handdator

Visa fullständig version : Kost för maximal livslängd


flipp
2008-09-11, 22:11
Någon här som känner till några bra studier på detta tema? D v s några forskare som försökt göra en samlad bedömning kring vilken kosthållning som är mest lämpad för att maximera en genomsnittspersons livslängd?

Futuristen Ray Kurzweil har skrivit en bok på detta tema.
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/1579549543/qid=1097002944/sr=1-1/ref=sr_1_1/102-0000204-1240922?v=glance&s=books
Dock är jag osäker på i vilken utsträckning hans rekomendationer är rimliga. Bl a förespåkar han GI-metoden vilken har blivit falsifierad av forskningen?

Hur som helst vore det kul med förslag på vilken typ av kost som man bör satsa på för att leva så länge som möjligt.

Kurzweil driver också tesen att vi inom 30-40 års tid kommer att ha gjort så stora landvinningar inom bio- och nanoteknik att vi kommer kunna stoppa och reversera åldrandet. Väldigt spekulativt förstås, men rätt intressanta idéer.

stevebc
2008-09-11, 22:22
- Lågt energiinnehåll (så att ämnesomsättningen sjunker, ju lägre ämnesomsättning desto längre livstid - gäller de flesta organismer), vilket medför:
- Näringsrik mat (frukt, bär, grönsaker, baljväxter osv) per energienhet
- Rik på antioxidanter

Black Star Abyss
2008-09-11, 23:22
I asien är det mycket fisk och grönsaker, de lever ofta till över 100 år.

shape
2008-09-11, 23:43
- Lågt energiinnehåll (så att ämnesomsättningen sjunker, ju lägre ämnesomsättning desto längre livstid - gäller de flesta organismer), vilket medför:
- Näringsrik mat (frukt, bär, grönsaker, baljväxter osv) per energienhet
- Rik på antioxidanter

Samtidigt bör inte kosten innehåller för mycket antioxidanter eftersom det då får motsatt effekt. Jag tror inte att en balanserad/varierad kost på något sätt kan peakas i syfte för att få kroppen att leva så länge som möjligt. Det är andra plan som tar över efter att man uppnått en generellt balanserad och varierad kost som är "lagom".

Racso
2008-09-12, 00:01
Samtidigt bör inte kosten innehåller för mycket antioxidanter eftersom det då får motsatt effekt. Jag tror inte att en balanserad/varierad kost på något sätt kan peakas i syfte för att få kroppen att leva så länge som möjligt. Det är andra plan som tar över efter att man uppnått en generellt balanserad och varierad kost som är "lagom".

Men de mängder det handlar om är väl svåra att få i sig utan kosttillskott?

Racso
2008-09-12, 00:03
Skaffa dokumentären: bbc horizon how to live to 101

Handlar bland annat om detta.

Doctor Snuggles
2008-09-12, 01:54
Samtidigt bör inte kosten innehåller för mycket antioxidanter eftersom det då får motsatt effekt. Jag tror inte att en balanserad/varierad kost på något sätt kan peakas i syfte för att få kroppen att leva så länge som möjligt. Det är andra plan som tar över efter att man uppnått en generellt balanserad och varierad kost som är "lagom".

Lite tveksamt att generalisera. Det du tänker på är snarast vitaminer som också fungerar som antioxidanter. Visa gärna på studier eller annat som påstår samma sak för t.ex. fytonutrienter.
Kom ihåg sen att det finns inget specifikt evolutionärt syfte för människan att leva länge, så "lagom" torde knappast räcka för att optimera livslängden.

För folk som vill läsa lite mer hardcore: www.imminst.org

Angel
2008-09-12, 04:15
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

grisman
2008-09-12, 05:28
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

Det handlar ju snarare om att få ett ytterligare antal friska år med god livskvalitet

http://en.wikipedia.org/wiki/Calorie_restriction

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn3303

http://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet

Ronja
2008-09-12, 05:31
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

+1 men man vill ju må bra ända tills det tar tvärt slut! :)

Eddie Vedder
2008-09-12, 05:38
Bl a förespåkar han GI-metoden vilken har blivit falsifierad av forskningen?

Nej det har den inte.

