handdator

Visa fullständig version : Näringsvärde i råa ägg respektiva kokta?


cliclock
2008-11-08, 18:05
En vän påstod att det är sämre näringsmässigt att äta råa ägg jämfört med kokta eller på annat sätt tillagade. Stämmer det?

Jag kan köpa att ett tillagat ägg bryts ner lite långsamare med tanke på dess fysiska form, jämfört med det råa ägget som redan är så gott som nedbrytet.

Han pratade även om risk för Salmonella från skalen eller liknande. Vad tros om det?

Känns som detta borde diskuterats tidigare, men hittade vid sökning ingen bra tråd.

Eddie Vedder
2008-11-08, 18:11
Känns som detta borde diskuterats tidigare, men hittade vid sökning ingen bra tråd.

Det kan man lugnt säga att det har gjorts.;)

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3101556&postcount=9

Testa att söka på ord som t.ex. Salmonella eller biotin och välj enbart trådar i kostforumet. Du kommer hitta massa trådar som diskuterar detta. Vill du vara ännu mer specifik i din sökning kan du ju t.ex. söka på dessa ord samt vlja trådar där jag skrivit det, då blir sökningen ännu mer exakt.:thumbup:

För övrigt är näringsvärdet per 100g detsamma för både tillagat och rått ägg, det är dock skillnad i faktisk absorbtion hos människa. En ren näringsanalys skulle ge samma siffror även om protein- och biotonabsorbtion hämmas ordentligt om en människa äter ägget rått.