handdator

Visa fullständig version : Hälsoeffekter av 10 veckor från en kost med jämn fördelning mellan n-6/n-3


Eddie Vedder
2008-11-05, 15:43
Abstract
Background/Objectives: Consumption of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) has a favourable impact on inflammation and cardiovascular disease. However, the Western diet is characterized by a low n-3 PUFA intake and an imbalance in the n-6/n-3 PUFA ratio. Study the effect 10-week of diet modification to decrease the n-6/n-3 PUFA ratio on cardiovascular risk factors and resting energy expenditure.

Subjects and methods: Ten-week dietary intervention in 17 healthy subjects. Dietary intake, euglycemic hyperinsulinemic clamp, indirect calorimetry, lipid profile, hormones, inflammatory markers and erythrocyte membrane fatty acid composition were recorded before and at the end of the intervention. Comparisons are between baseline and post-treatment levels.

Results: Dietary records of the linoleic acid/-linolenic acid ratio (baseline: 32.2 (s.d. 3.7) vs post-intervention: 2.2 (s.d. 0.1), P<0.0001) and erythrocyte membrane fatty acid composition reflected good compliance. Dietary intervention was associated with significant reductions in TNF- (baseline: 2.2 (s.d. 0.3), post-intervention: 1.5 (s.d. 0.3) pg/ml, P=0.01) and low-density lipoprotein-cholesterol (baseline: 2.5 (s.d. 0.2), post-intervention: 2.3 (s.d. 0.1) mmol/l, P=0.03) and increased adiponectin (baseline: 6.5 (s.d. 0.7), post-intervention: 7.6 (s.d. 0.6) g/ml, P=0.02). Fasting lipid oxidation was increased (baseline: 0.7 (s.d. 0.1), post-intervention: 0.9 (s.d. 0.1) mg/kg.min, P=0.01), whereas glucose oxidation decreased in both fasting (baseline: 1.6 (s.d. 0.1), post-intervention: 1.3 (s.d. 0.1) mg/kg.min, P=0.02) and hyperinsulinaemic conditions (baseline: 3.6 (s.d. 0.1), post-intervention: 3.3 (s.d. 0.1) mg/kg.min, P=0.04). Insulin sensitivity was not affected by the intervention.

Conclusion: A decreased n-6/n-3 PUFA ratio can be achieved with simple dietary counselling, resulting in multiple, potentially favourable effects on the metabolic and inflammatory profiles.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/n11/full/1602857a.html

Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 1287–1293

Mot bakgrund av kunskap om snedfördelning mellan omega-6/omega-3 i den västerländska kosten samt de hälsomässiga konsekvenserna en sådan kost kan ha på människa så testade man att med en tämligen enkel kostomläggning jämna ut den fördelningen hos 17 friska personer under 10 veckor.

Resultaten visade positiva effekter på flera metabola hälsofaktorer som man kan läsa mer detaljerat om i fullängdaren.

Our results support an impact of n-6/n-3 PUFA ratio change at various levels, including favourable anti-inflammatory and lipid profiles. The observed modulation of adiponectin and cytokine levels by a simple nutritional approach independent of changes in body weight, if confirmed among obese and insulin-resistant subjects, would represent an attractive approach in terms of the prevention of diabetes and cardiovascular disease.


Såhär såg kosten ut:


Diet and experimental design
The protocol consisted of a 10-week dietary intervention. The foods and ingredients selected for the diet were designed to increase the dietary content of n-3 fatty acids and to decrease n-6 fatty acids. Rapeseed oil was supplied with a daily intake of 20 ml (1.7 g/day of ALA). The study subjects were also instructed to augment their fish consumption to three fish meals per week (100 g of salmon, tuna, mackerel, herring and sardines) in place of their habitual meat intake, providing a mean of 1.25 g/day of EPA and DHA. Advice was provided by a trained dietician twice before the dietary intervention and again after 1 month regarding the avoidance of foods containing high amounts of n-6 PUFA, vegetable oils (except rapeseed and olive) and their derivative products (potato chips, certain nuts and so on). Special emphasis was placed on qualitative but not quantitative modification of their habitual diet.

creperiet
2008-11-05, 15:55
Och det var bara 10 veckor! Tänk vad kroppen är smart.

