Logga in

Visa fullständig version : Rostade havregryn


Ronja
2008-11-20, 07:14
Är rostade havregryn lika lättupptagligt/lättsmält som kokta?
eller är det samma som att inta råa?

Sverker
2008-11-20, 07:20
Alla havregryn du köper i affären är ångpreparerade. Proteinet är denaturerat och stärkelsen är förklistrad så du lätt kan ta upp näringen i grynen.

Kommer du hem och stoppar grynen i ugnen får du en stekskorpa på grynen, ungefär som när du steker ägg.

Näringsvärdet påverkas lite där vitaminer tar stryk. Givetvis tar lite prototein stryk också. Men det är inte många procent av protein som finns i grynen.
Desto mer du rostar desto mer förstör du.

Eddie Vedder
2008-11-20, 09:33
Jag har svarat i andra trådar som du startat och undrat över liknande saker.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3205645&postcount=19
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3201629&postcount=4

Men återigen, all form av värmebehandling, finfördelning, nedfrysning etc. innebär någon form av näringsförluster och förändringar i livsmedlets struktur.

Här frågade du om kokning av havregryn:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=117451

Ronja
2008-11-20, 13:48
jag får bara för mig att jag läst i en del trådar att det är bättre näringsmässigt(att man kan tillgodogöra sig mer) när man kokat havregrynen än om man änvänder dem råa i t.ex musli.?

King Grub
2008-11-20, 13:51
Nej, och dom är inte råa. Läs Sverkers inlägg en gång till. Dom är ångpreparerade.

Ronja
2008-11-20, 17:25
ok bra då har jag fått svar :) då ä ja nöjd

Morty
2008-11-20, 22:16
För framtida sökningar etc:
RÅA havre"gryn" (eg. havrekorn):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Haverkorrels_Avena_sativa.jpg/120px-Haverkorrels_Avena_sativa.jpg

Havregryn:
http://srv4.zetta.no/www-samlaget-no/_upl/bilete/havregryn_ny.jpg

SKILLNADEN:
Havret på bild 2 har blivit ångpreparerat och valsat. Grynen vi äter är således redan tillagade.

Morty
2008-11-20, 22:27
mm http://www.havregryn.se/?page=startsidan