en soppa på 150 gram fläskkarré.

Ingredienser:
2 rivna morötter
1/2-1 halv liten riven kålrot
1 riven palsternacka
5-10cm hackad purjolök
en handfull hackad blekselleri
Salt
Peppar
Buljongtärning
Franska kryddor

(Ett bra mått på hur mycket av enskild grönsak man ska ha är att varje grönsaksdel skall vara ungefär en näve.) Pröva dig fram beroende på hur stor soppan ska vara och hur matig du vill att den ska vara.

eventuellt:
Ris eller makaroner

Fyll en kastrull med vatten så att den täcker köttbiten. Salta.
Låt köttet koka upp och sjud på medelhög värme samtidigt som du plockar bort skummet som kommer fram. När skummet e borta tillsätt en grönsaksbuljongtärning. Peppra och krydda lite smått med franska kryddor.
Låt sedan köttet sjuda i cirka 1 timme på medelvärme. Tillsätt alla de rivna och hackade grönsakerna. Låt sjuda i 15 minuter. Stäng av värmen.
Ta fram ett glas och fyll 1/3 med soppspadet. Tillsätt en gula av ett ägg. Häll i 2 dl creme fraiche. Blanda ihop allt detta i glaset så att alla klumpar försvinner (av creme fraichen). Häll sedan i detta i kastrullen med soppan och rör om.

Om du vill göra soppan lite matigare så kan du tillsätta kokta makaroner eller annan passande pasta i tallriken innan du häller på soppan.

En annan variant är att hälla i cirka 0,5 dl (beroende på hur stor soppan är) rått ris i soppan i samband med att grönsakerna tillsätts.

Vill du förvandla soppan till en god TOMAT-soppa, tillsätt en burk krossade tomater samtidigt som du tillsätter grönsakerna.

Handcuff
2009-01-31, 22:48
Ett litet sidospår...

Klarar något näringsämne av långkok egentligen...särskilt de värmekänsliga borde åka storstryk :Virro

Tolkia
2009-01-31, 23:18
Tja, makronäringsämnen och mineraler klarar uppvärmningen i alla fall. Värmekänsliga vitaminer lär inte klara kokningen lika bra, men det lär inte vara något problem så länge soppa inte är det enda man livnär sig på.