handdator

Visa fullständig version : Ryggont :{


dalmantin
2008-11-14, 22:01
Hejsan..

Har styrketränat i ungefär två månader nu, och jag tränar 4 ggr / veckan, med ett rätt så bra fungerande schema!

Har dock stött på ett litet problem på sistonne, har börjat känna lite små krämpor/värker i ryggen, det gäller främst nedre delen utav ryggen/korsryggen/bröstryggen, vad man nu kallar det.

Detta främst när jag böjer mig ner, och när jag reser mig upp i vissa tillfällen.

Dessa värker kommer och går, vissa dagar så kan det vara fint, tills man helt plötsligt vid lunchtid ska resa sig från någon stol som man sitter i, då detta ryggontet kan komma skärandes *cry*

Sen så kan det gå ett par dagar utan någonting som helst ont, och sen så kan det komma igen, ibland så håller det väl i sig i en 1-2 dagar.

Och nu, i skrivandes stund så har jag ont i övre delen utav ryggen (bara på höger sida, kan jag tillägga), något som jag aldrig stött på tidigare.

Kan även tillägga att dessa smärtor kommer under olika perioder utav veckorna, samtidigt som mitt träningsschema är detsamma :O

Har börjat fundera lite, kan det vara som så att min mage är för otränad, samtidigt som jag biffat på ryggen lite för mycket på sistonne (så att det hamnar i obalans), eller kan det möjligtvis vara tvärt om?

Tycker personligen inte att jag har så mycket svank, och av vad jag har hört så har man tydligen ganska så mycket svank om man har otränad mage, gentemot en lite mera muskulös rygg. Stämmer detta, eller hur är det egentligen?

Kan tillägga att mina ryggpass samt magpass ser ut såhär: (Tränar rygg på Torsdagar, Mage på Tisdagar)
Rygg: 3x10 Latsdrag till bröstet, 3x12 Sittande rodd, 3x10 (Vet ej vad övningen heter riktigt, men det är en maskin, vart man kör Pectorial Flyes i, och man kan liksom sjustera maskinaxlarna så att man istället för att ha ryggen mot madrassen, så har man magen mot madrassen, och drar handtagen bakåt)

Mage: 4x10 Abdominal Machine, 3x15 Crunches/Twistade Crunches, Hängande benlyft (så många som jag orkar ett par ggr.)

Så jag utövar inte så mycket övningar med fria vikter nu i början iaf.
Så inge marklyft eller dylikt som utövas på fel sätt.

Men som sagt, snälla! :) Låt svaren flöda in nu, även om ni inte är säkra på eran sak, ge mig tips/funderingar på vad som kan ligga bakom detta ryggontet, och vad jag kan göra för att få det att gå sin väg?

Vad kan jag ha gjort fel? Eller är det min mage som är för otränad / för mycket tränad?

Hör av er! Tack på förhand...

dalmantin
2008-11-14, 22:07
*Påfyllning* Eller kan det helt enkelt vara att jag tränat ryggen för hårt (har inte gymmat så seriöst den första veckan, utan då körde jag mer eller mindre på riktigt lätta vikter)

Och nu så har jag börjat köra på så pass tunga vikter så att jag precis orkar dom där sista repsen.

Eller kan jag helt enkelt uppvärma för dåligt innan jag börjar lyfta? Brukar ibland på tex Latsdragen köra ett minimalt litet 1minuts set, vart jag kör på typ 20kg (riktigt enkelt), och gör en 15-20 reps eller så, varpå jag börjar på som vanligt.

Bör jag springa lite på rullband eller utöva någon större uppvärmning innan jag börjar? Kan detta vara felet? Så att musklerna "chockas" av den stora belastningen som dom helt oväntat står sig inför. Kan ju vara så att man fått en liten muskelinfektion pga. detta?

Eller är jag helt ute och cyklar? När jag känner smärtor i nedre ryggen så tycker jag att det är i själva ryggraden, i själva skelettet, som det gör ont alltså, och inte i musklerna, men musklerna kanske spelar en stor roll i detta?

