handdator

Visa fullständig version : Isomaltulos (DietCarbs FX)


KniveN
2008-09-03, 23:45
Dietcarbs FX innehåller isomaltulos (varumärkesnamn: Palatinos) som finns naturligt i bl a honung. Industriellt framställs isomaltulos från socker med hjälp av enzymer. Den har ett GI på 32 och tillskillnad från fruktos har DietCarbs Fx en positiv effekt bla hepatiskt PPAR-alfa som har en viktig roll i kroppens lipidomsättning. Någon studie tyder också på att den kan motverka glukosupptag (av den anledningen är det kanske inte så bra att blanda isomaltulos med andra kolhydrater i en energidryck).

Dietcarbs FX är ingen sockeralkohol och ger normalt inte magproblem även i högre doser.

Någon som har något att tillägga om denna kolhydrat? Funkar den som texten säger? Man vill ju inte åka dit på fruktos niten igen... :D

Fairing
2008-09-04, 07:01
Någon som har något att tillägga om denna kolhydrat? Funkar den som texten säger? Man vill ju inte åka dit på fruktos niten igen... :D

Den är riktigt bra och återfinns i vår nya MRP. palatinit.com har en del information

Nitrometan
2008-09-04, 08:44
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 258/97 av den 27 januari 1997 om nya livsmedel och nya livsmedelsingredienser [ Vgl. ändernde Rechtsakte ].
http://europa.eu/scadplus/leg/sv/lvb/l21119.htm

Kommissionens beslut 2005/581/EG [EUT L 199, 29.7.2005] (isomaltulos)
Beteckningen isomaltulos på etiketten skall markeras med en asterisk (*) som hänvisar till en fotnot med texten "Isomaltulos bryts ner till glukos och fruktos".

Kommissionens beslut 2005/581/EG [EUT L 199, 29.7.2005] (isomaltulos) (http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!DocNumber&lg=sv&type_doc=Decision&an_doc=2005&nu_doc=581)

Inte för att jag vet vad det betyder/innebär.

Nitrometan
2008-09-04, 08:47
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32005D0581:SV:HTML

Finns tydligen i baren "Bodycheck" från Friggs...

Lasse brukar vara bra på att hitta intressanta ingredienser, så det är säkert bra grejer.

Pepz
2008-09-04, 10:51
Isomaltulos bryts ner till glukos och fruktos

Om det är så så får man ju i sig enorma mängder fruktos eftersom utgångsråvaran är vanligt socker?

Förstår inte vitsen med en dietkolhydrat som är totalt näringslös.
På diet vill man väl ha i sig så mycket näring som möjligt med den begränsade kalorimängd man har.

HUr är palatinose för glykogeninlagring och liknande?

Ola Wallengren
2008-09-04, 12:57
Om det är så så får man ju i sig enorma mängder fruktos eftersom utgångsråvaran är vanligt socker?

Förstår inte vitsen med en dietkolhydrat som är totalt näringslös.
På diet vill man väl ha i sig så mycket näring som möjligt med den begränsade kalorimängd man har.

HUr är palatinose för glykogeninlagring och liknande?

Finns nog ingen anledning att stopa i sig "enorma mängder" men eftersom sackaros, som isomaltulos är en variant av, inte är mycket sämre än glukos för glykogenuppyggnad så fungerar det förmodligen ganska bra. Jag skulle inte tro att man skulle göra en kolhydratuppladdning med isomaltulos däremot.

Isomaltulos har ju den fördelen att det är en långsam men enkel sockerart som gör att man kan blanda den i dryck tex och ändå få ett relativt långsamt upptag, där fördelarna är mindre fruktos än rent fruktsocker och långsammare upptag än sackaros som innehåller lika mycket fruktos/glukos. En annan positiv sak är att det inte ger karies.

För den kreative så kan man nog komma på lite olika situationer där detta kan vara fördelaktigt.

Pepz
2008-09-04, 13:56
För den kreative så kan man nog komma på lite olika situationer där detta kan vara fördelaktigt.

Bra produkt om man strävar efter kolo-optimalitet ;)

Pelle2
2009-06-17, 09:53
Hur fungerar det att använda Dietcarbs i sin egen MRP om man blandar med vassle, saktas upptaget av vasslet ner då så att det blir bättre som mellanmål/måltid, om man inte har något kaseinpulver.

Ola Wallengren
2009-06-17, 12:43
Isomaltulosen påverkar förmodligen inte upptagshastigheten av vasslet annat än om man blandar en väldigt koncentrerad lösning, men även då är det nog en marginell effekt.

Pelle2
2009-06-17, 13:52
ok :cryout:
Tack för svaret

Sverker
2009-06-17, 17:51
Isomaltulos har ju den fördelen att det är en långsam men enkel sockerart som gör att man kan blanda den i dryck tex och ändå få ett relativt långsamt upptag, där fördelarna är mindre fruktos än rent fruktsocker och långsammare upptag än sackaros som innehåller lika mycket fruktos/glukos. En annan positiv sak är att det inte ger karies.


Ola !
Kan man teoretiskt tänka sig att upptaget av fruktosen är så långsam så att koncentrationen fruktos i leverna aldrig blir speciellt hög. Systemet blir aldrig mättat. Inget fruktos kör vägen till fettsyrasyntetaset och blir till fett ?
Istället omsätts fruktosen i en långsam takt som energi i levern ?

Ola Wallengren
2009-06-17, 18:47
Visst kan man tänka sig det och eftersom det främst är en dosfråga vad det gäller fruktos så krävs det minst dubbeltså mycket, om inte mer för att det är lite långsammare, isomaltulos för samma "effekt".

Nu är det iofs inte DNL som är det främsta problemet utan den låga insulininsöndringen som också ger högre triglycerider, ghrelin och lägre leptin. Om det pågår under längre tid så ökar iofs insulinhalterna pga insulinresistans.

Vid 50% överätning av glukos eller sakaros så var det ingen skillnad i DNL och DNL uppskattades till ca 8g.
Överätning med fruktos med 3g/kg per dygn (3 måltider) ökade DNL med ca 6ggr men det var bara ca 8-10% DNL totalt mot 1-2% för kontrollerna utan överätning.

Sverker
2009-06-17, 18:52
Ja, det låga insulinsvaret på måltiden lär leda till problem. Men jag tolkar det som viktigare vid viktuppgång.
Produkten Dietcarbs FX borde vara för viktminskning och kaloriunderskott. Då är insulinkänsligheten redan från början högre.

Ola Wallengren
2009-06-17, 18:59
Ja, det är inget större problem. Man blir inte fet vid energiunderskott och en ökad tillgänglihet av fett lär inte vara fel heller. Det man kan fundera över är mättnadseffekten som kanske kan gå åt båda hållen med tanke på att man ahr en kolhydrat som kan ge "längre" och jämnare blodsocker men å andra sidan inte påverkar hunger och mättnadshormonerna positivt samtidigt som det är en flytande energikälla som på det sättet mättar rätt dåligt.

Själv använder jag isomaltulos (~20g) på diet i PWO-drinken före de lite längre helkroppspassen.

exevision
2012-04-08, 12:30
Bumpar lite.
Påståendet om att isomaltulos skulle kunna motverka glukosupptag, stämmer det?
Är det i positiv eller negativ mening? Och är det så att man kan bilda insulin resistans?

Ola Wallengren
2012-04-08, 18:25
Jag har inte hört det påståendet och jag tror inte det ligger något i det. Kapaciteten för glukosupptag är hög, om något så kan det totala monosackaridupptaget bli något högre, precis som för blandningen av fruktos/glukos.

exevision
2012-04-09, 07:58
Okej, GV har ju den texten/påståendet i sin beskrivning till produkten


Nu är det iofs inte DNL som är det främsta problemet utan den låga insulininsöndringen som också ger högre triglycerider, ghrelin och lägre leptin. Om det pågår under längre tid så ökar iofs insulinhalterna pga insulinresistans.


Är detta någon anledning till att hålla sig borta från isomaltulos?

Ola Wallengren
2012-04-09, 14:45
Ok, lite begreppsförvirring. Långsamt upptag är inte det samma som "motverka glukosupptag".

exevision
2012-04-09, 15:17
Jag tänkte främst på den sista meningen i det jag citerade dig: Om det pågår under längre tid så ökar iofs insulinhalterna pga insulinresistans.

Insulinresistans vill man ju inte ha. Men är det något som isomaltulos ger?

exevision
2012-04-11, 18:39
Insulinresistans vill man ju inte ha. Men är det något som isomaltulos ger?

bump

Sverker
2012-04-11, 19:05
Men fruktosen från isomaltulosen kommer långsamt till levern. Tvärtemot ren fruktos eller fruktos från sackaros.

Levern hinner ta hand om inkommande fruktos. Ifall du får insulinresistens är här beroende på hur många kalorier över din energiförbrukning du äter. Är levern full av glykogen, du äter fett och isomaltulos lär glukosen som kommer in samtidigt trigga insulinresistens...ungefär.

exevision
2012-04-11, 19:10
Men fruktosen från isomaltulosen kommer långsamt till levern. Tvärtemot ren fruktos eller fruktos från sackaros.

Levern hinner ta hand om inkommande fruktos. Ifall du får insulinresistens är här beroende på hur många kalorier över din energiförbrukning du äter. Är levern full av glykogen, du äter fett och isomaltulos lär glukosen som kommer in samtidigt trigga insulinresistens...ungefär.

Ah, då förstår jag. Tack!