handdator

Visa fullständig version : Frukt-frågor


challemann
2008-10-15, 00:06
Hejsan. En sak jag länge har funderat över är hur kalorier från exempelvis en banan kan jämnföras med godis. (En banan innehåller cirka 100 kcal right? :S)

Båda måste vara uppbyggda snabba kolhydrater eftersom de består av socker? Frågan kanske snarare bör ställas, vad är skillnaden mellan fruktsocker och "vanligt" socker?

Ursäkta min dåligt formulerade fråga, är trött: :)

bustz0rz
2008-10-15, 00:49
Hejsan. En sak jag länge har funderat över är hur kalorier från exempelvis en banan kan jämnföras med godis. (En banan innehåller cirka 100 kcal right? :S)


Per 100g, ja. Dock vet jag inte riktigt vad en normalstor banan väger. Vem har jämfört banan med godis, förresten? :)

Båda måste vara uppbyggda snabba kolhydrater eftersom de består av socker?


En banan har GI=65. Det kan inte jag kalla för snabbt. Malto har GI=105, det är snabbt. Fruktos i sig är väldigt långsamt.

Frågan kanske snarare bör ställas, vad är skillnaden mellan fruktsocker och "vanligt" socker?
Nu är inte jag speciellt kunnig, och jag har säkert pratat i nattmössan, men det enda jag kan svara på är att fruktsocker, eller fruktos som det heter, är jäkligt långsamt, medan socker är...ja, jäkligt snabbt.

Någon får rätta mig om jag har pratat helt i nattmössan.

Eddie Vedder
2008-10-15, 05:20
100 gram banan är ca 100kcal generellt sett ja, godis per 100g ligger på kanske 300-500kcal, beroende på om det är fett o.s.v.

Vanligt socker består till hälften av fruktsocker och hälften av druvsocker, d.v.s. glukos/fruktos 50/50. Det negativa med vanligt socker tillskrivs mestadels fruktosen som är en sockerart med välbevisat negativa hälsokonsekvenser.

En banan är inte heller 100% fruktsocker utan en mix av glukos, fruktos och stärkelse. Det förhållandet varierar med art, mognadsgrad vid skörd, mognadsgrad när du äter den o.s.v. När den är grön är det mycket stärkelse, när den är gul så är det mestadels glukos och brun banan är mestadels fruktos. Så med tiden varierar alltsi GI rejält för samma banan.

Såhär skrev jag i en tråd för någon dag sedan och din fråga finns besvarad i många mpnga trådar redan:

Varför är det t ex bättre att äta en frukt med fruktos, som har samma energiinnehåll? (bortsett från vitaminer, fibrer osv nu. jämför bara sockret i sig)

Fruktos är den sockerart med mest negativ metabol påverkan, alltså sämre inte bättre. Frukt är nyttigt TROTS fruktos och inte TACK VARE. Fruktosen är precis lika "illa" från frukt som från något annat.

Sök på fruktos så får du upp många trådar om det.

Är druvsocker sämre än vanligt socker eftersom det har rätt mycket högre GI och fortfarande samma energiinnehåll?

Vanligt socker är till hälften glukos. Sackarosmolekylen är en disackarid bestående av en molekyl fruktos och en molekyl glukos som är sammanbundna av en glykosidbindning.

vissa påstår ju att kroppen behöver socker men är det sant?

Nej kolhydrater är inte essentiellt. Kroppen behöver en viss mängd glukos per dygn men oavsett om kosten är fri från kolhydrater kan detta behov tillgodoses via glukoneogenes från aminosyror och glycerol.

Lite fler trådar som berör frukt och fruktos:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=115597&highlight=fruktos
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=111357&highlight=fruktos
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=108559&highlight=fruktos
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=99603&highlight=fruktos

En ganska ny studie på fruktosens högre benägenhet för fettsyntes:

The goal of this study was to determine the magnitude by which acute consumption of fructose in a morning bolus would stimulate lipogenesis (measured by infusion of 13C1-acetate and analysis by GC-MS) immediately and after a subsequent meal. Six healthy subjects [4 men and 2 women; aged (mean ± SD) 28 ± 8 y; BMI, 24.3 ± 2.8 kg/m2; and serum triacylglycerols (TG), 1.03 ± 0.32 mmol/L] consumed carbohydrate boluses of sugars (85 g each) in a random and blinded order, followed by a standardized lunch 4 h later. Subjects completed a control test of glucose (100:0) and a mixture of 50:50 glucose:fructose and one of 25:75 (wt:wt). Following the morning boluses, serum glucose and insulin after 100:0 were greater than both other treatments (P < 0.05) and this pattern occurred again after lunch. In the morning, fractional lipogenesis was stimulated when subjects ingested fructose and peaked at 15.9 ± 5.4% after the 50:50 treatment and at 16.9 ± 5.2% after the 25:75 treatment, values that were greater than after the 100:0 treatment (7.8 ± 5.7%; P < 0.02). When fructose was consumed, absolute lipogenesis was 2-fold greater than when it was absent (100:0). Postlunch, serum TG were 11–29% greater than 100:0 and TG-rich lipoprotein-TG concentrations were 76–200% greater after 50:50 and 25:75 were consumed (P < 0.05). The data demonstrate that an early stimulation of lipogenesis after fructose, consumed in a mixture of sugars, augments subsequent postprandial lipemia. The postlunch blood TG elevation was only partially due to carry-over from the morning. Acute intake of fructose stimulates lipogenesis and may create a metabolic milieu that enhances subsequent esterification of fatty acids flowing to the liver to elevate TG synthesis postprandially.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/138/6/1039?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Parks+&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

Dietary Sugars Stimulate Fatty Acid Synthesis in Adults. J. Nutr. 138:1039-1046, June 2008

Samma studie diskuterades även i SvD:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1759723.svd#tw_link_widget