Eftersträvar man maximal livslängd är nog en kost med både en låg glykemisk belastning och med lågglykemiska livsmedel som bas (givetvis räknas här näringsrika saker såsom t.ex. vindruvor, kokta morötter, potatismos etc. bort men vi pratar om basen som sagt och undantag finns alltid:)).

Högt blodsocker innebär hög oxidativ stress och AGE-produkter i blodet så om man verkligen vill optimera så är nog en relativt låg glykmisk belastning och mycket antioxadanter som sagt värdefullt.

Vidare bör nog kosten även vara relativt proteinsnål samt i tillräckligt liten mängd för att man skall ha riktigt lite fett på kroppen och ha en låg kroppsvikt.

Att inte röka är ju en självklarhet, alkoholintaget är svårt att sia om. Kanske kan ett rött vin varannan dag göra mer nytta än skada, vad vet jag?:) Ämnet som anses "hålla oss unga", d.v.s. reveratrol, tror jag inte man så enkelt får i sig via druvor som vinet nämligen. Och även alkoholen som sådan har ju antytts ha viss positiv hälsopåverkan när intaget är inom låga gränser. Det blir väldigt lätt för mycket där bara, d.v.s. gränsen är tunn för när regelbunden konsumtion snarare blir skadlig.

skaparn
2008-09-12, 06:05
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

Men då förutsätter du att de antal år av livet man inte "har speciellt mycket livskvalite" är en relativ del av den totala livslängden. Så behöver det inte nödvändigtvis vara.

birra_peroni
2008-09-12, 08:23
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

Eller se dina barnbarn bli 15 istället för 5.

Hermanssson
2008-09-12, 09:39
Eller se dina barnbarn bli 15 istället för 5.

Barnbarns barnbarn menar du? :naughty:

birra_peroni
2008-09-12, 09:42
Barnbarns barnbarn menar du? :naughty:

eller barnbarn bli 150 istället för 15 ;)

flipp
2008-09-12, 12:09
Tack för tipsen. Kurzweils råd kanske stämmer rätt bra trots allt. Hans matpyramid finns på denna länk:
http://www.fantastic-voyage.net/pyramid.htm

Doctor Snuggles
2008-09-12, 16:10
Tack för tipsen. Kurzweils råd kanske stämmer rätt bra trots allt. Hans matpyramid finns på denna länk:
http://www.fantastic-voyage.net/pyramid.htm

Kolla upp Aubrey Degrey som är den huvudsakliga huvudpersonen bakom de mest spektakulära påståendena.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aubrey_de_Grey

Det är lite roligt att man tydligen aldrig kan komma med kontrovers utan att först själv se ut som en kuf. :D

Doctor Snuggles
2008-09-12, 16:13
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

Du tror på allvar att livsförlängning handlar om att förlänga den geriatriska perioden av livet?

kivi
2008-09-13, 13:08
I asien är det mycket fisk och grönsaker, de lever ofta till över 100 år.

Såg en dokumentär om det där - minns dock inte vilken kanal - och det finns andra områden i världen där man i genomsnitt lever mycket längre (edit: än andra), t.ex. på Sicilien. Man försökte titta på sambandet mellan kost och livslängd och fann att det snarare hade med genetik än kosthållning att göra. Många tror att de kommer leva längre om de äter sushi bara för att människorna (som lever längre än andra) på Okinawa i Japan äter sushi, men jag är inte lika säker. Känns mer som att det går trender inom näringslära, som folk tar till sig som sanningar. Visst kanske man kan påverka sin livslängd genom att ändra kosthållningen, men personligen tror jag i så fall inte man i någon större utsträckning kommer lyckas förlänga den så att man lever flera år längre än man annars skulle gjort utan snarare för att undvika sjukdomar som markant hade förkortat livslängden, dvs hålla sig frisk så att man kan leva så länge som generna tillåter, så länge man inte lyckas förändra dem.

