handdator

Visa fullständig version : Bra länk om insulinindex?


eric
2003-07-12, 17:47
Hej

Är det någon som har en bra länk till en sida med insulinindex för olika kolhydratskällor?

/

Eric

King Grub
2003-07-12, 17:50
Finns inte speciellt många bra. Och det är inte bara kolhydrater som har ett insulinindexvärde.

http://www.mendosa.com/insulin_index.htm

http://venus.nildram.co.uk/veganmc/insulin.htm

http://www.thefactsaboutfitness.com/articles/fatloss.htm

Det sista måste man vara medlem för att få läsa hela.

eric
2003-07-12, 18:12
Originally posted by King Grub
Finns inte speciellt många bra. Och det är inte bara kolhydrater som har ett insulinindexvärde.

http://www.mendosa.com/insulin_index.htm

http://venus.nildram.co.uk/veganmc/insulin.htm

http://www.thefactsaboutfitness.com/articles/fatloss.htm

Det sista måste man vara medlem för att få läsa hela.

Tack så mycket!

Jag är lite fundersam när det gäller pitabröd (GI=82), fruktos (GI=27), och minimjök (GI=46). De har ju alla OK GI-värden enligt Pauluns GI-tabeller.

Är det någon som vet insulinindexet på dessa livsmedel?

Är det någon som ha en rimlig förklaring till varför pitabröd har så pass lågt GI som det ändå har trots att det i stort sätt enbart består av vitt mjöl? Är det för att det jäser så lite i förhållande till vanligt bröd? Det är ju jävligt gott att göra olika rätter med pitabröd. Ibland fyller jag de med köttfärs, ibland skinka och ibland kycklingfilér. Lite kesella och keso är också jävligt smarrigt på. Vad tror ni om det som mellanmål?

Tack så mycket

/

Eric

King Grub
2003-07-12, 18:32
Angående fruktos:

"The delusion that fructose is an acceptable form of sugar is quite prevalent in many nutritional circles. These studies are important contributions to the scientific literature that confirms that it is not. Nearly all simple sugars are metabolized quickly and disrupt insulin levels, which contributes to most chronic illness. So don't be fooled-avoid fructose just like you would table sugar as they both cause similar problems.

This doesn't mean that one should avoid fruit, however. Eating small amounts of whole fruit will NOT provide tremendous amounts of fructose and should not be a problem for most people, unless diabetes or obesity is an issue. However, fruit juices, sodas, and other beverages sweetened with fructose should be avoided. "

- Joseph Mercola.

Fruktos har lågt GI och påverkar inte blodsockret speciellt, men tydligen insulinnivåerna.

När det gäller bröd kan du räkna med att II är ganska nära GI. Vitt bröd t ex har både ett GI och ett II på 100.

Peter
2003-07-13, 00:25
Originally posted by King Grub
Angående fruktos:

"The delusion that fructose is an acceptable form of sugar is quite prevalent in many nutritional circles. These studies are important contributions to the scientific literature that confirms that it is not. Nearly all simple sugars are metabolized quickly and disrupt insulin levels, which contributes to most chronic illness. So don't be fooled-avoid fructose just like you would table sugar as they both cause similar problems.

This doesn't mean that one should avoid fruit, however. Eating small amounts of whole fruit will NOT provide tremendous amounts of fructose and should not be a problem for most people, unless diabetes or obesity is an issue. However, fruit juices, sodas, and other beverages sweetened with fructose should be avoided. "

- Joseph Mercola.

Fruktos har lågt GI och påverkar inte blodsockret speciellt, men tydligen insulinnivåerna.

När det gäller bröd kan du räkna med att II är ganska nära GI. Vitt bröd t ex har både ett GI och ett II på 100.

Hmm lite skumt måste jag säga...

Har läst motsatsen överallt. Ett abstract som jag har tillgängligt just nu säger till exempel:

"Eur J Clin Nutr. 1998 Dec;52(12):924-8. Effect of glucose, sucrose and fructose on plasma glucose and insulin responses in normal humans: comparison with white bread.

Lee BM, Wolever TM. Department of Nutritional Science, University of Toronto, Ontario, Canada.

