handdator

Visa fullständig version : HJÄLP SÖKES! Åsikt/tolkning av MRI resultat knäskada


Andreas H
2008-09-09, 09:01
Ok, jag har en eventuell bristning/reva i inre ledbandet i högerknät, har skrivit om det här (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=117861).

Så nu söker jag någon här i Sverige som kan ta sig en titt på resultatet och ge sin bedömning. Det jag har är de kompletta MRI resultatet tillsammans med programmet eFilm Lite. Jag kan antingen maila det eller ge länk för nerladding, filen är ca 10mb.

Så om någon här vet ett ställe jag kan vända mig till eller kan rekommendera en person som jag kan kontakta vore jag hemsk tacksam! :)

Lite bakgrund...

Har som sagt gjort en MRI, sen varit till två olika läkare. Den första sa att MCL'en, de inre ledbandet var nästan av på två ställen. Å om jag ville kunna fortsätta som vanligt med att träna var en operation nödvändigt, men också att det skulle kunna läka enbart med hjälp av vila och stöd för knä. Men att jag då skulle vara försvagad i knät samt att en eventuell operation i framtiden skulle ha mindre chans att lyckas.

Den andra sa att det visserligen såg ut som en liten bristning men att det inte alls var så farligt och att det räckte med att sätta stöd för knät och vila i nån månad. Men också att det inte var någon risk med att vänta med operation utan att den skulle lyckas oavsett om jag gjorde den nu eller om några månader.

De lite småsura omständigheterna är att jag bor i Thailand och får betala en eventuell operation själv. Vilket jag absolut inte har några problem med att göra. Fördelen här är att jag kan få operera inom några dagar om jag vill, gentemot Sveriges mångåriga köer. Iaf, det faktum att jag måste slänga ut en avsevärd summa pengar för en operation, samt att jag faktiskt inte litar riktigt på dem två läkarna jag varit till (dels tveksam till deras utbildningsnivå, samt de faktum att de gett mig två olika besked), gör att jag vill ha ett tredje utlåtande, minst iaf.

Ska även kolla runt i Bangkok efter en knäspecialist som kan sportskador.

Guddi
2008-09-09, 09:55
Normalt sett så behöver man inte operera mediala ledbandsskador. Det är dock vanligt att man får andra skador på menisk eller korsband samtidigt som man får den typ av skada som du beskriver.

Försök att få tag i någon läkare genom http://www.svenskidrottsmedicin.se/ dem killarna har koll!

Andreas H
2008-09-09, 10:00
Ok, i det här fallet så är det edast de mediala ledband som är skadad, rapporten jag fick med mig säger följande...

Sequence;sagittal oblique and coronal T1W, T2W and STIR

The study reveals minimal joint effusion.

There is focal increase T2 singal lesion between anterior and posterior cruciate ligament, probably
minor tear of posterior meniscofemoral ligament.

Normal visualized medial and lateral meniscus.

There is increase soft tissue swelling and loss of normal fiber at proximal part of medial collateral
ligament, compatible with tear.

Intact ACL, PCL and lateral collateral ligament.

There is neither occult fracture nor bony contusion.

Impression; Medial collateral ligament injury at femoral attachment. Minimal joint effusion

Å tack för tipset, ska kollas upp! :)

Andreas H
2008-09-09, 10:10
Kan väll tillägga ett om en ev. ersättning önskas för hjälpen så kan det ordnas, om så en blygsam sådan! ;)

Muaytudd
2008-09-09, 10:20
Hade du ingen läkare när du gjorde en sådan stor undersökning?

Guddi
2008-09-09, 10:22
Enligt rapporten har du en typ 2 skada vilket inte är så farligt. Det står att du har lite påverkan på den biten av ligamentet som väster i menisken vilket gör att du kanske har fått en liten skada på menisken fast man kunde inte se något på din MR vilket är bra.

Med det utlåtandet så skulle jag tro på läkare nr 2. Dina korsband är helt intakt och antagligen har du ingen meniskskada så om du bara kör en ordentlig rehab med sjukgymnast eller liknande så kommer du troligen att vara bra igen om en 12-16 veckor. Om du får besvär från menisken så kan du fixa det senare utan problem.

Andreas H
2008-09-09, 10:43
Hade du ingen läkare när du gjorde en sådan stor undersökning?

Jo, det var läkare nr 1 som jag skrev om som jag gick till när jag gjorde undersökningen. Han som sa att jag hade två bristningar i ena ledbandet och rekommenderade operationen! ...sen läkare 2 var jag till för att få ett andra utlåtande.

