handdator

Visa fullständig version : Proteiner som gör testosteronet inaktivt..


Sorabo
2008-10-19, 12:39
I någon tråd för ett tag sen diskuterades det att testosteronet i blodet kan bindas till ett visst protein som då gör det "inaktivt".. Proteinet var något sorts transportprotein..

Men är det så att testosteronet, bundet till proteinet, bara är inaktivt för muskeltillväxt? Alltså att när det är bundet till proteinet så transporteras det till andra ställen och kan göra saker där? Eller är det inaktivt i alla avseenden när det är bundet till proteinet?

Sverker
2008-10-19, 13:28
Du måste tänka i jämnvikter;)
Testosteronet kan tydligen finnas i två olika faser i blodet. Antingen fritt så att det snabbt och enkelt kan lämna blodet och smita in i någon cell och utöva sin effekt.
Eller så sitter det bundet till ett transportprotein.

Tar någon cell upp en molekyl testosteron kommer det bli en ledig plats och en annan molekyl kommer att lämna sitt transportprotein och simma ut i blodplasman. Du får en buffert.

Bufferten behövs säkert för regleringen. Transportproteinet behövs eftersom testosteronet är dåligt löst blodplasman och skulle säkret klumpa ihop sig till kristaller i blodet.

Du vill alltså trixa ut testosteronet i plasman samtidigt som det inte får falla ut i kristaller eller bli olöslig på annat sätt:confused: