MrDiet
2008-10-18, 15:50
(medveten om att det finns många trådar om ägg på forumet, men vill försöka utveckla frågan ytterliggare)
Jag har tills nu ätit ungefär två ägg om dagen till frukosten. Nu funderar jag på om jag bara ska äta ett ägg om dagen eller färre delvis p g a dess näringsvärde och delvis kolesterolhalten.
För någon dag sen laddade jag ner programmet dietist och fick till min förvåning se att ägg inte var så näringsrikt som jag först trodde. Ett ägg (c:a 75 Kcal) innehåller något mer än 10 % RKI av D-vitamin, flertalet B-vitaminer, folsyra, fosfor och selen.
För en vältränad och ung individ påstår vissa att kolesterolet inte har några större negativa effekter på hälsan under förutsättning att man äter lagom mycket mättat fett. De menar också att lectinet i ägget minskar risken för att LDL kolesterolet ska sätta sig i artärerna. Äggulan innehåller också flera aminosyror som bara finns i ett fåtal proteinkällor. Kolesterol är dessutom nödvändigt för nervsystemet och fortplantningen.
Andra hävdar att det har negativ inverkan på hälsan och vid för högt intag kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Lectinet skulle man kunna ersättas genom kosttillskott. Kolesterolet får man i regel tillräckligt av genom en normal kost.
Efter att ha läst och funderat kring flera undersökningar vet jag inte längre vad jag ska tro. Vad är för högt intag av ägg? Aminosyrorna i ägget är väl knappast nödvändiga om man äter en väl sammansatt kost (kött, fisk och mjölk som de största proteinkällorna)? Hur gynnsamma är egentligen lectinets effekter på hälsan?
Jag funderar på att ersätta mina två "frukostägg" med antingen två knäckebröd och 30 gram leverpastej eller 3 dl yoghurt då leverpastej och yoghurt innehåller något mer näring. Det leder mig till nästa problem. Om jag käkar 30 g leverpastej om dagen som standardfrulle uppnår jag väl inte toxisk mängder av A-vitamin? (äter en väl komponerad kost i övrigt, dock mycket sallad och morötter). Om jag skulle ta yoghurtalternativet skulle det innebära att jag får i mig typ 150-160 % RKI av kalcium/dag. För hög konsumption av mjölkprodukter kan väl på sikt leda till osteoporos?
Ägg, leverpastej eller yoghurt, vad är "bäst"/mest fördelaktigt ur hälsosynpunkt?
Jag har tills nu ätit ungefär två ägg om dagen till frukosten. Nu funderar jag på om jag bara ska äta ett ägg om dagen eller färre delvis p g a dess näringsvärde och delvis kolesterolhalten.
För någon dag sen laddade jag ner programmet dietist och fick till min förvåning se att ägg inte var så näringsrikt som jag först trodde. Ett ägg (c:a 75 Kcal) innehåller något mer än 10 % RKI av D-vitamin, flertalet B-vitaminer, folsyra, fosfor och selen.
För en vältränad och ung individ påstår vissa att kolesterolet inte har några större negativa effekter på hälsan under förutsättning att man äter lagom mycket mättat fett. De menar också att lectinet i ägget minskar risken för att LDL kolesterolet ska sätta sig i artärerna. Äggulan innehåller också flera aminosyror som bara finns i ett fåtal proteinkällor. Kolesterol är dessutom nödvändigt för nervsystemet och fortplantningen.
Andra hävdar att det har negativ inverkan på hälsan och vid för högt intag kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Lectinet skulle man kunna ersättas genom kosttillskott. Kolesterolet får man i regel tillräckligt av genom en normal kost.
Efter att ha läst och funderat kring flera undersökningar vet jag inte längre vad jag ska tro. Vad är för högt intag av ägg? Aminosyrorna i ägget är väl knappast nödvändiga om man äter en väl sammansatt kost (kött, fisk och mjölk som de största proteinkällorna)? Hur gynnsamma är egentligen lectinets effekter på hälsan?
Jag funderar på att ersätta mina två "frukostägg" med antingen två knäckebröd och 30 gram leverpastej eller 3 dl yoghurt då leverpastej och yoghurt innehåller något mer näring. Det leder mig till nästa problem. Om jag käkar 30 g leverpastej om dagen som standardfrulle uppnår jag väl inte toxisk mängder av A-vitamin? (äter en väl komponerad kost i övrigt, dock mycket sallad och morötter). Om jag skulle ta yoghurtalternativet skulle det innebära att jag får i mig typ 150-160 % RKI av kalcium/dag. För hög konsumption av mjölkprodukter kan väl på sikt leda till osteoporos?
Ägg, leverpastej eller yoghurt, vad är "bäst"/mest fördelaktigt ur hälsosynpunkt?