handdator

Visa fullständig version : protein + kolhydrater = anabolism?


[UnTr] freshmint
2008-12-17, 18:13
Som namnet antyder, behövs verkligen kolhydrater efter träningen för att skapa anabolism om protein behovet är tillfredställt?

Är ju rätt säker på att enbart vassle skulle vara tillräckligt för att stimulera anabolism och att tillsatta kolhydrater inte gör någon större skillnad, men jag lyckas inte hitta studien som bekräftade det.

WHITEFOLKS
2008-12-17, 18:19
Om jag inte minns fel så gör kolhydraterna så "tillför" inget eller ytterst lite för proteinsyntes. Absolut största anledningen till att äta kolhydrater är att fylla på muskelglykogenet.

stridis
2008-12-17, 18:29
Om jag inte minns fel så gör kolhydraterna så "tillför" inget eller ytterst lite för proteinsyntes. Absolut största anledningen till att äta kolhydrater är att fylla på muskelglykogenet.

Men det är bättre att kolhydraterna går dit än att de glukogena aminosyrorna används och vips så blev proteinsyntesen lidande...

Sverker
2008-12-17, 18:56
Enligt King Grub så är det enbart EAA som stimulerar proteinsyntesen. De flesta av de glukogena aminosyrorna är de icke essentiella och de fastnar i levern hur man än gör.




Själv har jag lite svårt att begripa hur man ska kunna träna så hårt att proteinsyntesen stimuleras i positiv riktning, utan fulla glykogendepåer i musklerna.

King Grub
2008-12-17, 19:26
Enbart protein eller aminosyror stimulerar proteinsyntesen till fullo vid intag efter styrketräning.

http://www.sportsnutritionworkshop.com/Files/18.SPNT.pdf

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/276/4/E628

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/292/1/E71

Det krävs bara fastenivåer av insulin för att aminosyrorna skall stimulerar proteinsyntesen, och det är inte beroende av kolhydrat, insulin, IGF-I eller tillväxthormon.

The amino acid simulation of anabolism is not dependent on the presence of insulin, IGF-1 (insulin-like growth factor-1) or growth hormone.

Biochem Soc Trans. 2007 Nov;35(Pt 5):1302-5.

if amino acids in amounts capable of causing a maximal response in protein synthesis are given, adding further insulin has no further stimulatory effect on protein synthesis.

Exp Physiol. 2005 Jul;90(4):427-36.

Kolhydrat har en viss effekt på proteinbalansen, men den är minimal i jämförelse med aminosyrornas, och dessutom fördröjd med flera timmar. Plus att det krävs en stor mängd, 100 gram eller så.

http://jap.physiology.org/cgi/content/full/96/2/674

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/293/3/E833

MAXX
2008-12-17, 19:35
Men det är bättre att kolhydraterna går dit än att de glukogena aminosyrorna används och vips så blev proteinsyntesen lidande...

kroppen använder väl kroppsfett som energikälla före det protein man tar in i kosten?

[UnTr] freshmint
2008-12-17, 19:41
Enbart protein eller aminosyror stimulerar proteinsyntesen till fullo vid intag efter styrketräning.

http://www.sportsnutritionworkshop.com/Files/18.SPNT.pdf

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/276/4/E628

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/292/1/E71

Det krävs bara fastenivåer av insulin för att aminosyrorna skall stimulerar proteinsyntesen, och det är inte beroende av kolhydrat, insulin, IGF-I eller tillväxthormon.



Biochem Soc Trans. 2007 Nov;35(Pt 5):1302-5.



Exp Physiol. 2005 Jul;90(4):427-36.

Kolhydrat har en viss effekt på proteinbalansen, men den är minimal i jämförelse med aminosyrornas, och dessutom fördröjd med flera timmar. Plus att det krävs en stor mängd, 100 gram eller så.

http://jap.physiology.org/cgi/content/full/96/2/674

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/293/3/E833

Perfekt, precis vad jag letade efter.

Man tackar ;)

Sverker
2008-12-17, 19:44
kroppen använder väl kroppsfett som energikälla före det protein man tar in i kosten?


