handdator

Visa fullständig version : Hur tar man bort strömbrytaren? (Bild)


Torwald
2009-01-02, 22:19
Vill ersätta min strömbrytare med en dimmer, som jag har införskaffat. Det borde väl inte vara så svårt, tänkte jag. Det börjar dock dåligt, och jag får inte ens bort den gamla strömbrytaren. Såhär ser det ut när jag tagit bort knappen:

http://img396.imageshack.us/img396/9584/photo38pl0.jpg

Det sitter ju inte ens några skruvar? Den sitter som berget, och någonstans på mitten är det, för i alla hörnen går det att benda ut den cirka en centimeter. Jag känner mig som Einstein on E just nu, men skulle ändå uppskatta lite hjälp.

trebby
2009-01-02, 22:23
Glöm nu inte först att koppla bort strömmen till den där brytaren.

Sitter ju som ett lock inuti ramen runt själva tryckknapparna, den ska gå att ta loss, sen ska det gå bra att bara lossa på ramen.

Sen sitter det nog två skruvar som spänner brytaren i dosan innanför.

Torwald
2009-01-02, 22:26
Jorå, klart jag stänger av strömmen först! :)

Det går dock inte att lossa på ramen verkar det som, om jag inte är helt åt fanders klantig. Jag tog en liten skruvmejsel och försökte benda loss den men den verkar sitta fast i plastsakerna i mitten. Det syns på bilden ganska bra, om man tittar efter, och den tunna plastbiten som sitter över själva brytaren fick jag inte heller loss.

Jag måste ju verkligen vara helt efter. Tur att brytaren är idiotsäker i alla fall.

Jelp?

Timmi
2009-01-02, 22:33
Det är inte så att det är små skruvar i de två diagonalt sittande hålen på mittrektangeln?

Torwald
2009-01-02, 22:38
Nej, men däremot sitter det skruvar under plastbiten men den tror jag inte håller fast skärmen.

NU LÖSTE JAG DET!

De böjda plastbitarna i mitthöjt var små sprintar. Tryckte på en och då lossade den. Smidigt, nu ser det ut som att jag kan lösa det här!

Timmi
2009-01-02, 22:40
:thumbup:
Klart bra jobbat!

fdsl
2009-01-02, 22:46
Det är inte så att det är små skruvar i de två diagonalt sittande hålen på mittrektangeln?

över det vänstra hålet och under det högra sitter 2 plast clips bänd dom utåt då låssnar mitt delen och ramen då kommer du åt skruvarna offtast 4 st behöver ej lossas helt släpp dom lite vrid 1 cm dra ut

Torwald
2009-01-02, 22:55
Alright!

Ok, flickor och pojkar, nu behöver jag kopplingshjälp. Bruksanvisningen var inte idiotanpassad, och jag vill helst inte elda upp lägenheten.

Det finns fyra anslutningspunkter på kopplingsplinten (säger man så?). En är markerad med en våg med en pil igenom. De följande två är markerade med varsin rakt nedåtgående pil, och den sista med ett stort X.

I hålet i väggen finns det en brun och en svart kabel, och det gjorde mig lite förvirrad. Brun är väl fas, och jag antog att det inte skulle finnas någon jord (som väl brukar vara gröngulrandig?). Betyder det att den svarta är nollan? Jag trodde de skulle vara blå.

Några tips? :)

Torwald
2009-01-02, 22:56
över det vänstra hålet och under det högra sitter 2 plast clips bänd dom utåt då låssnar mitt delen och ramen då kommer du åt skruvarna offtast 4 st behöver ej lossas helt släpp dom lite vrid 1 cm dra ut

Tack, jag insåg detta! Funkade perfekt.

Torwald
2009-01-02, 23:02
Det här är min intuition:
Brun till vågen med sned pil igenom, och svart till rakt nedåtgående pil.

Vad tror ni om det?

fdsl
2009-01-02, 23:04
Alright!

Ok, flickor och pojkar, nu behöver jag kopplingshjälp. Bruksanvisningen var inte idiotanpassad, och jag vill helst inte elda upp lägenheten.

Det finns fyra anslutningspunkter på kopplingsplinten (säger man så?). En är markerad med en våg med en pil igenom. De följande två är markerade med varsin rakt nedåtgående pil, och den sista med ett stort X.