Eddie Vedder
2008-11-05, 16:01
Och det var bara 10 veckor! Tänk vad kroppen är smart.

Synd bara att det inte fanns någon kontrollgrupp som åt på annat sätt. Helt otänkbart är det ju inte att försökspersonerna rent allmänt blev mer noggranna med sin kost under de här tio veckorna så att ha en mer snedfördelad kost att jämföra med hade definitivt stärkt den här studien.

Om vi nu förutsätter att de här personerna under den här tiden åt bättre än tidigare samt att även den andra gruppen hade blivit mer noggranna även dom.

creperiet
2008-11-05, 16:08
Synd bara att det inte fanns någon kontrollgrupp som åt på annat sätt. Helt otänkbart är det ju inte att försökspersonerna rent allmänt blev mer noggranna med sin kost under de här tio veckorna så att ha en mer snedfördelad kost att jämföra med hade definitivt stärkt den här studien.

Om vi nu förutsätter att de här personerna under den här tiden åt bättre än tidigare samt att även den andra gruppen hade blivit mer noggranna även dom.

Man får försöka ha den här i bakhuvudet tills det förhoppningsvis kommer någon liknande studie som bekräftar samma sak.:)

Ola Wallengren
2008-11-05, 16:34
17 personer utan kontrollgrupp gör det svårtolkat och slutsatserna osäkra. Det faktum att de hade en W-6/3 kvot på 32 (normalsvensk kost har ca 5) vid baseline gör ju ytterligare att man kan ifrågasätta studiens externa validitet.

Scratch89
2008-11-05, 16:54
Hur kan man ha en 6/3 ratio på 32? Då måste man ju leva på grädde och fettränder från fläskkotletter.

Eddie Vedder
2008-11-05, 16:57
Hur kan man ha en 6/3 ratio på 32? Då måste man ju leva på grädde och fettränder från fläskkotletter.

Borde det inte vara större risk med en sådan ratio om man får i sig mycket vegetabiliska oljor typ majsolja och solrosolja etc.?

Scratch89
2008-11-05, 16:59
Jag kanske tänker fel nu, möjligen att jag blandar ihop det. Jag tänkte att låg halt omega 3 -> hög halt omega 6.

EDIT: Oavsett är det en onaturligt skev fördelning.

Sverker
2008-11-05, 18:11
17 personer utan kontrollgrupp gör det svårtolkat och slutsatserna osäkra. Det faktum att de hade en W-6/3 kvot på 32 (normalsvensk kost har ca 5) vid baseline gör ju ytterligare att man kan ifrågasätta studiens externa validitet.


Imponerande att alla höll ut i 10 veckor. Mellan tummen och pekfingre känns 40 personer mer rätt, samtidigt som man tillåter några att falla ur studien.

10 veckor är en lång period och den tiden krävs ofta för att fylla upp systemet/kroppen med de fettsyror som fattas från början.

z_bumbi
2008-11-05, 18:33
Hur såg kroppsvikten ut under tiden?

Eddie Vedder
2008-11-05, 18:44
Hur såg kroppsvikten ut under tiden?

I stort sett oförändrat:

The anthropometric and body composition values of the study subjects did not change significantly during the period of the trial

Baseline (n=17) 10 weeks (n=17) P-value
Weight (kg) 67.2 (9.2) 67.5 (2.2) 0.81
BMI (kg/m2) 22.4 (1.8) 22.5 (1.9) 0.38
Hip/waist ratio 0.85 (0.10) 0.85 (0.10) 0.84
Fat mass (%) 24.4 (7.3) 24.1 (7.2) 0.62

Ola Wallengren
2008-11-05, 21:02
Imponerande att alla höll ut i 10 veckor. Mellan tummen och pekfingre känns 40 personer mer rätt, samtidigt som man tillåter några att falla ur studien.

10 veckor är en lång period och den tiden krävs ofta för att fylla upp systemet/kroppen med de fettsyror som fattas från början.

De mätte ju fettsammansättningen i blodkropparnas membran, iom att blodkropparna har en livslängd på ca 120 dagar så är 70 dagar rätt hyfsat men lite längre hade varit önskvärt. Fettsammansättningen i boldkropparan är ett bättre mått på fettkvaliten i kosten än att fråga personerna vad de åt, så detta är en definitv styrka i studien.