Enligt rapporten har du en typ 2 skada vilket inte är så farligt. Det står att du har lite påverkan på den biten av ligamentet som väster i menisken vilket gör att du kanske har fått en liten skada på menisken fast man kunde inte se något på din MR vilket är bra.

Med det utlåtandet så skulle jag tro på läkare nr 2. Dina korsband är helt intakt och antagligen har du ingen meniskskada så om du bara kör en ordentlig rehab med sjukgymnast eller liknande så kommer du troligen att vara bra igen om en 12-16 veckor. Om du får besvär från menisken så kan du fixa det senare utan problem.

Å, tack för översättningen! :)

Å vad anser du om det läkare n1 säger att chansen för en lyckad operation i framtiden minskar om jag låter det "läka av sig själv"? ...läkare nr2 sa att oavsett när jag opererade skulle det lyckas.

obesogen
2008-09-09, 10:59
Gällande MR så har jag läst att för just korsbandsskador så ligger reabiliteten nära 100% men att den är lite lägre (mellan 60-90%) för meniskskador jämfört med artroscopi och ännu lägre vid broskskador (40-50%)

En medial kollateralligamentsskada behöver inte opereras men det är ändå viktigt att ställa en ordentlig diagnos i ett tidigt skede, istället för att vänta och se vad som självläker.

Friemert B, Diagnosis of chondral lesions of the knee joint: can MRI replace arthroscopy? A prospective study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2004;12(1):58-64

grimfish
2008-09-09, 22:23
Enbart ett MR-svar kan vara en vägledning men det utgör sällan helt självständigt ett säkert underlag för diagnos. För det krävs en helhetsbedömning. Allra bäst bedömning får man som svensk förmodligen i Sverige; i Thailand har de andra värderingar och uttryckssätt än här. Att operera är inte vad man vanligen föreslår här i Sverige. Som jag ser det finns det två bra vägar att gå: kör sjukgymnastik i Thailand och se vartåt det barkar eller åk till Sverige för en fullgod bedömning.

rsr930
2008-09-10, 13:02
behandlas oftast konservativt i Skandinavien, dvs man använder sig av en ortos i 6 veckor. De första 2 med något begränsad rörelseomfång. Mest för att förhindra full belastning, vilket är svårt att göra om man inte kan extendera, sträcka ut knät fullständigt.

Och visst om man har en komplett total ruptur av inre ledbandet så kan man överväga en operation. Dessa operationer har inte varit helt lyckade, då många av dessa patienter blev rätt stela efteråt i sina knän. Detta var mer populärt att göra på 70 och 80 talet.

Chansen att bli ganska bra på konservativ behandling även vid en större skada är nog sannolikt större än om man opererar.
Problemet är alltid postoperativ stelhet. Det är också därför man aldrig opererar ett korsband samtidigt som man konservativt behandlar en MCL skada.
Man får först behandla MCL skadan därefter korsbandsskadan. Annars blir resultatet ett ganska stelt knä.

I ditt fall skulle jag rekommendera en ortos i 6 veckor sedan en ny klinisk kontroll.
Visst går det att rekonstruera MCL efteråt men skulle bara rekommendera det om ditt knä skulle vara mycket instabilt.

nyrjoh
2008-09-10, 15:25
Rehabiliteringsplan efter en inre ledbandsskada i knäet (MCL)
Beroende på individuella faktorer som graden av sidovackling smärta och svullnad tar rehabiliteringen olika lång tid (vid grad III-skador tar rehabiliteringen längre tid). Det ska således ske en successivt ökad belastning. Var uppmärksam på symtom från medialsidan så att inte läkningsprocessen påverkas negativt.

Fas 1 (0-2v)
Full belastning. Kryckor vid behov, men ska användas så kort tid som möjligt. Gångträning. Cirkulationsträning med t ex glidcykling, bollrull i sittande och cykling på ergometercykel så snart patienten har rörligheten som krävs. Patienten ska ha full knäextension så snart som möjligt och hitta quadriceps. Raka benlyft i liggande alternativt dragapparat i stående i abduktion/extension och flexion, ej adduktion. Tåhävningar. Balansträning efter förmåga. Öppen ortos (Genu Syncro eller BREG) om grav sidovackling föreligger (grad III) används vid belastande aktiviteter.

Fas 2 (2-4v)
Uppnå fullt rörelseomfång. Påbörja adduktionsträningen. Stegra styrketräningen, med t ex benpress, bencurl och sittande benspark. Utöka balans- och koordinationsträningen.

Fas 3 (4-6v)
Fortsatt successivt ökning av styrke-, balans-, och koordinationsträning. Påbörja spänst- och löpträning (ej grad III).