I hålet i väggen finns det en brun och en svart kabel, och det gjorde mig lite förvirrad. Brun är väl fas, och jag antog att det inte skulle finnas någon jord (som väl brukar vara gröngulrandig?). Betyder det att den svarta är nollan? Jag trodde de skulle vara blå.

Några tips? :)

vågen med pil igenom skall till lampan fasen till vilken somhelst av dom raka pilarna x andvänds ej är det en äldre instalation är fasen svart är det ny draget kan den vara brun du måste mäta för att vara säker

Torwald
2009-01-02, 23:08
Har inget att mäta med är jag rädd. Det värsta som kan hända borde väl vara att säkringen går? Elen är rätt nydragen (skåpet är nytt och fint med automatsäkringar). Betyder det att jag ska räkna med att fasen är brun och att den svarta är nolla?

Hittade kopplingsschemat förresten, det är på sida två i den här:
http://www.schneider-electric.se/Downloads/ELJO_RH/ERH_Ljusreglering.pdf

Torwald
2009-01-02, 23:15
Ok jag har ju fattat så mycket att fasen ska in på nedåtgående pil och att den andra kabeln ska till vågen.

Om jag chansar borde väl bara säkringen gå om det blev fel?

rQx
2009-01-02, 23:21
Inget lär hända om du kopplar fel, bara att lampan kanske inte tänds eller möjligtvis dimmern går i sönder. Har svårt att tro att säkringen går.

Öppna ett uttag och se vilken färg som finns där, rimligtvis borde det vara fasfärgen, om du har tid/ork/lust

Torwald
2009-01-02, 23:30
Dimmern kostade ju femhundra spänn så det vore ju trist om den dog! Faen vad irriterande att man inte har någon multimeter hemma. Säkert att dimmern kan paja? Switchar ju hellre en automatsäkring än köper en ny dimmer om man säger så.

Jag är ju helt borta på beteckningar, som ni märker, men på den gamla strömbrytaren är det kopplat såhär nu:

http://img241.imageshack.us/img241/6417/photo39cn1.jpg

Hoppas att det går att se något på bilden.

rQx
2009-01-02, 23:31
Enligt bilden är det brun som är fas eller "L" som det står på framsidan?

Torwald
2009-01-02, 23:35
Jag gjorde en liten googling, och på nyare installationer är väl brun lagstadgad fas? Det verkar ju rimligt i så fall. Kände inte till att L var fas, men tack för upplysningen.

rQx
2009-01-02, 23:35
Och nej, jag tror egentligen inte dimmerna pajjar, men jag vill inte sitta här och säga "jo tjena plugga i det" :D

rQx
2009-01-02, 23:36
Jag gjorde en liten googling, och på nyare installationer är väl brun lagstadgad fas? Det verkar ju rimligt i så fall. Kände inte till att L var fas, men tack för upplysningen.

Ja det ska vara brun fas idag. Allt enl. EU :)

Torwald
2009-01-02, 23:52
Tack för hjälpen! Kopplade in det nu, och jag dog inte och inget exploderade. Däremot funkade inte dimmern, utan bara av- och påfunktionen. Dessutom tycker jag att lampan lyser svagare än tidigare, och flimrar svagt. Kan det vara fel på dimmern?

rQx
2009-01-02, 23:57
Hm, wierd, är det en glödlampa du ska dimra?

Vitamin
2009-01-03, 00:00
Vad är det för ljuskälla du ska dimmra? Är det glödljus och vad för sorts dimmer har du köpt?

Torwald
2009-01-03, 00:17
En glödlampa är det. Ska jag vara riktigt ärlig har jag inte köpt den nu utan för skitlänge sen, och jag minns inte riktigt vad jag hade den till. Det var inget lågprismärke så jag antog att det var ok att använda den. Det fanns två plintar för fas om det säger något om dimmertypen? Alla tekniska specifikationer finns här (ATD 630):
http://www.schneider-electric.se/Downloads/ELJO_RH/ERH_Ljusreglering.pdf (Sida 1 och 2)

Fasen nu såg jag att glödlampan bara var på 40W och att min dimmermodell lämpar sig för 60-630W. Kan det vara anledningen till att den beter sig så underligt?

