handdator

Visa fullständig version : Hur säkra var ni på ert val?


Trytter
2008-12-09, 15:17
Har en fråga som riktar sig till både till de som är färdigutbildade/yrkesverksamma, som de studerande på forumet.
Hur säkra var ni på ert studie/yrkesval när ni skulle välja och hur säkra är ni i nuläget på att ni valt rätt?
Jag lider lite av ”beslutsamhetsångest” när det kommer till studieval och framtida sysselsättning för närvarande och är därför lite nyfiken.
Å ena sidan kan man nog aldrig vara 100% säker på det man väljer.
Men det jag är mest rädd för är väl att väga för och nackdelar med det ena och andra, teoretisera och diskutera olika valmöjligheter i all oändlighet tills ångesten inför att välja ”något som visar sig vara fel” blir så stor att jag istället drabbas av total handlingsförlamning och i slutändan inte väljer något alls, med resultatet att jag bara blir stående och stampar när tåget passerar, så att säga…
Kan ju tillägga att det hänt förr… :MrT:
Så.
Som sagt kunde jag behöva lite råd och åsikter.
Hur säker ska man vara på sitt yrkes/studieval?
Tacksam för alla erfarenheter och åsikter som kan fås!

coxie
2008-12-09, 15:30
Jag var ganska säker på vad jag ville göra med mitt liv, frågan var vilken utbildning som var vettigast för att jobba inom finanssektorn. mitt val stod mellan Civ. ing. och Civ. ek.

Slutade med att jag valde att studera båda.

Yes
2008-12-09, 15:32
Jadu... jag sett en kväll och pysslade med mitt och för första gången på många år infann sig den där känslan av att jag bara ville gräva djupare och lära mig mer, samt en total känsla av tillfredsställelse. Då fanns det liksom inte längre någon tvekan om att söka min nuvarande utbildning. Det enda är väl att ibland får jag brottas lite med självförtroendet, dels för att jag fortfarande suger rätt hårt på det jag gör och dels för att jag är omgiven av en hel del väldigt duktiga människor. Men man måste ju tillåta sig själv att vara värdelös som nybörjare.

Mitt råd är att skaffa ett vanligt jobb innan du går vidare med studier, om du inte är säker på vad du vill. Är du ung kan du behöva tid att mogna och prova på andra saker innan alla bitar faller på plats.

En annan sak är att fundera igenom allt du hittils gjort och vilka saker du gillat. Se om du hittar ett mönster och en gemensam nämnare mellan alla olika ämnen. Tänk också igenom vad det är du gillar med dessa saker.

Om du funderar igenom frågan helt förutsättningslöst, finns det någonting du verkligen skulle vilja göra om kunde välja allt i hela världen? Och då menar jag något du verkligen vill göra, vilket innebär att du också måste gilla resan till vad för mål du nu sätter upp. Jag menar, det kanske verkar skithäftigt att bli astronaut och flyga ut i rymden, men vägen dit med allt vad det innebär kanske inte är så intressant.

Henke58
2008-12-09, 15:34
läser till svetsare kändes självklart på nå vis roligt och man är duktig :) fast har börjat fundera på bli brandman med fast vet int riktigt =) den som lever får se
ta nåt du tycker är roligt då blire bra :)

Nordenator
2008-12-09, 15:46
Jag vet att jag än så länge tycker att ekonomistudierna är rätt värdelösa. Jag gjorde fel var i gymnasiet och läste på NTI istället för natur, så jag hamnade med en mindre motiverad klass och anpassade mig. Läst matte e, men var allt annat än sugen på att fortsätta så tänkte testa lite ekonomi. I retrospekt skulle jag valt natur och läst en civilingenjörslinje direkt. Däremot funderar jag på att läsa mer då jag har min bachelor i företagsekonomi, men får se hur jag gör om 1 ½ år.

Scratch89
2008-12-09, 15:56
Både ja och nej. Det är näring- och träningslära som är ett stort intresse, men ibland känns det som jag slösar bort lite kunskap. Självklart kan man alltid läsa till extra saker och på så sätt höja nivån, men ändå. Jag är rätt skärpt, så jag känner att jag kanske skulle läst något svårare ibland (typ, valt natur på gymnasiet och gått näringsfysiolog, eller läst på Chalmers).

Trytter
2008-12-09, 15:58
Hmmm, borde iofs ha nämnt att jag är lagom lastgammal i sammanhanget...
Närmare bestämt 25.
Tiden flyger när man inte har så bråttom:em:

YES: vad är det du pysslar med om man får fråga?

shut teh face
2008-12-09, 16:04
Jag visste inte vad jag ville göra, jag tyckte det mesta var neutralt men jag antog att jag skulle tycka det vore kul att jobba med datorer.

