handdator

Visa fullständig version : Hur lång tid tar det innan glykogen börjar omvandlas till fett?


Zibbe
2008-11-26, 20:29
Ja precis...Jag började fundera på den här frågan efter att jag på flera ställen läst att kolhydrater innan läggdags är dåligt eftersom det då istället lagras in som fett. Har även en polare som har anmärkt på detta när vi snackat om våra matvanor.

Så, hur länge "håller" sig muskelglykogen egentligen?

Scratch89
2008-11-26, 20:58
Muskelglykogen kommer finnas kvar tills det förbrukas. Det är inga enorma mängder vi talar om här, utan endast ett par hundra gram i normala fall. Muskelgykogen kan inte lämna muskelcellen utan adrenalin, vilket utsöndras antingen vid stress eller vid styrketräning. Vid ett långvarigt underskott kommer det utsöndras, men då är det kombinationen av aktivitet och stressor som påverkar.

A.Steinbach
2008-11-26, 21:04
Det är främst kraftig överätning och då av kolhydrater som leder till signifikant DNL, alltså omvandling av kolhydrater till fett.

I normala fall sker det i väldigt liten utsträckning.

Visst befinner man sig i energibalans och baserar nästan hela sitt energiintag på kolhydrater och då snabba sådana kommer man få en ökning av blodfetterna genom ökad DNL i levern där fettsyrorna sen skickas ut i blodet som VLDL men det leder inte till någon positiv fettbalans, alltså att du går upp i fettvikt.

Our data suggest that glycogen stores must increase by 500 g before appreciable de novo lipogenesis begins. Provided that massive amounts of carbohydrate continue to be ingested, the glycogen stores become saturated so that the only way of disposing of additional cxcess carbohydrate is by fat synthesis in addition to maximal use ofglucose for energy generation. Although it has been suggested that the capacity for de movo lipogenesis is limited even during carbohydrate overfeeding, we demonstrated that this pathway can readily dispose of nearly 500 g of glucose per day. Furthermore, the large excess of carbohydrate entering the organism did not even cause excessive increases in circulating glucose concentration.

Finally, our findings indicate that the body’s glycogen stores are far from completely filled under normal ad libitum conditions. If the glycogen stores are not limited by physical saturation ofthe glycogen storage capacity, one can more readily envision that individual differences and
responsiveness to food palatability and accessibility may influence to a considerable extent the range within which glycogen stores are spontaneously maintained. In turn this will affect the relative contributions that glucose and free fatty acids tend to make to the metabolic fuel mix used for energy generation and the conditions for which the steady state of body weight maintenance tends to be achieved
Glycogen storage capacity and de novo lipogenesis during
massive carbohydrate overfeeding in man
Am J Clin Nutr 1988;48:240-7.

King Grub
2008-11-26, 21:05
Normala muskelglykogenmängder är 95 (normal diet) till 180 (kolhydratladdad) mmol.kg(-1) "våt" muskelmassa.

Levern kan hålla runt 100 gram.

När depåerna är fulla, inträder de novo lipogenes och fortsatt kolhydratintag omvandlas till fett. Det är inte glykogendepåerna det handlar om.

Men glykogen används hela tiden vid arbete och fylls inte bara på kontinuerligt. Leverglykogen töms hela tiden, även under sömn, för att upprätthålla blodglukos.

Det går alltså inte att svara på din fråga med timmar eller minuter. Fettinlagring och fettförbränning sker konstant, 24/7, och det går inte att övervaka vilka gram som hamnar eller försvinner från ett visst ställe och när.

A.Steinbach
2008-11-26, 21:09
Muskelglykogen kommer finnas kvar tills det förbrukas. Det är inga enorma mängder vi talar om här, utan endast ett par hundra gram i normala fall. Muskelgykogen kan inte lämna muskelcellen utan adrenalin, vilket utsöndras antingen vid stress eller vid styrketräning. Vid ett långvarigt underskott kommer det utsöndras, men då är det kombinationen av aktivitet och stressor som påverkar.

Muskelglykogen kan aldrig utsöndras till blodet om det är det du menar. Det nödvändiga enzymet för det saknas, det finns dock i levern för att kunna reglera blodsockret.