Det känns ju lite mörkt utan lampa, kan dimmern ta skada av att jag använder 40Wlampan någon dag tills jag har köpt en ny glödlampa?

rQx
2009-01-03, 00:20
Det kan det kanske vara iom att en dimmer använder frekvensen vid dimning :)
Har jag för mig i alla fall? :D

Torwald
2009-01-03, 00:26
Det låter knasigt, jag trodde helt enkelt att det berodde på att lasten var för liten. Hur det fungerar ska jag inte ens låtsas som att jag förstår. Verkar som att fladdrande ljus verkar vara förknippat med för svaga laster, men jag har inte riktigt kunna ta reda på om det kan skada dimmern. Får väl hålla mig med lampan släckt och köpa lampa imorgon.

Har det någon betydelse om jag köper en lågenergilampa för att ersätta den? Tänkte eftersom att det tekniskt sett väl snarare är ett litet lysrör.

rQx
2009-01-03, 00:33
Känns mest som jag sitter och chansar här jag också faktiskt.

Ska du ha en lågenergilampa måste dimmern vara kompatibel med lågenergilampa. Samtidigt som lågenergilampan du använder måste vara kompatibel med att kunna dimras.

Torwald
2009-01-03, 00:38
Ok då skiter jag nog i det. Är lågenergilampor induktiva laster eller funkar de som vanliga glödlampor? Om det är det förra så är det nog korrekt att hålla sig till vanlig glödlampa eller halogenlampor, right?

rQx
2009-01-03, 00:40
Jag tror den är induktiv ja. Beroende på var du ska ha lampan så kan du fundera över LED istället också.

Torwald
2009-01-03, 00:42
Har inte riktigt bestämt hur jag ska ha lampan än. Nu sitter den mitt i rummet, men jag funderar på att tänka om :) Ok, om den är induktiv så kör jag med miljöbovslampa tills jag kommer på något smartare. Eftersom att den här tråden glidit ifrån ämnet en aning så startar jag nog en ny om det inte fungerar med en starkare lampa.

Zqvirk
2009-01-03, 00:44
LED är inte alltid så fruktansvärt dimmringsbart.

Hur sa du att du hade kopplat in dimmern?

Torwald
2009-01-03, 00:45
Stort tack för hjälpen, förresten!

rQx
2009-01-03, 00:45
btw forget the LED kom på att du ska dimra den, sry.. Ja gör det :)

Torwald
2009-01-03, 00:46
LED är inte alltid så fruktansvärt dimmringsbart.

Hur sa du att du hade kopplat in dimmern?

Det blev brunt till vågen med en pil igenom och svart till raka pilen. Det sitter dock en 40Wlampa i nu, och dimmern är specad för 60-630W. Det är en vanlig glödlampa och inget annat just nu.

Torwald
2009-01-03, 00:47
Alright glömmer LED. Men halogenlampor är väl dimbara?

Zqvirk
2009-01-03, 00:47
Aha, testa att skifta dom, brun (fas) till en av dom raka pilarna och svart till pilen med vågen. Då tror jag att det funkar. :)

Vid enpolig koppling ska fasen kopplas in på någon av pilarna märkt med *rak pil*.

rQx
2009-01-03, 00:48
Alright glömmer LED. Men halogenlampor är väl dimbara?

Men fördel, ja! En Halogen hyller väldigt mycket längre om man dimmar ner den bara en liten bit.

Zqvirk
2009-01-03, 00:48
Alright glömmer LED. Men halogenlampor är väl dimbara?

Borde dom vara. Men tänk på att halogen blir inihelvetes varmt.

rQx
2009-01-03, 00:49
Aha, testa att skifta dom, brun (fas) till en av dom raka pilarna och svart till pilen med vågen. Då tror jag att det funkar. :)

men dao, var det inte så du sa du kopplat Thorwald? :D

agazza
2009-01-03, 00:51
Det blev brunt till vågen med en pil igenom och svart till raka pilen. Det sitter dock en 40Wlampa i nu, och dimmern är specad för 60-630W. Det är en vanlig glödlampa och inget annat just nu.

Där har du problemet, hade samma problem i min lägenhet för jag hade endast 50watt belastning men dimmern hade minimum på 60, då gick det bara att tända och släcka.

För mig iaf.

Zqvirk
2009-01-03, 00:53
Där har du problemet, hade samma problem i min lägenhet för jag hade endast 50watt belastning men dimmern hade minimum på 60, då gick det bara att tända och släcka.

För mig iaf.