Doctor Snuggles
2008-09-13, 15:25
Såg en dokumentär om det där - minns dock inte vilken kanal - och det finns andra områden i världen där man i genomsnitt lever mycket längre (edit: än andra), t.ex. på Sicilien. Man försökte titta på sambandet mellan kost och livslängd och fann att det snarare hade med genetik än kosthållning att göra. Många tror att de kommer leva längre om de äter sushi bara för att människorna (som lever längre än andra) på Okinawa i Japan äter sushi, men jag är inte lika säker. Känns mer som att det går trender inom näringslära, som folk tar till sig som sanningar. Visst kanske man kan påverka sin livslängd genom att ändra kosthållningen, men personligen tror jag i så fall inte man i någon större utsträckning kommer lyckas förlänga den så att man lever flera år längre än man annars skulle gjort utan snarare för att undvika sjukdomar som markant hade förkortat livslängden, dvs hålla sig frisk så att man kan leva så länge som generna tillåter, så länge man inte lyckas förändra dem.

Nja, det är inte riktigt sant. De mest kända anektdotiska bevisen kommer från okinawa, där det inte så mycket handlar om vad man äter, utan hur mycket. Man har också jämfört med folk från okinawa som flyttat eller börjar äta mer "modernt" (d.v.s. mer, mer energität mat), och deras livslängd sjunker till det normala för japan.
Det finns andra ställen i världen där det påstås att folk är långlivade, men vad jag vet så har de flesta av de ställerna dåligt med folkbokföring över åldringar.
Men du har en poäng, d.v.s. att man ska skilja mellan medel och maximal livslängd. Att de flesta individer klarar sig länge fram till deras maximala livslängd tyder på en hög medellivslängd. T.ex. är maxlivslängden (vad vi vet) fn ca 120 år för människan, men medellivslängden är ca 70.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_life_span

Racso
2008-09-13, 17:04
Nja, det är inte riktigt sant. De mest kända anektdotiska bevisen kommer från okinawa, där det inte så mycket handlar om vad man äter, utan hur mycket. Man har också jämfört med folk från okinawa som flyttat eller börjar äta mer "modernt" (d.v.s. mer, mer energität mat), och deras livslängd sjunker till det normala för japan.
Det finns andra ställen i världen där det påstås att folk är långlivade, men vad jag vet så har de flesta av de ställerna dåligt med folkbokföring över åldringar.
Men du har en poäng, d.v.s. att man ska skilja mellan medel och maximal livslängd. Att de flesta individer klarar sig länge fram till deras maximala livslängd tyder på en hög medellivslängd. T.ex. är maxlivslängden (vad vi vet) fn ca 120 år för människan, men medellivslängden är ca 70.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_life_span


Maten är ju bara en del i det hela. Det finns en studie där man jämfört (britter tror jag det var), där ena hälften motionerade regelbundet och den andra inte gjorde det.

Gruppen som motionerade hade, på de mätpunkter man mätte, värden som motsvarade en 10 år yngre människa i den icke-motionerande gruppen.

Sen tillkommer övrig livsstil som stress, dygnsrytm, etc.

Racso
2008-09-13, 17:08
Appropå "The okinawan diet", den kosten har ju den sammansättning som sägs motverka/bromsa de kostrelaterade sjukdomar som kanske skördar flest liv i världen. Typ hjärt och kärl, cancer... Vilket kan förklara den höga medellivslängden i Okinawa.

Racso
2008-09-13, 18:06
Consequently, we develop a hypothesis-neutral model describing the relationship between diet and longevity. Applying this general model to the special case of human longevity and diet indicates that the benefits of caloric restriction in humans would be quantitatively small.

Ageing Res Rev. 2005 Aug;4(3):339-50


Our previous work crudely estimates that the dietary reaction norms of rodents and humans have diverged substantially, with a very flat dietary reaction norm for human longevity. These general principles and our specific results suggest that the benefits from human caloric restriction would be minor.

Biogerontology. 2006 Jun;7(3):161-4.


Additionally, for the well-studied species in which life extension is observed, there is considerable variation in the response. This suggests that it is not an ancient ancestral response, which has been conserved across the species range. Although calorie restriction does not increase lifespan in all species, it remains a fascinating and valuable tool to study ageing at the whole organism level.

Biogerontology. 2006 Jun;7(3):165-8


The available evidence in primates (human and nonhuman) suggests that it is highly probable that DR will increase the span of good health (and the average lifespan) but the magnitude of this predicted increase is unknown. Robust survival data for monkeys subjected to highly controlled DR will be available in approximately 25 years; similar data for large numbers of human practitioners of DR appear to be many decades away.

