MrDiet
2009-01-18, 13:09
Mjölk- hur ska den drickas för att hälsosam?
Vi svenskar har ju genom historien druckit, sett till omvärlden, stora mängder mjölk och utvecklat förmågan att spjälka laktos. Sedan 1980-talet har konsumtionen minskat med drygt 30 % medan det dricks allt mer i europeiska länder som Spanien, Finland och Holland. I dessa länder och i övriga Europa dricker man fetare mjölk, vanligtvis 4,2-4,4 % det varierar beroende på årstiden.
En skara av svenskarna, bl a en del på forumet, har emellertid allt eftersom fettet reducerats ökat konsumptionen då man tror sig löpa mindre risk att bli tjock. Är då en konsumption på 1-2 liter om dagen hälsosam ur ett längre perspektiv?
Några saker jag undrar över:
Mellan, lätt och mini innehåller ju alla syntetiska vitaminer. Innebär det att de tas upp sämre än i naturlig form? Kan de lösas om man äter fett till måltiden?
Ur träningssynpunkt bör det väl vara fördelsaktigt för den som vill hålla formen att dricka fet mjölk (i rätt mängd givetvis, typ tre glas om dagen) då det fördröjer nedbrytningen av kolhydrater som intas efter träningen samtidigt som blodsockret stabiliseras?
En stor mjölkkonsumption innebär ju ett stort a-vitaminintag som sägs ge benskörhet. Hur stor påverkan har mjölk? I mitt fall tillfredställer jag så gott som hela behovet utan mjölk. För att inte överdriva näringsintaget kanske tre glas fet mjölk är bättre på så sätt att man känner sig mer mätt, dricker mindre och jämfört med näringsinnehållet i lättvarianterna får i sig något mindre näring/100g?
De som propagerar för HLCF och "den naturliga maten" påstår ju att homogeniserad mjölk ska undvikas då fettet är "onaturligt". Vad är i sådana fall fördelarna med icke homogeniserad gammaldagsmjölk?
Är mjölkfettet trots att det innehåller mycket mättat fett hälsosamt? Det innehåller ju fettsyran CLA som sägs bidra till att ämnen som bildar fria radikaler i blodet ökar och dessutom minskad insulinkänslighet. Vissa påstår t o m att det ger lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Vad vet eller tro ni?
Två glas gammaldagsmjölk om dagen kompletterat med kalciumrika livsmedel som ost, yoghurt och nötter är väl ändå ganska ok i en i övrigt varierad kost? Dricker för tillfället enbart minimjölk, men funderar på att börja med gammaldagsmjölk...
Vi svenskar har ju genom historien druckit, sett till omvärlden, stora mängder mjölk och utvecklat förmågan att spjälka laktos. Sedan 1980-talet har konsumtionen minskat med drygt 30 % medan det dricks allt mer i europeiska länder som Spanien, Finland och Holland. I dessa länder och i övriga Europa dricker man fetare mjölk, vanligtvis 4,2-4,4 % det varierar beroende på årstiden.
En skara av svenskarna, bl a en del på forumet, har emellertid allt eftersom fettet reducerats ökat konsumptionen då man tror sig löpa mindre risk att bli tjock. Är då en konsumption på 1-2 liter om dagen hälsosam ur ett längre perspektiv?
Några saker jag undrar över:
Mellan, lätt och mini innehåller ju alla syntetiska vitaminer. Innebär det att de tas upp sämre än i naturlig form? Kan de lösas om man äter fett till måltiden?
Ur träningssynpunkt bör det väl vara fördelsaktigt för den som vill hålla formen att dricka fet mjölk (i rätt mängd givetvis, typ tre glas om dagen) då det fördröjer nedbrytningen av kolhydrater som intas efter träningen samtidigt som blodsockret stabiliseras?
En stor mjölkkonsumption innebär ju ett stort a-vitaminintag som sägs ge benskörhet. Hur stor påverkan har mjölk? I mitt fall tillfredställer jag så gott som hela behovet utan mjölk. För att inte överdriva näringsintaget kanske tre glas fet mjölk är bättre på så sätt att man känner sig mer mätt, dricker mindre och jämfört med näringsinnehållet i lättvarianterna får i sig något mindre näring/100g?
De som propagerar för HLCF och "den naturliga maten" påstår ju att homogeniserad mjölk ska undvikas då fettet är "onaturligt". Vad är i sådana fall fördelarna med icke homogeniserad gammaldagsmjölk?
Är mjölkfettet trots att det innehåller mycket mättat fett hälsosamt? Det innehåller ju fettsyran CLA som sägs bidra till att ämnen som bildar fria radikaler i blodet ökar och dessutom minskad insulinkänslighet. Vissa påstår t o m att det ger lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Vad vet eller tro ni?
Två glas gammaldagsmjölk om dagen kompletterat med kalciumrika livsmedel som ost, yoghurt och nötter är väl ändå ganska ok i en i övrigt varierad kost? Dricker för tillfället enbart minimjölk, men funderar på att börja med gammaldagsmjölk...