handdator

Visa fullständig version : Löparskor med hög häl sämre för knä?


the dutch lumberjack
2009-01-06, 01:22
Det påpekas mycket att man ska köra knäböj utan planka under hälen eftersom belastningen på knäet ökar.

Hur är det egentligen med löparskor som har en högre dämpande häl som får foten att vinklas framåt likt den stod på en planka?

Är det bättre för knäet att löpa med platta skor även om dem dämpar sämre?

//Erik

LadyG
2009-01-06, 01:26
Först trodde jag du skulle springa i högklackat! Jösses.

Landar du på mellanfoten eller framfoten lär nog inte dämpningen i hälen spela någon större roll, och landar du på hälen vill du nog ha dämpningen där (den trycks antagligen ihop en del av trycket när du landar), men jag bara gissar. Någon som kan mer om skor kan säkert svara med säkerhet.

aelgen
2009-01-06, 08:18
utan att ha någon vetenskaplig fakta för att stödja det jag säger tror jag följande:
När du kör knäböj har du ju en tyngre belastning som ökar risken för skador vid en felaktig böj, exempelvis på planka. När du springer så är ju det mer en naturlig rörelse som kroppen är byggd för, dock är våran kropp gjord för att springa i gräs och jord, inte asfalt. Därför blir det ett slitage efter lång tids landande på hård mark som betong eftersom det inte blir någon fjädring i marken du landar på. Därför är det bättre med upphöjda skor (förutsatt att uphöjningen är till för att komprimeras som stötdämpare!) eftersom de bidrar med en viss fjädring som marken inte gör.
Om du nu springer på framfoten hela tiden spelar detta mindre roll eftersom du får mer naturlig fjädring varje gång framfoten landar och trycks ner inför nästa steg.

Ja, hoppas nu det där var förståeligt. Jag kan ju iofs ha helt fel, men jag skulle säga att man verkligen inte bör springa i helt platta skor om man springer länge och ofta.