Nåja, blev lite mycket skrift ifrån mig nu haha ^^ Men jag vill ha så pass bra svar som möjligt, och då får man väl beskriva sitt problem så utförligt som bara möj!

Hej!

dalmantin
2008-11-14, 22:16
Går tydligen inte att editera trådposten efter att det gått 3 minuter, efter skapning :O

Men hur som helst, efter lite snabbt påläsande så har jag kommit fram till att vart jag just nu har ont, i övre ryggen dvs, är i infraspinatus (på höger sida, enbart!)

Alltså, vad är det som händer egentligen? sitter just nu ner, och när jag ställer mig upp, alternativt böjer mig ner för att ta upp något på golvet tex. Så får jag grymma smärtor i nedre ryggen, och denna smärta i övre ryggen, har jag aldrig känt tidigare, kom just fram, efter drygt 1 timme.

Och sist jag tränade ryggen var ju i Måndags, alltså 4 dagar sen. :s

Martin Löwgren
2008-11-14, 23:48
Går tydligen inte att editera trådposten efter att det gått 3 minuter, efter skapning :O

Men hur som helst, efter lite snabbt påläsande så har jag kommit fram till att vart jag just nu har ont, i övre ryggen dvs, är i infraspinatus (på höger sida, enbart!)

Alltså, vad är det som händer egentligen? sitter just nu ner, och när jag ställer mig upp, alternativt böjer mig ner för att ta upp något på golvet tex. Så får jag grymma smärtor i nedre ryggen, och denna smärta i övre ryggen, har jag aldrig känt tidigare, kom just fram, efter drygt 1 timme.

Och sist jag tränade ryggen var ju i Måndags, alltså 4 dagar sen. :s
Har du inte känns någon förbättring under helgen är ett besök hos ryggspecialist såsom naprapat eller sjukgymnast med OMI/OMT kompentens ett säkert kort.

Under helgen rekommenderar jag aktiv rörelse inom smärtgräns, lätt töjningar och sittförbud :thumbup: Ät om du behöver smärtstillande såsom alvedon/voltaren i maxdos för att öka rörligheten och minska smärtan.

Mr Pramer
2008-11-14, 23:56
Jag har haft exakt dina problem förut. var jobbigt när man skulle skita eller huka sig för att tvätta händerna, eller ta upp något från marken.

Det kan bero på mycket.

Sover du rätt? Kan hända att du sover på ett konstigt sätt utan att du vet om det.

Sitter du oerhört mycket på en stol?

Om det kommer mer regelbundet, så borde du avstå från ryggträning i ca en vecka minst. Att gå till en naprapat hjälper dig inte alltför mycket, Ryggen läker bäst av sig själv, så vila rekommenderar jag ett litet tag. Gå till en naprapat om du känner att du verkligen behöver det, korsryggen är något man ska vara väldigt rädd om.


Källa: Min mor, som varit sjuksköterska i 16 år.

Detta hjälpte mig iallfall, jag gick aldrig till en naprapat/sjukgymnast.

Mr Pramer
2008-11-15, 00:02
Martin, jag tvivlar inte på din kompetens en enda sekund, dock:

Vad jag lärt mig så dämpar smärtstillande bara smärtan, och "läker" inte det minsta något i kroppen, finns det inte chans att han påfrestar smärtan ännu mer i ryggen när han gör rörelser, som han egentligen inte borde göra, men inte känner det pga smärstillande?

Förövrigt Dalmatin, när du böjer dig ner eller gör nåt sånt, gå ner med knäna och ha rak rygg tycker jag.

Greven_2008
2008-11-15, 00:11
hade mkt problem me ryggen förut... men kom på de berodde på att överkroppen va för tung för mina halvdåligt tränade magmuskler och väldigt dåligt tränad korsrygg (otroligt tråkigt o träna) så ja börja träna de en massa o nu har problemen helt försvunnit...

dalmantin
2008-11-15, 00:12
Okej! Tack allihopa :)

Men fortsätt med hjälpsamma svar, tack.