Fast kikar man lite på specen står det såhär: Glödljus: 40-315W resp 60-630W

Inte helt säker på vad som menas dock.

agazza
2009-01-03, 00:54
Fast kikar man lite på specen står det såhär: Glödljus: 40-315W resp 60-630W

Inte helt säker på vad som menas dock.

För mig löstes det hela genom att jag kopplade in en till lampa på iaf.

Men jag vill dock påpeka det igen att jag kan inte ett piss om detta även fast jag gått el i 3 år :smash:

Torwald
2009-01-03, 01:18
Aha, testa att skifta dom, brun (fas) till en av dom raka pilarna och svart till pilen med vågen. Då tror jag att det funkar. :)
Jag skrev fel, fasen går såklart till en av de raka pilarna! Annars hade det väl inte lyst över huvud taget?
Men fördel, ja! En Halogen hyller väldigt mycket längre om man dimmar ner den bara en liten bit.
Ah, nice. Jag har alltid levt under inbillningen att lamporna slets hårdare när man dimmade dem, men det kanske är ren lögn och/eller inte ens sant för halogenlampor?
men dao, var det inte så du sa du kopplat Thorwald? :D
Man jooo :D
Där har du problemet, hade samma problem i min lägenhet för jag hade endast 50watt belastning men dimmern hade minimum på 60, då gick det bara att tända och släcka.

För mig iaf.
Ah, perfekt! Testar first thing imorgon. Tyckte ändå att min 40wattare var alldeles för svag.
Fast kikar man lite på specen står det såhär: Glödljus: 40-315W resp 60-630W

Inte helt säker på vad som menas dock.
De syftar på de olika modellerna. De pratar om ATD 315 och ATD 630 samtidigt, och det är ATD 630 jag har.
För mig löstes det hela genom att jag kopplade in en till lampa på iaf.

Men jag vill dock påpeka det igen att jag kan inte ett piss om detta även fast jag gått el i 3 år :smash:
Låter rimligt, men jag har ingen lampa till att koppla in tror jag. Eller rättare sagt, det finns ett uttag till men vet inte ens om det är inkopplat. Om det skulle vara det, är det bara att köra på? och hänga på en till lampa så länge det inte överstiger 630W totalt?

agazza
2009-01-03, 01:27
Låter rimligt, men jag har ingen lampa till att koppla in tror jag. Eller rättare sagt, det finns ett uttag till men vet inte ens om det är inkopplat. Om det skulle vara det, är det bara att köra på? och hänga på en till lampa så länge det inte överstiger 630W totalt?

Jupps

HajduMan
2009-01-03, 02:12
är det lönt att du dimmrar en 40 watts lampa? :laugh:

palme
2009-01-03, 02:38
Shit den här tråden gav mig mardrömmar :(

Torwald
2009-01-03, 08:48
är det lönt att du dimmrar en 40 watts lampa? :laugh:
Jag har väl inte påstått att jag inte ska byta ut hela taklampan mot något annat?

Torwald
2009-01-03, 08:49
Shit den här tråden gav mig mardrömmar :(

På vilket sätt? Är du avundsjuk för att det tog mig fem minuters googling att lära mig det som tog dig tre års elgymnasium?

hahavaffan
2009-01-03, 10:39
Jag har en gammal dimmer som alltid dimmat 6st små 20wattare, och när jag bytte ut de små fula lamporna till en Ikea-rigg med 4 halogenlampor med transformator, så blev det bajs. Snubben i elaffären sa att jag var tvungen att ha en dimmer som kan dimma transformatorer, eller nåt sånt. Nån som vet? Edit: Sen var det väl skillnad på olika transformatortyper också? Detta är en liten, lätt, ingen sån fet med massa bly i.

Zqvirk
2009-01-03, 10:47
Ja, du behöver en speciell dimmer till det. Det lättaste är ju om du skriver upp vad det är för någon transformator (borde finnas märkning på den) och sedan knata ner till elaffären och införskaffa en ny dimmer.

Edit: Det är ingen större skillnad på transformatorer, dom är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vad du behöver är en dimmer som kan dimmra induktiva laster. Det borde stå på dom.

Edit igen: Doh, det finns elektroniska transformatorer, men dom måste man kolla ifall dom klarar av att dimmras.

palme
2009-01-03, 14:06
På vilket sätt? Är du avundsjuk för att det tog mig fem minuters googling att lära mig det som tog dig tre års elgymnasium?

Haha nej du e fett duktig :)