Biogerontology. 2006 Jun;7(3):169-71.

Doctor Snuggles
2008-09-13, 20:34
Maten är ju bara en del i det hela. Det finns en studie där man jämfört (britter tror jag det var), där ena hälften motionerade regelbundet och den andra inte gjorde det.

Gruppen som motionerade hade, på de mätpunkter man mätte, värden som motsvarade en 10 år yngre människa i den icke-motionerande gruppen.

Sen tillkommer övrig livsstil som stress, dygnsrytm, etc.

Absolut. Grub visade ju på en ny studie som sa att det t.o.m. var lite effektivare med aerobisk motion än kalorirestriktion, om man tittade på DNA skador och mitokondriell oxidation (tror jag det var).
Man vet förstås inte om kalorirestriktion har samma effekt på människor i längden som det har på andra organismer (apor torde dock vara rätt nära rent genetiskt sett), men korttids CR har antytt det.
Det finns ju också försök på möss som tyder på att minska mängden kolhydrater ger liknande effekter till CR, genom att det ökar ngt antioxiderande enzym i kroppen.

Sniggel
2008-09-14, 10:51
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

Förstår inte den här kommentaren som alltid brukar dyka upp? Någon som lever ett långt liv pga hälsosamt leverna mår förmodligen bättre och känner sig yngre och friskare under hela sitt liv.

Du tror på allvar att livsförlängning handlar om att förlänga den geriatriska perioden av livet?

+1

antonio
2008-09-16, 10:15
Förstår inte varför man vill leva så länge eftersom man dom sista åren oftast inte har speciellt mycket livskvalite ändå.

säger vem ?

/A

flintastek
2008-09-16, 15:16
läste på wired att det nyttiga i rödvin, Resveratol, visade sig ha samma egenskaper som en lågkaldiet har på åldrandet.

"Resveratol, naturally found in red wine, stimulates a gene known as SIRT1, which has been linked with extended lifespans in rodents. The new study is the first time similar effects have been replicated in humans.

"We believe that this is the first time that a drug candidate has shown efficacy in a disease of aging by targeting the genes that control aging," said Christoph Westphal, CEO of Sirtris.

Sirtris was co-founded by David Sinclair, a Harvard Medical School researcher, who discovered SIRT1's role in regulating lifespan. His early work was in yeast, and he later showed that stimulating SIRT1 through a calorie-restricted diet helped animals live longer. Then, Sinclair found resveratol, which stimulates the same gene with results similar to calorie-restriction but without the diet. Resveratrol's effects in mice touched off a storm of excitement among people, including Sinclair, who began taking the drug in its over-the-counter form hoping to extend their lifespans."

http://www.wired.com/medtech/drugs/news/2008/01/resveratrol

Doctor Snuggles
2008-09-16, 17:12
läste på wired att det nyttiga i rödvin, Resveratol, visade sig ha samma egenskaper som en lågkaldiet har på åldrandet.

"Resveratol, naturally found in red wine, stimulates a gene known as SIRT1, which has been linked with extended lifespans in rodents. The new study is the first time similar effects have been replicated in humans.

"We believe that this is the first time that a drug candidate has shown efficacy in a disease of aging by targeting the genes that control aging," said Christoph Westphal, CEO of Sirtris.

Sirtris was co-founded by David Sinclair, a Harvard Medical School researcher, who discovered SIRT1's role in regulating lifespan. His early work was in yeast, and he later showed that stimulating SIRT1 through a calorie-restricted diet helped animals live longer. Then, Sinclair found resveratol, which stimulates the same gene with results similar to calorie-restriction but without the diet. Resveratrol's effects in mice touched off a storm of excitement among people, including Sinclair, who began taking the drug in its over-the-counter form hoping to extend their lifespans."

http://www.wired.com/medtech/drugs/news/2008/01/resveratrol

Ja, men är ändock inte tillräckligt studerat hos människor. Resveratol tillhör sk CR-mimetics, d.v.s. den tror härma samma mekanismer som man tror CR förlänger livet med.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cr_mimetic
http://www.senescence.info/calories.html

Micke-s
2008-09-16, 18:11
svältkost e väl bra för ett långt levende, men ett trisst levende ,