handdator

Visa fullständig version : GI, ett varv till, i Sydsvenskan


Nitrometan
2008-10-13, 11:35
Söker receptet för piggare hjärna
http://sydsvenskan.se/kropp/article378059/Soker-receptet-brfor-piggare-hjarna.html

Mer undersökningar kring kolhydrater, GI, mat och hjärnan...

Forskare i Lund har de senaste åren kublodnna länka långsam mat till såväl bättre arbetsminne som förebyggande av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Inte för att jag vet vad kublodnna är, men artikeln är lite intressant.

Bredvid det lilla försöksrummet ligger avdelningen för industriell näringsläras lilla provkök. Där kan man till exempel laga till en standardiserad lunch med 100 gram köttbullar, 68 gram pulvermos och 3,5 deciliter kokande vatten. – en måltid som ofta används som referens för att mäta GI-påverkan.

Man kan också, som Anne Nilsson ämnar göra om ett par veckor, försöka baka det extremt långsamma brödet.

För ett par år sedan visade Anne Nilsson och hennes kollegor tydliga samband mellan kroppens blodsockerhalter och kognitiv (kunskapsmässig) förmåga, i det här fallet arbetsminne. Då använde hon sockerlösning, nu ska hon försöka ta idén vidare med särskilt sammansatta livsmedel.

– Det är egentligen det vi vill testa, hur blodsockerprofilen efter intag av ett livsmedel ska se ut för att ge gynnsamma hälsoeffekter. I det här fallet arbetsminnet, säger Anne Nilsson.

Kopplingen mellan livsmedel och blodsockerreglering har i ett par decennier varit ett huvudspår för enheten med det inte så aptitretande namnet ”Industriell näringslära och livsmedelskemi”.

Medan GI-konceptet blivit en kostschlager utan dess like, har Lundaforskarna stadigt vidgat sin kunskap om sambanden mellan kolhydrater, blodsocker och hälsa.

Ett av de mest intressanta rönen gäller alltså relationen blodsockerreglering och kognitiv förmåga.

Att man blir irriterad och får svårt att koncentrera sig när blodsockernivån sjunker är kanske inte så sensationellt. Det har många upplevt. Ändå var det nytt, när Anne Nilsson 2007 kunde visa hur nära förknippade blodsockernivåerna var med personers prestationer på test av till exempel arbetsminne och simultanförmåga.

I hennes studie jämfördes kognitiv förmåga hos en grupp som fick dricka ett rejält glas sockerlösning, på en gång, på fastande mage, med en grupp som kunde småsippa kontinuerligt. Blodsockervärdena för den första gruppen sköt brant i höjden, för att sedan ramla ner på en nivå under fastenivå.

Småslurkarna, däremot, höjde sin blodsockerhalt lugnt, och behöll den där genom stadig påfyllning.

För att översätta: mat som ger långvarig, låg blodsockerhöjning ger dig ett bättre arbetsminne.

stevebc
2008-10-13, 11:58
Dom menar nog kunnat.

Nitrometan
2008-10-13, 12:16
Dom menar nog kunnat.
Det tror jag med. Men jag vet inte.

Dock är artikeln intressant.

Eddie Vedder
2008-10-13, 13:11
Det är positivt att forskningen om betydelsen av kostens glykemiska index och glykemiska belastning fortsätter oavsett hur mycket och i vilket syfte media väljer att missbruka och (delvis medvetet) feltolka det hit och dit.

Det finns ju trots allt ett kliniskt syfte med varför man undersöker det här och varför GI-tabeller skapas så fortsatt seriös forskning är intressant och bra.:thumbup:

Nitrometan
2008-10-13, 13:43
Jag tycker att det är intressant att de tittar på hur den kognitiva förmågan påverkas av maten.

Eddie Vedder
2008-10-13, 15:15
Jag tycker att det är intressant att de tittar på hur den kognitiva förmågan påverkas av maten.

Ja det finns mycket forskning på det. Fiskkonsumtion och kognitiv förmåga hos äldre har bla. studerats och även omega-3 som enskild faktor hos barn och äldre. Den studie jag läste om äldre gav dock likvärdiga resultat för mager fisk såsom fet.

Hur kognitiv förmåga påverkas vid kortare tids svält postade jag en studie om för ett tag sedan dessutom.