Visa fullständig version : Russin Nyttigt/Onyttigt?
Ja simpel fråga, är russin onyttigt eller nyttigt?
Elfsberg
2008-10-28, 00:07
Ingenting är nyttigt i för stora mängder.
Inte nyttigt. Kolhydrater i form av fruktos, vitaminerna och mineralerna är antagligen ganska döda.
Musselbank
2008-10-28, 00:21
Russin är bra för själen.
Eddie Vedder
2008-10-28, 06:04
Inte nyttigt. Kolhydrater i form av fruktos, vitaminerna och mineralerna är antagligen ganska döda.
Nej det skulle jag inte tro. Dock är ju frukt rent allmänt ganska näringsfattigt och vindruvor är inte någon särskilt vitamin- och mineralrik frukt överhuvudtaget. Och ett russin kan ju aldrig innehålla mer näring än när den var en vindruva.
On topic: Russin är inte onyttigt i mina ögon, definitivt inte, men nog bör man se det lite som "hyfsad godisersättning". Typ som att dricka juice, definitivt inget dåligt men heller inget man bör konsumera mycket av.
Är väl ganska hyffsat med fibrer och antioxidanter (mätt som oxygen radical absorption capacity) i russin per 100g?
Eddie Vedder
2008-10-28, 09:08
Är väl ganska hyffsat med fibrer och antioxidanter (mätt som oxygen radical absorption capacity) i russin per 100g?
Ja vindruvor innehåller ju en hel del flavonoider, därav främsta anledningen till att vin anses relativt nyttigt. Och då blir det ju mer per 100g om man plockar bort allt vatten. Sockerhalten blir ju därefter också.:)
Helt klart en nyttigare form av godis som sagt. Dessutom säkerligen helt återhämtningssnacks efter konditionsträning.
Jämförelse på uthållighetsprestation med intag av gel eller russin före konditionsträning:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=105787&highlight=russin
Och det känns ju knappast ologiskt att det även skulle kunna appliceras på återhämtning.
Fikon, plommon e bättre, mer protein med :D fast de beror ju på, men jag har ätit russin ca 1dl varje dag i 4år nu, och aldrig blivit fet, snarare smalare... hm.
Elfsberg
2008-10-28, 11:05
jag har ätit russin ca 1dl varje dag i 4år nu, och aldrig blivit fet, snarare smalare... hm.
Hehe. :) Russinen har nog en vääääääldigt liten del att göra med huruvida du gått upp eller ner i vikt de senaste åren.. På sin höjd har de ersatt större eller mindre måltider och på så sätt reglerat din vikt.
Ola Wallengren
2008-10-28, 11:29
1: J Agric Food Chem. 2008 Aug 27;56(16):6777-84. Epub 2008 Jul 29.
Grapes and human health: a perspective.
Pezzuto JM.
Grapes are a valuable source of numerous phytonutrients, including the intensively studied constituent, resveratrol. A question worth addressing is the potential of dietary grape consumption to positively modulate human health. Many studies have suggested cardiovascular benefits, and some work has indicated cancer chemopreventive activity. Data are particularly compelling in the area of skin cancer prevention. With financial support provided by the California Table Grape Commission, novel and exciting preliminary data are emerging from independent research suggesting beneficial activity against other less prevalent but devastating illnesses, such as Alzheimer's disease and urinary bladder dysfunction. It is further suggested that some of the copious amounts of data obtained with resveratrol may be relevant to grape consumption, especially responses that can be mediated by low concentrations of the substance. Whether future specific health claims will be sought from or allowed by regulatory authorities is not known, but based on existing data, it is clear that grapes should be considered an integral component of fruit and vegetable enriched diets that are recommended by health authorities and widely accepted as beneficial for human health and disease prevention.
PMID: 18662007 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Google translate
Vindruvor är en värdefull källa till många fytoämnen, inklusive intensivt studerats ingående, resveratrol. En fråga värd att ta itu med är den potential som finns i kosten druva konsumtion för att positivt påverka människors hälsa. Många undersökningar har visat kardiovaskulära fördelar, och visst arbete har uppgett cancer chemopreventive verksamhet. Uppgifter är särskilt övertygande när det gäller hudcancer förebyggande. Med ekonomiskt stöd från Kalifornien bordsdruvsorter kommissionen, nya och spännande preliminära uppgifterna kommer från oberoende forskning tyder på positiva effekt mot andra mindre vanliga men förödande sjukdomar, exempelvis Alzheimers sjukdom och urinblåsan dysfunktion. Vidare föreslås att vissa av de kopiösa mängder data som erhållits med resveratrol kan vara relevanta för druva konsumtion, framför allt reaktioner som kan förmedlas av låga koncentrationer av ämnet. Om framtida särskilda hälsopåståenden kommer att inhämtas från eller tillåts av tillsynsmyndigheter är inte känt, men bygger på befintliga uppgifter är det tydligt att druvor bör betraktas som en integrerad del av frukt och grönsaker berikad kost som rekommenderas av hälsovårdsmyndigheterna och allmänt accepterad vara positiv för människors hälsa och förebygga sjukdomar.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.