Apropå det där med sömnen. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur jag brukar sova, men jag har aldrig haft sådana här problem tidigare, utan det är nu efter att jag börjat träna (hade inga problem i början utav tränandet, utan mer efter att jag börjat träna korsryggen hårdare) vilket jag har börjat med de senaste 2 veckorna.

Ska ta ditt råd, att avstå ifrån ryggträning i ungefär en vecka, se om det blir bättre. Ska även försöka träna magen så tungt som möjligt.

En liten ny fråga: Hur uppvärmer ni innan era styrkepass? Är det effektivt och bra att ta sig en 10-15 mins cardio på rullband eller cykel innan man börjar pumpa? Även ta sig 1-2 uppvärmningssets på muskelgrupperna man tränar också eller?

Hör av er :P Skulle vara skönt att få svar på mina många frågor i en och samma tråd, så slipper jag göra fler.

Martin Löwgren
2008-11-15, 00:13
Han har intermittenta besvär som troligen tyder på en diskproblematik. Han har antagligen en imbalans mellan buk och ryggmuskler samt frammåt och bakåttippare av bäckenet.

För att bidra till att få tillbaka normal rörlighet och förhindra kinesiofobi som är väldigt negativt och relativt vanligt att utveckla kan en värktablett hjälpa honom att komma över den bariärr som han inte gör för tillfället.

Jag är ingen stor förespråkare av medicin vid smärta i rörelseapparaten men jag är heller ingen som helt tar avstånd från det. Vid rätt diagnos kan det vara en enorm fördel med smärtstillande.

Jag hade t.ex en patient imorse som var så smärtpåverkad att jag inte kunde lägga mina händer på hans ländrygg utan att han skrek av smärta. Det var inte ens lönt för mig att ens försöka lägga på TENS utan de vart remiss till en läkarkollega för vidare utredning och förhoppningsvis något kraftigt piller och ett återbesök hos mig på måndag.

Du påstår att ett besök till naprapat inte gör så stor nytta. Det är ett rätt järvt uttalande av dig. Vid vissa diagnoser ger ett akutbesök bäst effekt medans vid andra diagnoser så ger ett besök mer eller mindre ingen effekt (manuellt) och detta är svårt för patienten att veta. Därför håller jag på att utveckla en hemsida där de står vad patienter ska söka för, vad de bör söka för och när de inte är nödvändigt med naprapat-vård.

Mvh

dalmantin
2008-11-15, 00:15
hade mkt problem me ryggen förut... men kom på de berodde på att överkroppen va för tung för mina halvdåligt tränade magmuskler och väldigt dåligt tränad korsrygg (otroligt tråkigt o träna) så ja börja träna de en massa o nu har problemen helt försvunnit...

Hmm. Låter faktiskt ganska så rimligt, men hade du ont i korsryggen då? Alltså nedre ryggen, eller? Hade du ungefär samma "symptom" som mig?

Hade tänkt lägga ner latsen en vecka, köra korsryggen och magen så bra som möjligt, kanske 2 ggr den här kommande veckan om möjligt, se om det känns bättre efter att det gått några dagar efter dessa pass :)

Tack för svar!

Mr Pramer
2008-11-15, 00:17
Tack för ditt snabba och oerhört välutvecklade svar martin, du är mästaren, jag är bäbisen. Tar tillbaka det jag sa.

Martin Löwgren
2008-11-15, 00:23
Tack för ditt snabba och oerhört välutvecklade svar martin, du är mästaren, jag är bäbisen. Tar tillbaka det jag sa.

Ingen orsak min vän.

Mvh

dalmantin
2008-11-15, 00:24
Han har intermittenta besvär som troligen tyder på en diskproblematik. Han har antagligen en imbalans mellan buk och ryggmuskler samt frammåt och bakåttippare av bäckenet.