Allt protein vi äter, förutom de få gram som vi bygger in som ny muskelmassa, förbränner vi som energi.

stridis
2008-12-17, 20:04
Enligt King Grub så är det enbart EAA som stimulerar proteinsyntesen. De flesta av de glukogena aminosyrorna är de icke essentiella och de fastnar i levern hur man än gör.


Ah, tänkte inte riktigt på det.

MAXX
2008-12-17, 20:10
Allt protein vi äter, förutom de få gram som vi bygger in som ny muskelmassa, förbränner vi som energi.

men när bestämmer sig kroppen att använda kroppsfett som energi i så fall?

WHITEFOLKS
2008-12-17, 20:31
Fett förbränns hela tiden i varierande grad. Det är inte antingen kolhydrater, protein eller fett utan olika sammansättningar kontinuerligt.

Eddie Vedder
2008-12-17, 21:21
men när bestämmer sig kroppen att använda kroppsfett som energi i så fall?

I de flesta lägen då syre finns att tillgå skulle jag säga. Nu är det ju aldrig det ena eller det andra men ytterst förenklat så kan man säga att fett som substrat utnyttjas i högre grad desto mer aerob miljö och låga insulinnivåer.

För övrigt är ju glykogensyntes en anabol effekt så om enbart anabolism i sig är kriteriet (och kravet inte är anabolism i form av muskelproteinsyntes) är ju kolhydrater anabolt.:D

Snakebite
2008-12-17, 22:44
Allt protein vi äter, förutom de få gram som vi bygger in som ny muskelmassa, förbränner vi som energi.

...eller anvander som signalamnen, enzymer samt som antioxidanter i levern osv

Scratch89
2008-12-18, 00:42
Det krävs bara fastenivåer av insulin för att aminosyrorna skall stimulerar proteinsyntesen, och det är inte beroende av kolhydrat, insulin, IGF-I eller tillväxthormon.

Är det undersökt vad det är som styr? Glut-4? Signaler måste ha någon slags budbärare.

Sverker
2008-12-18, 07:12
...eller anvander som signalamnen, enzymer samt som antioxidanter i levern osv

Jag försökte undvika att hamna i diskussioner om att vi har en pool av aminosyror*grr*

Kroppen är i ständig förändring. Varje dag bryts 300 - 400 g protein ned i vår kropp. Samtidigt nybildas ungefär samma mängd protein hela tiden.
Stor omsättning har vi t e x i mag-tarmkanalen där kroppen uppe i bukspottskörteln bildar matspjälkningsenzymer. De utsöndras i tarmen och kommer själva att brytas ned av just matspjälkningsenzymer och absorberas som aminosyror. Ett ständigt kretslopp. Samma sak i immunsystemet. Vi invaderas av ett virus eller en bakterie och systemet start med att bilda antikroppar och lysozymer. När angreppet är borta går system ned i viloläge igen. Överksottet av antikoroppar och lyszymer bryts ned och allt är frid och fröjd.


Kroppen kan inte lagra fria aminosyror. Istället kommer ALLTID en fri aminosyra att deamineras och kolskelettet som är kvar kommer att ramla in i energiomsättningen.
Fyller vi på med 200 g protein ( eg aminosyror ) och proteinsyntesen är i balans med nedbrytningen av protein, kommer det att finnas 200 g aminosyror som simmar runt. Lika säkert som döden kommer aminosyrorna att deamineras och bli till energi. Här finns inga alternativ. En aminosyra måste byggas in i ett protein eller deamineras.



Intressant är att King Grub flera gånger nämner att aminosyror från protein som precis brytits ned i muskelcellen är byggmaterial som ditekt går in i proteinsyntesen efter träningen.

Vad vi behöver göra är bara att ge proteinsyntesen en skjuss med ca 10 g EAA precis innan träningen. Resten sköter sig själv.

King Grub
2008-12-18, 14:28
Är det undersökt vad det är som styr? Glut-4? Signaler måste ha någon slags budbärare.

Histol Histopathol. 2009 Feb;24(2):209-22. Intracellular signalling pathways regulating the adaptation of skeletal muscle to exercise and nutritional changes. (http://www.hh.um.es/pdf/Vol_24/24_2/Matsakas-24-209-222-2009.pdf)