Så jag hoppade på en halvårs-plock-ihop-utbildning som innehöll introduktioner till diverse grejer;
# Java
# Databasdesign
# Informationssäkerhet o riskanalys
# Datasäkerhet
# IT-rätt
# Grundläggande datateknik

Och jag tyckte det var roligast att jobba med databaser och började plugga det, skumt nog. Folk brukar tycka det är extremt tråkigt. Men det är kanske därför det är brist på folk där ute, bra för mig.

Anna.L
2008-12-09, 16:07
För min del kan jag säga exakt när jag bestämde mig för vad jag ville jobba med. Det var lite som en uppenbarelse och när jag väl kom på det kändes det helt självklart. Satt på en lektion i svenska på gymnasiet och hade den vanliga tonårsångesten över framtiden. Funderade över hur perfekt det skulle vara om man fick jobba med att plugga svenska hela livet när det slog mig att det faktiskt går. Så nu är jag till sommaren färdig med min lärarutbildning i svenska och historia och sen kommer jag att få jobba med att få andra att gilla litteratur, text, film och liknande lika mycket som jag gör. *cupid*

RandomC
2008-12-09, 16:13
Du kanske vet ungefär vad det är som intresserar dig iaf? Själv har jag alltid fascinerats av den mänskliga kroppen. Efter att ha pluggat naprapati, medicinsk fysik, anatomi, folkhälsovetenskap m.m har jag äntligen bestämt mig för att plugga till näringsfysiolog. Ett val som jag inte ångrar det minsta. Hur kul som helst, lite orolig för hur framtida arbetsmöjligheter ser ut dock...

Yes
2008-12-09, 16:13
YES: vad är det du pysslar med om man får fråga?
Datorgrafik. Får se vart det slutar iof. Kommer kanske gå vidare till arkitektur eller mer traditionella media.

Biceps
2008-12-09, 18:05
Du är inte ensam, jag är bra på att överanalysera valmöjligheter i all oändlighet. Jag fyller snart 24, började läsa civ.ek först nu HT08. Jag har mestadels jobbat på lite olika kontorsjobb sedan jag slutade gymnasiet. Känns som att det var givande på många sätt, framför allt för att jag nu är motiverad att läsa, något jag absolut inte var efter gymnasiet.

Känns som jag valt rätt för det är riktigt kul det vi läser, dock är det irriterande att jag inte vet vilket target job jag egentligen är ute efter. Brukar bli att man sitter och väger för-/nackdelar med olika jobb man har en uppfattning om, sen har man tillslut uteslutit alla.. :confused:

blaki
2008-12-09, 18:19
Även om det kan vara en lite dryg väg att ta så brukar man känna då man börjar plugga ifall det känns rätt eller inte.. Min syster pluggade en termin på handelshögskolan men tyckte inte om det så hon sadlade om och blev tandläkare. Du känner vad du tycker är kul, och det är bättre att hoppa av en utbildning du inte trivs med än att pina dig igenom den! För det tar ju inte slut efter utbildningen utan det är då det börjar..

zam_zap
2008-12-09, 18:39
Kan säga att mitt val sket sig. Började den här terminen efter att jobbat en del ett år efter gymnasiet. Började plugga en Civ Ing nu då det är ju det man förväntas göra mer eller mindre efter att ha gått natur ( som mer eller mindre alla ifrån gamla klassen gör )

Är dock jäkligt osugen på att plugga och kan inte säga att jag finner det minsta intresse i matten och det vi läst hittils, eller kommer läsa nästa LP. Resultaten har blivit därefter och jag skiter troligtvis i det här efter jul.

Dock skönt att komma hemifrån och bort från jobbet, men nu blir det ju tillbaka till skiten. Får se hur det löser sig.

machine gun
2008-12-09, 18:47
Jag var ganska säker och nu när jag jobbat några månader med det jag utbildat mig till vet jag att jag valt rätt :)


EDIT: Men det finns förstås inget som säger att jag hade trivts mindre inom ett annat yrkesområde. En av de saker som gör att det känns så bra är ju just att man jobbar med nåt man är utbildad för och känner att man faktiskt tillför någonting.

Dreas
2008-12-09, 19:02
Läser just nu en treårig Universitetsutbildning och jag har ingen aning om detta är vad jag vill göra. Första året nu är till för att prova på lite och sen får man välja inriktning, förhoppningsvis blir jag nöjd. I mina ögon är det lätt värt några år extra i skolan för att hitta det arbete man vill hålla på med resten av livet.

Imni
2008-12-09, 20:39
Jag var väldigt osäker på om Teknisk Fysik verkligen var rätt men jag ångrar ingenting. Passar mig skitbra.