OBJECTIVE: To determine the plasma glucose and insulin responses of various doses of glucose, sucrose, fructose and white bread in normal human subjects. DESIGN: Plasma glucose and insulin were measured before and at various times after 8 subjects ate 13 different test meals in randomized order on separate days after an overnight fast. Test meals consisted of 500 ml of tea or water to which was added either nothing, 25, 50, or 100 g of glucose or sucrose, 25 or 50 g fructose, 50 g glucose plus 50 g fructose, or a 25, 50 or 100 g carbohydrate portion of white bread. The glycaemic (GI) and insulinaemic index (II) values of the sugars were calculated by expressing the incremental areas under the plasma glucose and insulin curves (AUC) after glucose, sucrose and fructose as a percentage of the respective AUC after white bread containing the same amount of carbohydrate. SETTING: University teaching hospital clinical nutrition centre. SUBJECTS: Lean, normal subjects (4 male, 4 female) 21-33 y of age. RESULTS: Plasma insulin responses increased nearly linearly as carbohydrate intake increased from 0 to 100 g, but glycaemic responses increased by only 68% and 38% as carbohydrate intake increased from 25 to 50 g and 50 to 100g, respectively. The GI and II values of glucose, 149+/-16 and 147+/-18, respectively, were significantly greater than those of bread (100; P<0.05), while the values for fructose, 16+/-4 and 22+/-3 were significantly less than those of bread (P<0.001). GI values did not differ significantly from II values. CONCLUSIONS: It is concluded that, in normal subjects, as carbohydrate intake is increased from 0 to 100 g, plasma insulin responses increase at a greater rate than plasma glucose responses. The insulinaemic responses elicited by glucose, sucrose or fructose are similar to those that would be expected from a starchy food with the same glycaemic index."

King Grub
2003-07-13, 07:33
Roligt. :) Jag har också kollat upp en mängd vetenskapliga studier nu på morgonen, och det roliga är att de skiljer sig så pass mycket åt. Inga små skillnader heller, utan helt tvärtemot varandra. En gemensam punkt hos många verkar dock vara att det är tillsammans med glukos som fruktos har en kraftigt insulinhöjande effekt, inte ensamt. En mindre mängd fruktos tillsammans med glukos verkar dock leda till ökad glukostolerans.

Hittade dock en utmärkt artikel:

http://www.nutrition.org/cgi/content/full/131/10/2782S

Fairing II
2003-07-13, 20:04
Mr Carbs ( Peter) kanske även vet svaret varför Italiens & Frankrikes största sportdryckstillverkare byter ut Glukos, Maltodextrin mot Fruktos som bas i sina drycker som mest är avsedda för cyklister.

Har läst hur mycket som helst om Fruktos och allt verkar vara "upp & ner". Fast det är det ju med Soja studier oxå:D

Peter
2003-07-13, 20:17
Japp eftersom det är jag som är utvecklingsansvarig på samtliga större kosttillskottsföretag från Italien och Frankrike vet jag givetvis det...

Nejdå men det verkar som vissa studier pekar på fördelar med fruktos innan och under tävling. Dels på grund av det lägre insulinsvaret och dels på det jämnare blodsocker. Det verkar i vilket fall som helst inte som att alla håller med om åsikten att fruktos bara fyller på levern och därför är värdelöst som energi till musklerna.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11297005&dopt=Abstract

Där pekar man bland annat på eventuella fördelar med fruktosbaserad sportdryck.

Ozz
2003-07-14, 17:21
Kanske nämnts redan och kanske inte tillför diskussionen ngt men...
Fruktos påverkar väl blodsockret först efter det gått in i levern, omvandlats till glukos, lagrats in som glykogen och sen släppas ut när blodsockret behöver höjar.
Därför det ger en långsammare och lugnare höjning av blodsockret. Så man kan väl säga att det funkar som leverglykogen....

*Flash*
2003-07-15, 21:55
Grubben eller nån annan för den delen, finns det inte nåt bra skrivet om insulinindex på svenska nånstans?

King Grub
2003-07-16, 11:15
Originally posted by *Flash*
Grubben eller nån annan för den delen, finns det inte nåt bra skrivet om insulinindex på svenska nånstans?

I princip all medicinsk text ovanför "lekmannanivå" är på engelska.

*Flash*
2003-07-16, 13:20
Jag gissade det :cryout:
Nån kanske kan förklara det för mig då så jag fattar..