Sverker
2008-11-26, 21:12
Glukos-6-fosfatfosfatas:em:




Men Scratch89 har rätt på sitt sätt. Adrenalin frisätts vid träning. Musklerna arbetar och mjölksyra bildas. Mjölksyran kan lämna muskelcellen och transporteras i blodet till levern. Levern har förmågan att återbilda glukos från mjölksyra sk glukoneogenes.

Anders The Peak
2008-11-26, 21:12
Normala muskelglykogenmängder är 95 (normal diet) till 180 (kolhydratladdad) mmol.kg(-1) "våt" muskelmassa.

Levern kan hålla runt 100 gram.

När depåerna är fulla, inträder de novo lipogenes och fortsatt kolhydratintag omvandlas till fett. Det är inte glykogendepåerna det handlar om.

Men glykogen används hela tiden vid arbete och fylls inte bara på kontinuerligt. Leverglykogen töms hela tiden, även under sömn, för att upprätthålla blodglukos.

Det går alltså inte att svara på din fråga med timmar eller minuter. Fettinlagring och fettförbränning sker konstant, 24/7, och det går inte att övervaka vilka gram som hamnar eller försvinner från ett visst ställe och när.
Hyggligt bra svar... Inget negativt utan bara ett rätt bra svar.

Anders The Peak
2008-11-26, 21:14
Glukos-6-fosfatfosfatas:em:




Men Scratch89 har rätt på sitt sätt. Adrenalin frisätts vid träning. Musklerna arbetar och mjölksyra bildas. Mjölksyran kan lämna muskelcellen och transporteras i blodet till levern. Levern har förmågan att återbilda glukos från mjölksyra sk glukoneogenes.

När sker det Sverker?

A.Steinbach
2008-11-26, 21:20
Glukos-6-fosfatfosfatas:em:




Men Scratch89 har rätt på sitt sätt. Adrenalin frisätts vid träning. Musklerna arbetar och mjölksyra bildas. Mjölksyran kan lämna muskelcellen och transporteras i blodet till levern. Levern har förmågan att återbilda glukos från mjölksyra sk glukoneogenes.

Jag hade det på tungan, komn bara på det engelska namnet i huvudet.

Visst kan det utsöndras som mjölksyra för vidare transport till levern och därvid åtrbildas till glukos via glukoneogenesen, tyckte bara att det på hans formulering lät som att det utsöndrades direkt via påverkan från adrenalinet.

Ola Wallengren
2008-11-26, 22:20
Behövs det adrenalin för att det skall bildas mjölksyra? Det va något nytt!

A.Steinbach
2008-11-26, 23:25
Behövs det adrenalin för att det skall bildas mjölksyra? Det va något nytt!

Frågar du mig eller?

Mjölksyrabildningen uppkommer väl genom andra mekanismer men både mjölksyrabildningen och adrenalinutsöndringen stiger ju vid ökad intensitet.

Sverker
2008-11-27, 07:08
Behövs det adrenalin för att det skall bildas mjölksyra? Det va något nytt!

Njaa...nu var det ett försök att knyta ihop säcken som innehöll adrenalin och hur man får ut glukosen från muskeln:em:

Självklart bildas mjölksyran utan adrenalin. Kravet är en syrefri miljö. Det skulle gå lika bra att stasa vänster underarm för att få mjölksyra i underarmsmusklerna. Även om man i panik kokar av adrenalin lär inte blodet transportera fram något adrenalin till underarmen.

Ännu tydligare är effekten vid mörning av kött. pH i köttbiten sjunker samtidigt som mängden glykogen minskar.

pontus.pw
2008-11-27, 14:41
Hur lång tid tar det och tumma fulla glykogendepåer vid hård konditionsträning?

Apos78
2008-11-27, 17:27
Musklerna arbetar och mjölksyra bildas. Mjölksyran kan lämna muskelcellen och transporteras i blodet till levern. Levern har förmågan att återbilda glukos från mjölksyra sk glukoneogenes.

Dock ska det nog sägas att det är laktat som bildas då syraformen aldrig finns i blodet. ÄVen muskel kan omvandla laktat till glykogen, detta då främst i snabba muskelfibrer. Alla enzymer som behövs för glukoneogenes i lever har också påträffats i muskel. Under optimala förhållanden kan glukoneogenes i muskel stå för 50 % av laktatsänkningen i muskel.

Laktaten kan också oxideras i muskel, då främst i långsamma muskelfibrer.