handdator

Visa fullständig version : Hjälp mig med recept


John M
2008-10-26, 23:37
Tycker kinamat är både gott å nyttigt så jag tänkte börja köra med det ett tag nu. Är inte så haj på hur man lagar ihop något så att det smakar liknande det man köper på resturangerna.

De här ingredienserna vill jag ha, frågan är bara hur länge och på vilket sätt man bäst lagar ihop dom?


Morötter
Broccoli
Sockerärtor
Bambuskott
Nötter

Smör
olja
Nån buljong (vilken då?)

Kyckling
Jasminris


Kom gärna med andra förslag också :thumbup:

Mental
2008-10-27, 13:56
Saker som man bör ha hemma när man leker asiatisk kock.

Vitlök
Färsk ingefära
Koriander
Soja (både japansk och kinesisk)
Fisksås
Sesamolja och jordnötsolja

John M
2008-10-28, 00:16
Kanon, kom med flera förslag :thumbup:

Cohen
2008-10-28, 01:34
Glutamat! :)

Svårt att veta vilken typ av mat det är du vill efterlikna. Är det just specifikt kinamat (alltså svensk kinamat) eller mer asiatisk mat i allmänhet?

John M
2008-10-28, 15:18
Glutamat! :)

Svårt att veta vilken typ av mat det är du vill efterlikna. Är det just specifikt kinamat (alltså svensk kinamat) eller mer asiatisk mat i allmänhet?

Är det skillnad på "svensk" kinamat och kinamat i övrigt? Har ätit kinamat i andra länder verkar smaka liknande var man än kommer.

Mental
2008-10-28, 22:08
Är det skillnad på "svensk" kinamat och kinamat i övrigt? Har ätit kinamat i andra länder verkar smaka liknande var man än kommer.

Kinamat i sverige är en avart av hongkong-köket. Mycket friterad och söt mat.

Kinesisk mat är inte speciellt enhetlig, utan varierar stort i hela landet, det finns 8 större "kök" (eller 10 enligt vissa, som räknar in hongkong och shanghai) alltså klart olika "stilar". Sen finns det olika underskolor för olika regioner.

Lite intressant läsning

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2800&a=694471

Och

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cooking

Jag åt allt som inte var fastskruvat när jag var i kina, och det smakar helt klart inte som kinamaten man är van vid från Sverige, inget sötsurt, inget friterat. Massor av växter, bladgrönsaker och frukt jag aldrig sett tidigare. Och även saker jag normalt inte äter som manet, grisfot, duva, och annat som smakade både trevligt och otrevligt. Ångad mat som dumplings är vanligt.

MyungChul
2008-10-31, 14:00
Manet? Det låter väldigt slemmigt.

Hur smakade det?

Mental
2008-11-01, 13:38
Manet? Det låter väldigt slemmigt.

Hur smakade det?

Ungefär som kroppen på en mindre bläckfisk. Ganska neutralt och lite salt. Blek, åts som förrättt tillsammans med någon sorts vit söt rismassa.

Mental
2008-11-01, 13:41
http://en.wikipedia.org/wiki/Jellyfish#Culinary_uses

Jag är rätt säker på att den var rå, och den serverades tillsammans med vinäger att doppa den i. Men jag vet inte säkert, oftast hade vi runt 15 olika rätter på bordet när vi åt, så jag som nykomling var inte alltid säker på vad som hörde till vad utan åt glatt av allt :D

MyungChul
2008-11-02, 21:32
Läskigt. :)