handdator

Visa fullständig version : Råa ägg


Cloud
2009-01-24, 21:26
Hej! Jag har letat en del om detta, men icke funnit tillräckligt!

Jag undrar hur det kan komma sig att man tillgodogör sig proteinet i rått ägg sämre (hälften?) än i stekt/kokt ägg.

Jag läste att det det fanns något som kallas avidin och biotin. När man äter ett rått ägg ska avidin då tydligen bindas till biotinet och på så sätt blir både avidin och biotin otillgängliga för kroppen. Detta ska motverkas genom att koka ägget vilket denaturerar avidin och det kan således inte längre binda till biotin.

Men saltsyran i magsäcken denaturerar ju också protein. Har det då någon betydelse om proteinet denatureras innan det kommer ner i magsäcken eller inte?

Såhär har jag uppfattat det, men faktan har jag hittat på diverse forum och försökt pussla ihop själv.

//Gustav

King Grub
2009-01-24, 21:30
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/128/10/1716

http://ajpgi.physiology.org/cgi/content/full/277/5/G935

Strukturella förändringar i proteinmolekylen vid upphettning, vilket tillåter enzymerna att lättare nå peptidbindningarna.

Eddie Vedder
2009-01-24, 22:35
http://traningslara.se/blogg/raa-agg-macho-coolt-och-smidigt-men-bra/

Cloud
2009-01-26, 22:35
Tack så mycket :) Jättebra studier och jättebra blogginlägg!

//Gustav