handdator

Visa fullständig version : Det nyttiga "Exotic Snacks"


Tunnelbanan
2008-10-12, 20:00
När man ser torkad frukt tror man att det är frukt. Och frukt är nyttigt.
När man ser Exotic Snacks torkade frukt tror man att det är nyttigt. För frukt är nyttigt. Men nej,nej! Absolut inte!

Ett exempel. Torkad Kiwi i lösvikt. I Livsmedelsverkets tabeller står det att en kiwi innehåller 10,2 g kolhydrater per 100 g. På Exoticsnacks.se så innehåller deras torkade kiwi 82g kolhydrater per 100g.

Kokas dessa stackars frukter i sockerlag? 800% mer kolhydrater (Läs: socker) i den torkade kiwin! Galet?

Men låt oss nu se detta från den positiva sidan. Kiwin innehåller hela 0,2% mer protein/100 g och endast 0.1 g mer fett!

Deras sloga lyder: godare än grönsaker, nyttigare än godis.
Detta stämmer fan i mig inte. Om vi räknar sockret som samhällets fiende nummer 1, så innehåller Marabou Amigo hela 32% mindre kolhydrater per 100 g.

Jag vet att inte alla kolhydrater är sockerarter, men låt oss anta att de flesta är det i detta fall.

King Grub
2008-10-12, 20:01
Skillnaden beror på att vattenvikten i den naturella frukten inte är kvar i torkad form, alltså blir sockermängden per 100 gram vara så mycket större.

Handcuff
2008-10-12, 20:02
Så du tycker att det är konstigt att torkad kiwi är energitätare än o-torkad :confused:

Fjällbrynt
2008-10-12, 20:03
Om man torkar frukt minskar ju vattnet i den, då blir det mer kiwifrukt än om man äter den naturell...alltså per 100 gram

Morty
2008-10-12, 20:03
Dessutom innehåller dessa naturgodisar mikronutrienter, det hittar man inte mycket av i jellybeans.

Fjällbrynt
2008-10-12, 20:03
Alla samtidigt, 1,2,3!

Tunnelbanan
2008-10-12, 20:04
Skillnaden beror på att vattenvikten i den naturella frukten inte är kvar i torkad form, alltså blir sockermängden per 100 gram vara så mycket större.

Varför har inte proteinerna eller fettet ökat i så stor grad då?

Eddie Vedder
2008-10-12, 20:06
Just kiwi, mango, papaya, jordgubbar, ananas etc. har även extra socker tillsatt. Jag vet bara russin, torkade aprikoser, dadlar, fikon och katrinplommon bland torkad frukt där det ökade energivärdet per 100g ENBART beror på att vattnet är borta.

En torkad aprikos innehåller alltså lika mycket energi som en otorkad även om storleken däremellan är rejäl. Det gäller dock inte en jordgubbe t.ex. Där har man som sagt tillsatt mer socker.

När jag tänke efter så är torkade äppelbitar fria från tillsatt socker också. Lustigt nog är det definitivt dessa som är godast tycker jag. De andra är alldeles för salta och söta.

Tunnelbanan
2008-10-12, 20:09
Måste bara tillägga att då jag räknade på det så var ökningarna protein +20 %, fett +25% mot kolhydraternas +800%

Fjällbrynt
2008-10-12, 20:10
jag använde google, en sökmotor på internet!
http://www.fruktogront.se/modules/artiklar/artikel.php?pageId=267