Fas 4 (6v-)
Ortos (Genu Syncro eller BREG) bort vid grad III-skador. En mindre ortos med sidostabilisering kan med fördel användas vid tung fysisk belastning framförallt de första 3 månaderna efter skadan. Fortsatt successivt ökning av träningen och förberedelse inför återgång till patientens normala aktiviteter. Återgång till eventuella idrottsaktiviteter då grenspecifika övningar kan utföras utan smärta och svullnad och när styrka, koordination och balans är återställd.

rsr930
2008-09-11, 17:01
tycker jag.
Har själv opererat knän i mer än 15 år, så lite grann tycker jag väl att jag har snappat upp under årens lopp.
Hittade följande rehabiliterings protokoll för en liknande skada hos en amerikansk fotbollsspelare. Tycker den stämmer mer med min egen erfarenhet.

Men givetvis så ska jag ju vara så pass ödmjuk och säga att detta är min erfarenhet och det finns många som har större erfarenhet än mig.




Here we present an example of a rehabilitation programme for a professional footballer with a grade II medial collateral knee ligament sprain.




Days 1 to 3

Acute Phase
Rest from activity.

Protect the injury site from further damage by using crutches to avoid putting any weight through the injured leg.

Apply ice packs or a 'cryo-cuff' device for 20 minutes every 2 hours (never apply ice directly to the skin). This will have pain-relieving effect and also help to control the swelling. Apply a compression bandage to limit the joint swelling. The injured knee should be elevated in order to control and reduce swelling. Oral anti-inflammatory medication may be prescribed by a doctor.

Days 4 to 14

Sub-acute Phase
Continue to rest the injured part completely.

Continue to protect the injured knee from further damage by using crutches. If it is not too painful it may be possible to begin partial weight-bearing on the affected leg whilst continuing to use the crutches. To further protect the knee a hinged knee brace should be used to prevent stress on the medial ligament. This should be locked between minus 10 degrees of extension and 90 degrees of flexion.

Once the inflammatory response from the damaged tissue has settled (after 3-5 days) the ligament begins to lay down scar tissue to repair itself. It is thought that this process can be encouraged with the use of electrotherapy treatments such as ultrasound and pulsed short-wave diathermy.

Begin ankle and hip range-of-movement exercises.

Weeks 2 to 4

Early Active
Rehabilitation
Phase
The hinged knee brace should be worn at all times during the early active rehabilitation phase, and should be set between minus 5 degrees of extension and 110 degrees of flexion. Provided it is not too painful, full weight-bearing should be encouraged and the crutches should be abandoned.

A normal gait pattern should be present, with the heel striking the ground first and the toes pushing off for the next step.

Isometric quadriceps should be performed in the pain-free range of movement. Straight leg raising should be performed to reinforce quads contractions.

Gentle range-of-movement exercises should be encouraged between 90 to 30 degrees of knee flexion.

Early proprioception exercises should be initiated.

Weeks 4 to 6

Active
Rehabilitation
Phase
The hinged knee brace should be worn at all times during the active rehabilitation phase. There should be no restriction of knee extension or flexion.

Range-of-movement exercises should be continued.

When range of movement allows, static cycling should be initiated.

Isotonic muscle strengthening exercises should be initiated and resistance gradually increased (leg press/squats/ham curls/quads extensions).

Continue proprioceptive training.

Weeks 6 to 10

Late Active
Rehabilitation
Phase
The hinged knee brace should continue to be worn, without restriction of knee extension or flexion.

Range-of-movement exercises should be continued, until full range of extension and flexion is pain free.

Isotonic muscle strengthening should continue, so that the affected knee's quads and hamstrings have 90% strength of the unaffected knee.

Continue static cycling and increase resistance.

Initiate straight line running, gradually increasing the pace. Initiate 'figure-of-eight' running, gradually increasing turns.

Begin 'fitter' exercises.

Weeks 10+

Functional
Rehabilitation
Phase
The hinged knee brace should be discarded.

Isotonic muscle strengthening should continue.

Continue to progress static cycling.

Increase speed of running and increase turning angle to 180 degrees.

Begin cliniband lateral agility/running exercises and star jumps. Hop distance should be 100% of opposite knee. Kicking the ball/block tackling.

nyrjoh
2008-09-12, 10:07
Ja det är ju så med vårdprogram att de är en ungefärlig ram att hålla sig till och de måste hela tiden anpassas efter individen. Håller dock inte med om att programmet skulle vara för tufft generellt, möjligen för grad 2 och 3 skador som det inte går riktigt så fort men inte för grad 1 skador.

Men han har ju nu iaf några förslag på upplägg.:thumbup:

Andreas H
2008-09-15, 12:55
Tack så himla mycket för svaren! :)

...utsikten ljusnade lite!