För att bidra till att få tillbaka normal rörlighet och förhindra kinesiofobi som är väldigt negativt och relativt vanligt att utveckla kan en värktablett hjälpa honom att komma över den bariärr som han inte gör för tillfället.

Jag är ingen stor förespråkare av medicin vid smärta i rörelseapparaten men jag är heller ingen som helt tar avstånd från det. Vid rätt diagnos kan det vara en enorm fördel med smärtstillande.

Jag hade t.ex en patient imorse som var så smärtpåverkad att jag inte kunde lägga mina händer på hans ländrygg utan att han skrek av smärta. Det var inte ens lönt för mig att ens försöka lägga på TENS utan de vart remiss till en läkarkollega för vidare utredning och förhoppningsvis något kraftigt piller och ett återbesök hos mig på måndag.

Du påstår att ett besök till naprapat inte gör så stor nytta. Det är ett rätt järvt uttalande av dig. Vid vissa diagnoser ger ett akutbesök bäst effekt medans vid andra diagnoser så ger ett besök mer eller mindre ingen effekt (manuellt) och detta är svårt för patienten att veta. Därför håller jag på att utveckla en hemsida där de står vad patienter ska söka för, vad de bör söka för och när de inte är nödvändigt med naprapat-vård.

Mvh

Imbalans mellan rygg och bukmuskler?..

Är det ryggen eller magen som jag bör ta det lugnt med i någon vecka?
Och vilken bör jag träna hårt med framöver för att försöka få balans på det hela?

Kan det vara sant att min övre rygg är för stark (erkänner att jag har en ganska vältränad övrerygg, om man jämför med min nedre rygg), så att inte korsryggen och buken orkar hålla uppe den ordentligt, som någon här tidigare skrev? :)

Martin Löwgren
2008-11-15, 00:26
Imbalans mellan rygg och bukmuskler?..

Är det ryggen eller magen som jag bör ta det lugnt med i någon vecka?
Och vilken bör jag träna hårt med framöver för att försöka få balans på det hela?

Kan det vara sant att min övre rygg är för stark (erkänner att jag har en ganska vältränad övrerygg, om man jämför med min nedre rygg), så att inte korsryggen och buken orkar hålla uppe den ordentligt, som någon här tidigare skrev? :)

Oftast är buken lite för klen jämfört med ryggen och man är lite frammåttippad i bäckenet (svankig). Det finns flera saker som kan påverka men att göra en fullgod undersökning över internet, klockan halv ett är jag inte tillräckligt kvalificerad för.

Mvh och godnatt :Virro

dalmantin
2008-11-15, 00:46
Oftast är buken lite för klen jämfört med ryggen och man är lite frammåttippad i bäckenet (svankig). Det finns flera saker som kan påverka men att göra en fullgod undersökning över internet, klockan halv ett är jag inte tillräckligt kvalificerad för.

Mvh och godnatt :Virro

Haha det förstår jag :D Godnatt...
Dock så tycker jag inte att jag är svankig alls :/ Men kan man ändå ha en otränad mage? Sitter lite i valet och kvalet här, vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, men allt detta påbörjades då jag började träna ryggen lite hårdare.

Nåja, jag får väl helt enkelt ta det lugnt ett tag, försöka träna magen lite ytterligare, and go from there ^^

Men svara gärna imorrn eller någon annan dag om du kommer fram med någonting åt mig ;D

Greven_2008
2008-11-15, 04:45
Hmm. Låter faktiskt ganska så rimligt, men hade du ont i korsryggen då? Alltså nedre ryggen, eller? Hade du ungefär samma "symptom" som mig?