C.E.J.
2008-12-09, 21:57
Jadu... jag sett en kväll och pysslade med mitt och för första gången på många år infann sig den där känslan av att jag bara ville gräva djupare och lära mig mer, samt en total känsla av tillfredsställelse.

Men har du inte känt likadant för andra ämnen? Tittar jag på en lista över universitetskurser är det få ämnen jag inte känner att jag skulle vilja fördjupa mig i.

Yes
2008-12-09, 22:55
Men har du inte känt likadant för andra ämnen? Tittar jag på en lista över universitetskurser är det få ämnen jag inte känner att jag skulle vilja fördjupa mig i.
Det finns mycket jag är intresserad av, men inte på samma sätt. Inget annat som ger samma tillfredsställelse, inte som jag stött på hittils i varje fall.

L-Sami
2008-12-09, 22:57
Är nöjd med mitt val, hade positiv inställning till utbildningen redan från början och utbildningen som jag går nu var det enda jag kunde tänka mig att plugga på universitet.

FeTTe
2008-12-09, 23:00
Jag tänkte faktiskt inte så mycket alls när jag valde gymnasie utbildning.
Gick byggprogrammet och har arbetat på byggservice i 1.5år nu.
Trivs med arbetet, men ska endå prova på att försöka försöja mig på forex trading helt så småningom. Håller på att lära mig det för tillfället.

eleni
2008-12-09, 23:13
Jag valde fel från början. Började på tandläkarprogrammet men insåg rätt snabbt att det inte var något för mig. Hoppade på sjuksköterskeutbildningen i stället och många tyckte jag var knäpp som "bytte ner mig" (enligt dem) till sjuksköterska. Har nu jobbat i 1½ år och tycker det är ett väldigt roligt och givande arbete och ska till våren specialisera mig inom intensivvård. Varför det blev just sjuksköterska har jag ingen aning om, men jag skulle absolut inte vilja byta yrke idag.

C.E.J.
2008-12-09, 23:22
Det finns mycket jag är intresserad av, men inte på samma sätt. Inget annat som ger samma tillfredsställelse, inte som jag stött på hittils i varje fall.

Önskar jag kunde vara lika specifik i inriktning. Ska läsa lite engelska, "jämförande indoeuropeisk språkforskning" som det kallas, och brush up on my German skills, så får vi se hur långt jag kommer innan jag känner att nåt annat ämne är mer min grej.

Andreas Guiance
2008-12-09, 23:23
Bestämde mig för att plugga på HHS när jag var 12, och jag var helt säker.

joriice
2008-12-09, 23:33
Kändes som ett lätt val.

Att ha ett soft jobb där man får jobba med det man tyckt varit roligt ända sedan barnsben är inte fel. (Dator/IT/arkitektur/design)

Yes
2008-12-10, 00:10
Önskar jag kunde vara lika specifik i inriktning. Ska läsa lite engelska, "jämförande indoeuropeisk språkforskning" som det kallas, och brush up on my German skills, så får vi se hur långt jag kommer innan jag känner att nåt annat ämne är mer min grej.
Hur gammal är du? Det kan ju ta tid innan man verkligen hittar något.

Sen tror inte jag heller det är så att alla har Sin Grej(tm) som man plötsligt upptäcker och genast vet att man vill syssla med resten av livet. Det finns ju så jäkla mycket roliga och spännande saker man kan göra. Huvudsaken är att hitta något som verkligen är kul och givande.

Själv har jag hållit på med olika saker i perioder. Några år kanske jag snöar in mig på en sak, och sen har jag gått vidare till något nytt. Kan mycket väl bli så i framtiden också. Skillnaden är bara att jag förstår mycket bättre vad jag motiveras av nu än för 10 år sen.

På så vis är jag iof extra nöjd med mitt karriärsval nu. För tillfället har jag några saker jag verkligen vill syssla med(utöver det får jag iof äta lite skit för att utbildningen kräver det också), men om några år kanske jag går vidare med något relaterat men lite annorlunda.

Ju mer man lär sig desto fler möjligheter öppnar sig också. En av mina första kurser som jag läste var t.ex. dramaturgi. Hade inte ens ägnat en tanke åt det tidigare, men det var en riktigt rolig och intressant kurs. Redan där började man fundera i banor som "regissera film vore ju också häftigt...". Eller som nyligen när man haft projekt med arkitekturella visualiseringar...

Lär väl vara likadant på de flesta utbildningar att man även får upp ögonen för andra saker. Även om man vet helt säkert just nu vad man vill så tycker jag inte ens karriärsval ska fattas utifrån premissen att det på något sätt är slutgiltigt och man kommer syssla med det hela livet. Det kan givetvis vara att det blir så, men man bör inte sätta upp krav på sig själv att hitta just en sån grej. Viktigast är ju faktiskt att man gör sånt man trivs med(och tja, ger en mat på bordet förstås).

C.E.J.
2008-12-10, 00:44
Är 23, så det känns som att det är dags att "bli seriös" snart :(

Baan
2008-12-10, 11:57
Inte jättesäker alls, och när det blev lite svårt blev det lite lätt att tänka "fan orka utbilda sig till ett jobbigt jobb :/ " men kommer man förbi den tröskeln är det inga större problem. Visst tänker jag att man kunde ha utbildat sig till något helt annat, men någon gång måste man göra sina val med.

Cilia
2008-12-10, 13:29
Jag är typ relativt gammal och jag funderar fortfarande på vad jag ska bli när jag blir stor. Efter gymnasiet så jobbade jag lite och reste en del. Det jag kom fram till var att jag ville studera för jag ville inte bara vara längst ner. Jag ville bestämma/påverka. Att det blev ekonomi var delvis en slump. Jag trivs bra med det jag gör och jag får vara med och påverka.

Om jag fick göra om? Kanske att jag skulle bli arkitekt. Jag tror jag skulle bli en bra arkitekt. Men jag är bra på det jag gör med. Jag är bra på att se storheter, förbättringspotentialer, samband och lösningar.

userfriendly
2008-12-10, 13:33
Jag har verkligen följt mitt hjärta när det gäller arbete och studier (men jag har inte varit helt korkad för det). Har studerat det jag tycker är absolut intressantast. Sedan blev jag, utan att vara klar med studierna, erbjuden ett jobb jag absolut inte kunde tacka nej till och det är verkligen så bra det kan bli ( i ett år till, sedan måste jag plugga vidare).

Personligen så tror jag verkligen på att man ska göra det man älskar. MEN står det mellan två alternativ där det ena har en mer positiv framtidsutsik än det andra så tar man ju så klart det som har störst chans att ge en jobb.

Viktigt att komma i håg är att man lever länge. Man kan jobba med nåt i 20 år för att sedan helt byta.

Lycka till!!

Edde_1
2008-12-10, 14:34
Kändes som ett lätt val.

Att ha ett soft jobb där man får jobba med det man tyckt varit roligt ända sedan barnsben är inte fel. (Dator/IT/arkitektur/design)

+1
Fast jag e bonde.

Trassel
2008-12-10, 15:09
Känns inte som om man har gjort något slutgiltigt val, tror inte att jag någonsin kommer att känna att jag gör det, men det är klart handlar det om att signa upp för en flerårig utbildning så måste man ju vara något så när säker. Bara å testa.

Kryss
2008-12-10, 15:37
Kände mig inte riktigt säker förrän jag slutförde anmälan sista ansökningsdagen.

Pendlat mellan olika saker under en lång tid innan, och speciellt sista veckan. Värnplikt och 2½års arbete och några komvuxkurser gav en hel del tid att fundera iallafall, och nu känns det skitkul att plugga till civilekonom.
Vet fortfarande inte vad jag kommer göra mer exakt då man väljer inriktning först efter 2 år.

wintersnowdrift
2008-12-10, 16:30
Jag valde en relativt bred utbildning (pol.kand-programmet (http://www.statsvet.uu.se/Utbildning/Grundutbildning/Polkandprogrammet/tabid/453/language/sv-SE/Default.aspx)) för jag var inte alls säker på exakt vad jag ville/vill bli. Jag har läst grundkurserna i statskunskap, nationalekonomi och (snart) statistik och från att i början ha varit ganska säker på att jag skulle föredra de förra ämnena framför det sista så har jag kommit att tycka bäst om statistiken. Det hade jag aldrig kunnat gissa när jag började min utbildning, och jag tror att det är ganska vanligt att saker och ting klarnar efter hand.

Även om man nog inte ska hafsa runt för mycket/för länge med grundkurser på universitetet så är det nog inte en så dum idé att läsa någon/några terminer fristående om man inte är helt bombis på att man vill viga sitt liv åt ett särskilt yrke.

//Kristin

Deceiver85
2008-12-10, 16:33
Det var typ "BOOM headshot" för tjänsten som politisk sekreterare...

G_lund
2008-12-10, 17:10
Gick energiprogrammet på gymnasiet, valde mellan det och bygg då jag gillar att arbeta med händerna (var inte en av dem som bara valde det för att de hade dåliga betyg :P )

Jobbade lite smått som elektriker med att byta elmätare efter det, jag som aldrig gillat el.

Till hösten/vintern kom jag in som reserv på en högskole utb. inriktigt Högspänningselektriker. Här var det egentligen inte själva eljobbet som hägrade utan mer att vara med i stora projekt, bygga ställverk osv. (Det här är en branch som verkligen skriker efter jobb btw, kan du tänka dej att flytta inom sverige så är det en riktigt bra marknad)