handdator

Visa fullständig version : Gammaldagsmjölk bra eller anus?


MrDiet
2009-01-18, 13:09
Mjölk- hur ska den drickas för att hälsosam?

Vi svenskar har ju genom historien druckit, sett till omvärlden, stora mängder mjölk och utvecklat förmågan att spjälka laktos. Sedan 1980-talet har konsumtionen minskat med drygt 30 % medan det dricks allt mer i europeiska länder som Spanien, Finland och Holland. I dessa länder och i övriga Europa dricker man fetare mjölk, vanligtvis 4,2-4,4 % det varierar beroende på årstiden.

En skara av svenskarna, bl a en del på forumet, har emellertid allt eftersom fettet reducerats ökat konsumptionen då man tror sig löpa mindre risk att bli tjock. Är då en konsumption på 1-2 liter om dagen hälsosam ur ett längre perspektiv?

Några saker jag undrar över:

Mellan, lätt och mini innehåller ju alla syntetiska vitaminer. Innebär det att de tas upp sämre än i naturlig form? Kan de lösas om man äter fett till måltiden?

Ur träningssynpunkt bör det väl vara fördelsaktigt för den som vill hålla formen att dricka fet mjölk (i rätt mängd givetvis, typ tre glas om dagen) då det fördröjer nedbrytningen av kolhydrater som intas efter träningen samtidigt som blodsockret stabiliseras?

En stor mjölkkonsumption innebär ju ett stort a-vitaminintag som sägs ge benskörhet. Hur stor påverkan har mjölk? I mitt fall tillfredställer jag så gott som hela behovet utan mjölk. För att inte överdriva näringsintaget kanske tre glas fet mjölk är bättre på så sätt att man känner sig mer mätt, dricker mindre och jämfört med näringsinnehållet i lättvarianterna får i sig något mindre näring/100g?

De som propagerar för HLCF och "den naturliga maten" påstår ju att homogeniserad mjölk ska undvikas då fettet är "onaturligt". Vad är i sådana fall fördelarna med icke homogeniserad gammaldagsmjölk?

Är mjölkfettet trots att det innehåller mycket mättat fett hälsosamt? Det innehåller ju fettsyran CLA som sägs bidra till att ämnen som bildar fria radikaler i blodet ökar och dessutom minskad insulinkänslighet. Vissa påstår t o m att det ger lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Vad vet eller tro ni?

Två glas gammaldagsmjölk om dagen kompletterat med kalciumrika livsmedel som ost, yoghurt och nötter är väl ändå ganska ok i en i övrigt varierad kost? Dricker för tillfället enbart minimjölk, men funderar på att börja med gammaldagsmjölk...

Sverker
2009-01-18, 14:30
Fördelen med gammaldags mjölk som inte är homogenicerad är att fettet stiger till ytan och man kan dricka grädden.



Vad man gör med fettet spelar ingen roll. Oavsett hur finfördelat fettet är så kommer fettet att klumpa ihopsig till större droppar för att därefter pånytt sönderdelas m h a gallsalter och lipaser.



De fettlösliga vitaminerna tillsätts lösta i en matolja. Vi tar upp det fettet och vitaminerna följer med.

King Grub
2009-01-18, 14:38
Mellan, lätt och mini innehåller ju alla syntetiska vitaminer. Innebär det att de tas upp sämre än i naturlig form?

Nej.

Eddie Vedder
2009-01-18, 15:25
De som propagerar för HLCF och "den naturliga maten" påstår ju att homogeniserad mjölk ska undvikas då fettet är "onaturligt". Vad är i sådana fall fördelarna med icke homogeniserad gammaldagsmjölk?

LCHF, inte HLCF.;) Jag tror inte de propagerar för att fettet i homogeniserad mjölk skulle vara mer onaturligt faktiskt, dock är ju LCHF:are inga lättmjölkdrickare direkt.:)

Gammaldags mjölk är suveränt god tycker jag själv. Mjölken är god att dricka och när den är uppdrucken kvarstår det underbara lagret av ren grädde i toppen av paketet....*drool**drool*

Är mjölkfettet trots att det innehåller mycket mättat fett hälsosamt? Det innehåller ju fettsyran CLA som sägs bidra till att ämnen som bildar fria radikaler i blodet ökar och dessutom minskad insulinkänslighet. Vissa påstår t o m att det ger lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Vad vet eller tro ni?


Personligen tror jag definitivt att mjölkfettet är hälsosamt. Jag känner överhuvudtaget ingen som helst oro över att äta mättat fett och just mjölkfettet har ju faktiskt tillskrivits ytterligare fördelar i litteraturen som du själv påpekar.

Om du funderar över att börja dricka några glas Gammaldags mjölk om dagen kan jag bara rekommendera dig att fullfölja den funderingen.:thumbup:

mikaelj
2009-01-18, 21:36
Vad jag förstått handlar det snarare om kaseinproteinet som får en knasig form, inte så mycket om fettet i sig.

Tolkia
2009-01-18, 22:44
Men proteinet denatureras ju i vilket fall som helst i magsäcken?