Hade tänkt lägga ner latsen en vecka, köra korsryggen och magen så bra som möjligt, kanske 2 ggr den här kommande veckan om möjligt, se om det känns bättre efter att det gått några dagar efter dessa pass :)

Tack för svar!

ja hade bara ont i korsryggen.. läste inte ditt inlägg så noga stod du hade ont lite högre upp... ja hade iaf ont i korsryggen och fick ont när ja gick längre sträckor och även när ja bäddade, hängde tvätt, diskade... stod upprätt länge... vill minnas ja började köra mage typ varje träningspass och även korsrygg nåra gånger i veckan... mvh!

Suze1
2008-11-15, 12:45
vad patienter ska söka för, vad de bör söka för och när de inte är nödvändigt med naprapat-vård.[/B]

Mvh
---------------------------------------------------------------
Bra Martin.

Till trådskaparen.
Jag har däremot samma upplevelser av att besök hos en kiropraktor inte gör så stor nytta.
Var hos sjukgymnast som sa att börjar en kiropraktor knäcka så kan andra problem uppstå någon annanstans i kroppen eftersom kroppen är van vid att ha det som det är.

Nu låter jag min kropp läka sig själv och tränar lite lätt. Diskbuktningarna jag har läker av sig själva.

Så jag råder trådskaparen att ifrågasätta och känna efter själv om du känner dig bättre efteråt om du ska besöka kiropraktor, naprapat eller annat.

Jag blir bättre nu sen jag sparkat ut dessa kiropraktorer.
Enligt läkare så behövs inte dessa kiropraktorer för att behandla mig.

hillbilly90210
2008-11-15, 16:35
Jag har haft liknande problem, med en ryggskottsliknande smärta som dök upp och försvann närmast sporadiskt, och som rörde sig mellan olika punkter i nedre halvan av ryggen koncentrerat runt ryggraden. Det kunde sitta i från en till tre-fyra dagar och vara allt från en knappt kännbar smärta till problem med att gå upprätt.

Gick till naprapaten och hon gav rådet att lägga lite extra krut på att stretcha hamstrings och höftböjaren, samt stärka bålmuskulaturen med olika pilatesboll-övningar. Det sistnämnda tröttnade jag på ganska snabbt, men jag upplever att stretchningen har hjälpt väldigt mycket.

dalmantin
2008-11-15, 18:40
Okej! Tack för alla svaren grabbs and girls...

Vad jag nu ska ta och göra är att:

- Träna korsryggen och magen riktigt bra, försöka klämma in 2 pass med vardera utav dessa muskelgrupper i fokus, för de kommande veckorna.

- Ta det lugnt med latsen ett tag, ska inte utöva några latsdrag, skivstångsroddar, chins eller liknande på ett tag.

- Börja uppvärma bättre innan träningspassen, springa på rullbandet 10-15 min innan jag börjar, samt köra lite mer seriösare uppvärmningssets innan varje övning.

Kommer nog att lägga full fokus på att få bort dessa besvär, liksom, skita i att träna övriga delar utav kroppen ett tag, lägga ner all tid i gymmet på magen/korsryggen, för ett litet tag framöver.

Känner själv att jag har en bra tränad mage (har rikligt med synliga magrutor, dom upplever jag själv vara nog tränade, då jag knappt svankar något över huvud taget.

Så problem tror jag ligger i att mina lats, min övre rygg är alldeles för vältränad med tanke på min nästintill helt otränade korsrygg/nedre rygg, så att inte nedre ryggen orkar hålla uppe den övre muskulaturen, och därav så gör det ont ibland.

Har även märkt att efter en god natts sömn, så känner jag nästan ingenting, över huvud taget i ryggen, förräns klockan börjar närma sig där vid 15.00-16.00s tiden. Kanske tar ett tag innan korsryggen helt enkelt bara inte orkar hålla uppe musklerna där uppe nå längre?

Nåja, jag kommer väl att uppdatera den här tråden lite senare, och skriva hur det går för min del med detta ^^ Så att personer i framtiden, som må uppleva liknande saker kan få hjälp.

Men somsagt, tack för hjälpen! Och det är aldrig fel att fortfarande komma med tips :thumbup: